Lydimi pučiamųjų orkestrų ir asilų traukiamų pakylų, Užgavėnių parade "Krewe du Vieux" dalyvaujantys persirengėliai šaltą alų arba karštą kavą geriantiems žiūrovams mėtė karoliukus ir žaislus.

"Krewe du Vieux" - tradicinis Naujojo Orleano karnavalas, nuo seno labiau žinomas pilnu pavadinimu "Krewe du Vieux Carre". Žodžiu "Krewe" vadinama organizacija, per Užgavėnes rengianti paradą, o "Vieux Carre" (Senasis kvartalas) yra dar vienas šio miesto Prancūzų kvartalo pavadinimas. Tai viena anksčiausiai Naujajame Orleane rengiamų kalendorinių švenčių, garsėjanti kandžia satyra ir tik suaugusiems skirtu humoru, kurios skiriamuoju bruožu yra tapusi geriausių miesto pučiamųjų orkestrų eisena.

Parade važiavusios ryškiai apšviestos pakylos šįkart buvo apipavidalintos siekiant pasišaipyti iš vyriausybės, kuriai sunkiai sekėsi likviduoti didžiausios Jungtinių Valstijų istorijoje stichinės nelaimės padarinius.

"Išpirk mus, Chiracai!" - buvo prašoma plakate, pritvirtintame ant vienos iš pakylų, vaizdavusios prancūzą menininką primenantį žmogų, mėginantį "pabėgti" iš aukšto plastikinio futliaro.

Vieni žiūrovai pasigedo nuorodos į istorinį faktą, kad 1803 metais Luizianos įsigijimo sutartimi Prancūzija Naująjį Orleaną pardavė Jungtinėms Valstijoms. Kiti iš "Išpirk mus, Chiracai" lozungų juokėsi ir kėlė triukšmą.

"Kadangi federalinė vyriausybė mumis nesirūpina, geriausia išeitis būtų parduoti Luizianą atgal Prancūzijai ir tikėtis, kad prezidentas (Jacquesas) Chiracas bei Prancūzijos vyriausybė su šiuo darbu susidoros geriau", - juokavo "Krewe du Vieux" atstovas Keithas Twitchedas.

Pagrindine parado tema buvo pasirinktas šūkis "C'est Levee" (liet. "Toks jau tas pylimas"), skirtas JAV armijos karinės inžinerijos korpusui. Federalinė tarnyba pripažino nesugebėjusi tinkamai prižiūrėti miestą saugančios pylimų sistemos, kurią rugpjūčio 29 dieną pralaužus uraganui "Katrina" buvo užtvindyta didžioji dalis miesto.

Šimtai žmonių nuskendo, tūkstančius pavyko išgelbėti, o dešimtys tūkstančių liko be namų. Po stichinės nelaimės atėjo eilė plėšikavimams, gaisrams ir nepritekliams. Po šiai dienai smarkiai trūksta gyvenamojo ploto ir sveikatos priežiūros paslaugų. Iki atūžiant "Katrinai" 460 tūkst. žmonių turėjusiame mieste vis dar gyvena mažiau nei pusė nuolatinių gyventojų.

Tačiau į paradą susirinkusioms minioms regis patiko niūrus organizatorių humoras. Viena iš pakylų vaizdavo, kaip per pylimą, priešais kurį stovi du paplūdimio krėslai, veržiasi vanduo.

Naujajame Orleane gimęs ir augęs 50-metis Jimmy Robertsas stebėdamas pagal pučiamųjų orkestrų atliekamas melodijas šokančius žiūrovus ir eisenos dalyvius, plačiai šypsojosi. Prekybos automatus aptarnaujantis J.Robertso kaklą puošė vėrinys su sidabrinėmis žvaigždutėmis, sugautas iš parado dalyvio rankų. "Gyvenimas puikus, - tikino jis. - Užjaučiu žmones, kurie negali sugrįžti".

"Krewe du Vieux" vieninteliai iš 34 Naujojo Orleano Užgavėnių karnavalo organizatorių dar naudoja asilų traukiamas pakylas.

Kaip teigia Naujojo Orleano karnavalo istoriją tyrinėjantis Errolas Laborde'as, kadangi šis Užgavėnių karnavalas nedidelis, jam vieninteliam leidžiama žygiuoti Prancūzų kvartalu. "Aš mėgstu šį paradą, - sakė E.Laborde'as. - Veikiausiai XIX amžiaus pradžioje taip atrodė pirmieji "Mardi Gras" (Užgavėnių paradai), kai gatvėmis traukdavo nedideli žmonių orkestrai".

"Krewe du Vieux" paradą rengia likus savaitei iki Užgavėnių linksmybių sezono pradžios, kaip yra nustačiusi miesto valdžia, sakė E.Laborde'as. "Formaliai tai nėra Užgavėnių karnavalas. Tačiau tai vienas šauniausių karnavalų ta prasme, kad jam būdinga tikroji Užgavėnių dvasia", - teigė istorikas.