V. Putinas sakė kalbą verslo forume Maskvoje. Jis atsakinėjo į klausimus apie ekonominę situaciją Rusijoje. Netikėtai buvo prisiminta ir Ukrainos konflikto tema. Rytų Ukrainos Donbaso regiono separatistai su Kijevo pajėgomis kovoja jau daugiau nei dvejus metus – nuo tada, kai per proeuropietiškus protestus, prasidėjusius Ukrainos sostinėje, buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Kijevas ir Ukrainos partneriai iš Vakarų ne kartą kaltino Rusiją remiant Ukrainos separatistus tiek pinigais, tiek ginklais, tačiau Maskva šį teiginį primygtinai neigė, argumentuodama, kad visi į Donbasą išvykę Rusijos kariai taip pasielgė dėl asmeninių priežasčių.

Nepaisant to, trečiadienį paklaustas apie Ukrainą ir Rusijos santykius su JAV, V. Putinas nupiešė visai kitą paveikslą.

„Ne mes pakurstėme valdžios perversmą Ukrainoje“, – pareiškė V. Putinas, apkaltindamas JAV sugalvojus ir finansavus neramumus Kijeve.

„Tada mes buvome priversti – noriu tai pabrėžti – buvome priversti stoti ginti rusakalbių, gyvenančių Donbase, buvome priversti reaguoti į Krymo žmonių problemas ir jų norą grįžti į Rusijos Federacijos sudėtį. Tada Amerika pradėjo prie Rusiją nukreiptų politinių sprendimų kampaniją, pritaikė mums sankcijų“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

V. Putinas ir toliau neigia pasiuntęs karių į Krymą dar prieš 2014 metų pavasarį įvykdytą aneksiją. Panašių neiginių išsakė ir Donbaso klausimu. Nepaisant to, jau seniai pasirodė net keli pareiškimai, kuriuose jis bent iš dalies pripažino Rusijos karinius veiksmus.