Europos žydų kongreso vadovas Viačeslavas Kantoras Rusijos prezidentui sakė, kad dabartinė žydų padėtis Europoje yra „blogiausia nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos“ ir kad jie „bėga iš Europos, kuri dar vakar buvo palanki“, skelbia „Interfax“. Pasak V. Kantoro, iš Prancūzijos žydai bėga „net intensyviau, negu iš Ukrainos“. V. Kantoro vertinimu, antisemitizmas kasmet auga 40 proc.

V. Putinas į šias pastabas su šypsena atsakė: „Tegu važiuoja pas mus. Sovietų sąjungos laikais išvažiuodavo, dabar tegu grįžta“. Toks Rusijos prezidento pasiūlymas sukėlė atsakomąsias susitikimo dalyvių šypsenas, pažymi „Interfax“. „Tai iš principo nauja, fundamentali idėja. Kongrese mes ją būtinai apsvarstysime. Ir, tikiuosi, mes jus palaikysime“, - atsakė V. Kantoras.

Jis pažymėjo, kad žydų padėtis pradėjo keistis pastaraisiais metais, kai kilo krizė. „Klestėjimo metais liberali, demokratiška Europa susitvarkydavo su kitokios kultūros bendruomenių problemomis. Tačiau nuo krizės pradžios Europa pasikeitė. Regime nacionalizmo, ksenofobijos, rasizmo sprogimą, kaip grybai auga radikalūs dešiniųjų judėjimai. Tokias nuotaikas kursto islamo fundamentalizmas ir ekstremizmas. Tai vyksta ne tik Prancūzijoje, bet ir Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, tai pat Graikijoje, Vengrijoje, Švedijoje, Italijoje“, – sakė V. Kantoras.

Reaguodamas į pastabą, esą žydų padėtis Europoje yra blogiausia nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, V. Putinas su tokiu požiūriu nesutiko. „Nemanau, kad vis dėlto ten taip blogai, kaip sakote“, - teigė V. Putinas.

Tačiau jis pabrėžė žinąs šias problemas: „Mačiau, žiūrėjau reportažus. Ten žmonės jau bijo viešose vietose kipas užsidėti, stengiasi slėpti savo tautybę“.

Anot susitikimo stenogramų, kurios skelbiamos Kremliaus svetainėje, V. Putinas taip pat sakė, kad Rusijoje žydų bendruomenės vykdo aktyvią veiklą. Savo įžanginėje kalboje jis teigė: „Atidaromos ir naujos sinagogos, ir pasaulietiniai centrai. Visai neseniai netoli nuo Maskvos atsidarė dar vienas centras. Man niekaip nelieka laiko ten nuvažiuoti, bet rabinas kvietė apsilankyti, aš būtinai užvažiuosiu, pasižiūrėsiu. Mačiau nuotraukas, viskas įrengta labai šiuolaikiškai, bet pakankamai kukliai. Tai ir švietimo, ir religinis centras. Rusijos regionuose gyvenimas apima ir religinę, ir pasaulietinę pusę. Norėčiau pažymėti, kad su žydų bendruomenių atstovais mus sieja visiškas abipusis supratimas. Tikiuosi, kad taip bus ir artimiausiu metu“.