Analizuodamas gandus apie Valerijaus Zalužno atleidimą, žinomas istorikas papasakojo, kaip „vienas aukšto rango Europos diplomatas, užsiimantis Ukrainos klausimais, vakar vakare, apimtas siaubo ir nuostabos, atsiuntė žinutę, kurioje nurodė, kad vakar jų ambasadai Kyjive buvo perduota [informacija] apie pajėgose numatomą pertvarką“. Toliau M. Galeotti pateikė tokių citatų iš savo šaltinio pranešimo: „Šį rytą buvo pranešta, kad Bankovoje <...>, atrodo, apsigalvojo“, „Apie ką jie galvojo?“

Straipsnyje M. Galeotti taip pat teigia, kad įtampa tarp Volodymyro Zelenskio ir V. Zalužno „akivaizdžiai tebetvyro, ir Ukrainai tai bloga žinia“. Svarstydamas, ar kalbos apie V. Zalužno atleidimą galėjo būti vien jokio pagrindo neturintys gandai, paskleisti socialiniuose tinkluose, M. Galeotti samprotauja: „Atrodo, už to kažkas slypi. Verta atkreipti dėmesį į V. Zelenskio atstovo spaudai [Serhijaus Nikiforovo] formuluotę: „Prezidentas Zalužno neatleido.“ Vadinasi, gali paaiškėti, kad šaltiniai, tvirtinę, esą prezidento dekretas dėl V. Zalužno atleidimo buvo parengtas, tik dar nepasirašytas – tikėtina, laukiant konsultacijos su [Ukrainos] šalininkais Vakaruose – buvo teisūs.“

Pirmadienio vakarą Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė informaciją, esą V. Zalužnas gali būti atleistas iš savo pareigų. Ukrainos gynybos ministerija šiuos tvirtinimus paneigė ir nurodė: „Ne, tai netiesa.“

Ukrainos deputatas Oleksijus Hončarenka sakė, esą V. Zalužnui buvo pranešta apie atleidimą, tačiau dekretas dar nepasirašytas. Tinklalapis Censor.net citavo šaltinį, kuris teigė, kad dekretas jau pasirašytas, bet dar nepaskelbtas, nes „vyksta konsultacijos su užsienio partneriais“. Žurnalistas Romanas Cymbaliukas teigė, kad vietoj vyriausiojo vado V. Zalužno paskirtas Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas Kyrylas Budanovas.

Tuo metu su situacija susipažinęs šaltinis Ukrainos vadovybėje rusų opoziciniam portalui „Meduza“ sakė, kad informacija apie greitą V. Zalužno atsistatydinimą yra klastotė ir kad artimiausiu metu jokio atsistatydinimo nebus. Kitas šaltinis patvirtino jo žodžius.

Informaciją, kad Ukrainos prezidentas V. Zelenskis tikrai ketina atleisti V. Zalužną, antradienį, kaip skelbiama, patvirtino ir „Financial Times“ šaltiniai. Leidinio šaltiniai pažymi, kad Ukrainos prezidentas V. Zalužno dar neatleido ir kurį laiką šio žingsnio gali nesiimti. FT pašnekovai teigė, esą V. Zelenskis pasiūlė V. Zalužnui patarėjo pareigas, bet generolas pasiūlymą atmetė.

Ukrainiečių portalo „Babel“ vyriausioji redaktorė Jekaterina Kobernik teigia, esą jos kolegos jau praėjusios savaitės pabaigoje gavo „informacijos, kad Zalužnas tuoj tuoj bus atleistas“.

„Apie tai buvo kalbama ir anksčiau, tačiau šį kartą konkretumo buvo daugiau. Nuėjome patikrinti [...] Kažkuriuo etapu tapo akivaizdu, kad prasidėjo šviežias konfliktas, viena pusė bando jį paviešinti, o kitai pusei tai nepatinka. Tačiau, panašu, kad tai yra žiniasklaidai skirta istorija, kuri kol kas dar nesibaigs tikruoju atstatydinimu. Kol kas“, – pažymi J. Kobernik.

Ji pridūrė, kad „Babel“ žurnalistai kalbėjosi su žmonėmis „iš abiejų stovyklų – tariamos prezidentūros ir tariamo generalinio štabo, taip pat su tariamai neutraliais asmenimis, kurių tokiose istorijose būna nedaug“.

„Kartais net gana patikimi šaltiniai užtikrintai pateikia skirtingą informaciją. Ir konkrečiai šioje istorijoje tai yra svarbu, nes tai nėra atsitiktinumas. Tačiau tai bus jau kita serija“, – tolesnę įvykių su V. Zalužnu raidą prognozavo redaktorė.

Valerijus Zalužnas

Ukrainiečių politikos analitikas Volodymyras Fesenka teigė, kad istorija apie tariamą V. Zalužno „atstatydinimą“ jam priminė istoriją apie Oleksejaus Reznikovo atleidimą iš gynybos ministro pareigų

„Pirmą kartą O. Reznikovas buvo atleistas maždaug prieš metus. Beje, tuomet potencialiu jo įpėdiniu buvo įvardytas K. Budanovas (kaip ir dabar V. Zalužno atveju). Tačiau tuomet tai neįvyko, kaip ir dabar su V. Zalužnu. Tada praėjusią vasarą prasidėjo antroji tos epopėjos banga. Ir tada pasklido gandai, kad O. Reznikovui buvo pasiūlytas ambasadoriaus postas (kaip ir esą dabar V. Zalužnui). Galiausiai ši epopėja baigėsi tuomet, kai radus priimtiną įpėdinį, O. Reznikovas atsistatydino“, – priminė V. Fesenko.

Jis užsiminė, kad „kažkas panašaus gali nutikti ir su V. Zalužno atstatydinimu“. „Šiandien [sausio 29 d.] galėjo įvykti nesėkminga jo atstatydinimo repeticija [...]. Tačiau labai didelė tikimybė, kad tai bus ne paskutinis toks bandymas“, – mano politologas.

Karo ekspertas Michailas Žirochovas ukrainiečių radijo NV eteryje atkreipė dėmesį į neigiamą tokių gandų poveikį. Jis įsitikinęs, kad „tai kariams ir karių [psichologinei būsenai] daro labai, labai neigiamą įtaką“.

„Karo metu daryti tokius dalykus yra labai neteisinga. Tai yra arti tos ribos, kai karių demotyvacija gali pasiekti kritinį tašką“, – įspėjo M. Žirochovas.

Jis taip pat mano, kad gandų apie V. Zalužno atleidimą banga nebuvo „sukelta iš apačios“. „Tai ne informacinė – psichologinė specialioji operacija, kuri veikia – Rusijos ir mūsų pačių. Tai buvo įmesta (jei tai buvo įmesta) iš pačio viršaus. Ir net žmonės, užimantys tam tikras pareigas, man asmeniškai sakė, kad ši informacija turi tam tikrą pagrindą“, – pažymėjo M. Žirochovas.

Įtampa tarp V. Zelenskio ir V. Zalužno išryškėjo praėjusių metų lapkritį po „The Economist“ publikacijos, kurioje Ukrainos kariuomenės vadas užsiminė apie aklavietę kare. V. Zelenskis nepritarė tokioms generolo pastaboms apie situaciją mūšio lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją