Kalbėdamas apie šios operacijos rezultatus, V. Putinas pareiškė, kad Rusija „iš esmės perlaužė situaciją“.

„Mes neleidome teroristiniam augliui išsikeroti, sugriautos banditų slėptuvės, jų sandėliai su ginklais ir amunicija, blokuoti maršrutai naftos kontrabandai, iš kurios teroristai gaudavo pagrindinį finansavimą“, - sakė Rusijos prezidentas.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad Rusija atliko „milžinišką darbą stiprinant Sirijos teisėtą valdžią ir valstybingumą“, taip pat sukūrė sąlygas taikos proceso pradžiai.

V. Putinas ketvirtadienį perspėjo, kad jo šalis prireikus galėtų per „kelias valandas“ padidinti savo karinį kontingentą Sirijoje.

Vladimiras Putinas

„Jeigu reikės, Rusija per kelias valandas gali padidinti savo (karinę) grupę regione iki dydžio, adekvataus besivystančiai padėčiai, ir naudoti visą mūsų turimų galimybių arsenalą“, – V.Putinas sakė per ceremoniją Kremliuje, kurios metu įteikė apdovanojimus kariškiams, grįžusiems iš misijos karo krečiamoje Sirijoje.

Prezidentas pridūrė, kad Rusijos karinės operacijos Sirijoje finansuojamos daugiausiai iš Gynybos ministerijos biudžeto lėšų.

Oficialiais duomenimis, Jungtinės Valstijos aviacijos smūgiams prieš teroristus Sirijoje ir Irake kasdien išleidžia 11,5 mln. dolerių. Rusijos operacija, trukusi 167 dienas, kainavo kur kas pigiau – maždaug 2,8 mln. dolerių per dieną (vadovaujantis 70 rublių už vieną dolerį kursu).

DELFI primena, kad V. Putinas pirmadienį netikėtai paskelbė, kad iš Sirijos atitrauks didžiąją dalį rusų pajėgų, nes šios esą įvykdė beveik visus savo uždavinius.

Rusų pajėgų atitraukimas sutampa su penktosiomis pilietinio karo pradžios Sirijoje metinėmis bei naujo tiesioginių derybų tarp Sirijos ir opozicijos Ženevoje rato pradžia.

Generolas: Rusija baigs pajėgų atitraukimą iš Sirijos per 2–3 dienas

Rusija savo didžiosios dalies karinio kontingento išvedimą iš Sirijos baigs iki šios savaitės pabaigos, vienas rusų generolas nurodė ketvirtadienį paskelbtame interviu.

„Manau, tai bus užbaigta labai greitai. Per laikotarpį, nustatytą (prezidento Vladimiro Putino) ir gynybos ministro. Šiandien arba rytoj ... per 2–3 dienas užbaigsime šią užduotį“, – dienraščiui „Komsomolskaja pravda“ sakė Rusijos oro pajėgų vadas Viktoras Bondarevas.

Šis interviu buvo išspausdintas ketvirtadienį, bet laikraščio portale jis buvo paskelbtas trečiadienio vakarą. Tiksliai nežinoma, kada konkrečiai generolas kalbėjosi su žurnalistais.

Rusijos lėktuvai vienas po kito skrido namo iš Sirijos nuo antradienio, kai V.Putinas netikėtai įsakė išvesti didžiąją dalį Maskvos karinio kontingento iš tos karo krečiamos šalies.

Prognozuojama, kad Rusijos karių liks jų oro pajėgų bazėje netoli Latakijos, taip pat Tartuso karinių jūrų pajėgų bazėje. Kol kas neaišku, kokio dydžio pajėgas Maskva paliks toje šalyje.

Pasak V.Bondarevo, Rusija iš Sirijos susigrąžins ne vien karinius lėktuvus, bet ir sraigtasparnius, kurie bus išskraidinti transporto lėktuvais.

Generolas pridūrė, kad maždaug 500–700 Rusijos karių, dalyvavusių aviacijos bombardavimo kampanijoje Sirijoje, bus apdovanoti medaliais.

V.Putinas asmeniškai įteiks apdovanojimus pilotams ir kitiems iš Sirijos grįžusiems kariams per vėliau ketvirtadienį Kremliuje vyksiančią ceremoniją.