V. Janukovyčiaus apsaugininkas Konstantinas Kobzaras pateikė įdomią ataskaitą, nušviečiančią buvusios administracijos atsaką į Automaidaną, rašo stories.yanukovychleaks.org.

Byloje „Informacija apie 2013 m. gruodžio 29-osios įvykius“ surašyti visi tuometinėje V. Janukovyčiaus rezidencijoje vykę įvykiai.

Tą dieną į Mežigorijos rezidenciją užsuko tūkstančiai automobilių, buvusio Ukrainos prezidento rezidencijoje seniai nebuvo tokio masinio renginio. Tiesa, daugeliui dalyvių vėliau teko susidurti su nemaloniomis pasekmėmis. Daugiau nei 1 500 vairuotojų teisme buvo atimti vairuotojų pažymėjimai, degė jų automobiliai.

Viktoras Janukovyčius
Ataskaitoje – daugiau nei 100 puslapių. Aktyvistus stebėjo dar iki jų kelionės iš Kijevo į Mežigoriją. Stebėtojai užfiksavo menkiausias smulkmenas: kas organizavo automobilių eiles, kur buvo numatyti susitikimo taškai, kas ir ką sakė kalbose. Net pokalbius tarp aktyvistų įrašinėjo.

80-yje ataskaitos puslapių – išsami informacija apie automobilių savininkus, dalyvavusius kelionėje į Mežigoriją. Buvo užfiksuotos visos detalės: automobilių modelis, spalva, gamybos metai, registruoti savininkai, jų gimimo metai ir gyvenamosios vietos adresai.

Kobzaro juodasis sąrašas

Prieš gruodžio 29-osios automitingą iš daugelio vairuotojų atėmė vairuotojo pažymėjimus. Kaip paaiškėjo iš teismo dokumentų, pareiškimus dėl vairuotojo pažymėjimų atėmimo pateikė savanoriai advokatai, atstovaujantys kaltinamiesiems.

Kobzaro sąraše – 130 pavardžių. Palyginus teismo duomenų bazę su Kobzaro sąrašu, sutapo 67 pavardės, visi šie asmenys neteko vairuotojo pažymėjimų.

Tai dar ne viskas – dalies Automaidano aktyvistų automobiliai sudegė.
Inna Tcarkova – iš Kobzaro sąrašo. Ji pirma neteko vairuotojo pažymėjimo. Sausio 31 d. sudegė jos „Subaru“ markės automobilis. Tai buvo viena iš šešių tą naktį sudegusių mašinų.

„Tą vakarą nuėjau miegoti, o mano vyras pamatė, kad liepsnoja mūsų automobilis. Jis išbėgo į lauką, tačiau durys buvo užremtos, jis negalėjo jų atidaryti“, – pasakojo moteris.

Per pirmąsias šešias 2014 m. savaites, kol aplink Maidaną degė protestuotojų laužai, ugniagesiai turėjo darbo – gesino degančius automobilius.

Naujųjų metų išvakarėse sudegė du automobiliai.

Sausio 19 d. sudegė penki. Sausio 20-ąją supleškėjo net 20 mašinų. Oficialiais duomenimis, per pirmąsias sausio savaites iš viso buvo padegti129 automobiliai.

Sąrašas vis dar lyginamas su Kobzaro sąrašu. Pirminiais duomenimis, sąraše buvo 13 sudegusių automobilių – devynis padegė, keturis sunaikino „Berkut“ nariai.

Ataskaitoje apie Automaidaną minimas ir dabartinis jaunimo reikalų ir sporto ministras Dmitrijus Bulatovas, kuris buvo vienas iš Automaidano lyderių ir kurį sausio 22 d. pagrobė. Maždaug po savaitės jį rado kaime už Kijevo žiauriai sumuštą, o dalis ausies buvo nupjauta. Jo dingimas vis dar tiriamas.