Per tą pokalbį „jie toliau tarėsi dėl priemonių paketo – pastangų, kuriomis siekiama užtikrinti Rytų Ukrainos konflikto nuodugnų sprendinį, kontekste“, sakoma atstovo Steffeno Seiberto pranešime.

„Šis darbas bus tęsiamas rytoj Berlyne, siekiant trečiadienį surengti „Normandijos formato“ viršūnių susitikimą Minske“, – pridūrė jis.

Pasak S. Seiberto, Minske iki trečiadienio taip pat susitiks pernai rugsėjį sudaryto paliaubų susitarimo signatarai, įskaitant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), Rusijos, Ukrainos ir prorusiškų separatistų atstovus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį paskelbė planuojantis trečiadienį susitikti Minske su Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderiais tik vienu atveju – jeigu šalys labiau priartės prie susitarimo, kaip turėtų būti įgyvendinamas praeitais metais priimtas konflikto Ukrainos rytuose užbaigimo planas.

„Ką tik baigiau pokalbį su kolegomis iš Kijevo, Berlyno ir Paryžiaus vadinamuoju Normandijos formatu. Susitarėme, kad pasistengsime suorganizuoti Minske valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą tokiu pat formatu – orientuosimės į trečiadienį, jeigu iki to laiko pavyks suderinti eilę pozicijų, kurias pastaruoju metu intensyviai aptarinėjome“, – V. Putinas sakė per susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Sprendimas tiekti ginklus Ukrainos vyriausybei tik pagilintų krizę

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį pareiškė, kad dauguma Europos politikų neigiamai vertina pasiūlymus aprūpintis Ukrainos vyriausybę letaliniais ginklais ir kad Maskva įsitikinusi, jog toks sprendimas tik paaštrintų krizę.

Šiuos komentarus jis išsakė kitą dieną kitą dieną po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad sprendimas aprūpinti Ukrainos pajėgas letaliniais ginklais kovai su prorusiškais separatistais neišspręstų to konflikto. Tas jos pasisakymas išprovokavo kai kurių JAV politikų aštrią kritiką.

„Jeigu nesutarimais laikomas požiūris, ar reikia tiekti ginkluotę Ukrainai, tai dauguma arba netgi visi Europos politikai šią idėją laiko bloga – idėja, kuri gali vesti tik prie gilios Ukrainos krizės paaštrėjimo“, – S. Lavrovas sakė žurnalistams Minske vykstančios saugumo konferencijos kuluaruose.

Pasak jo, pasaulyje jau esama pavyzdžių, kai į konfliktų zonas patekusi ginkluotė greitai „atsidurdavo negerose rankose“.

„Juo labiau, kai dabartinis Ukrainos prezidentas neturi visiškos monopolijos jėgos struktūrose“, – pridūrė S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad mėginimai aštrinti potencialaus Ukrainos vyriausybės aprūpinimo modernia ginkluote klausimą nesugebės sužlugdyti pastangų sureguliuoti konfliktą Ukrainos rytuose.

„Pastangos dabar aštrinti ginkluotės tiekimo Ukrainai temą, galbūt įskaitant skambančius iš Ukrainos vadovybės pusės, nesugebės sužlugdyti pastangų, vykdomų „Normandijos formatu“ – visų pirma atsižvelgiant į Maskvoje įvykusį susitikimą. Pastangų, kuriomis siekiama kuo greičiau apraminti padėtį, nutraukti ugnį, atitraukti sunkiąją ginkluotę“, – aiškino S. Lavrovas.

Šie jo komentarai susiję su penktadienį įvykusiu susitikimu Maskvoje, per kurį Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pristatė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui naują iniciatyvą, turinčią padėti atkurti taiką Rytų Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas įžvelgia paliaubų galimybę

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos, Prancūzijos bei Vokietijos lyderiai tikisi, kad trečiadienį planuojamos jų derybos Minske atves prie „nedelsiamų ir besąlygiškų paliaubų“ konflikte su prorusiškais separatistais, sakoma jo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

P.Porošenko administracijos pranešime nurodoma, kad per sekmadienį įvykusį jo konferencinį pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu F. Hollande buvo pasiekta pažanga.

„Dalyviai pasiekė pažangą tardamiesi dėl įvairių priemonių, turinčių įgyvendinti Minsko susitarimus“, – sakė P. Porošenka, turėdamas omenyje pernai rugsėjį priimtą plantą, kurio niekada nebuvo visiškai laikomasi ir kuris galiausiai žlugo.

Patvirtindamas, kad minėti keturi lyderiai planuoja trečiadienį susitikti Minske, P.Porošenka nurodė: „Jie (lyderiai) taip pat tikisi, kad jų pastangos per susitikimą Minske atves prie nedelsiamų ir besąlygiškų abipusių paliaubų“.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį išreiškė viltį, kad per derybas Minske bus padaryta „svarbių sprendimų“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1317)