Tyrimo rezultatai paskelbti pranešime „Ekstremistai iš užsienio. Atnaujintas užsieniečių srauto į Siriją ir Iraką vertinimas“.

„Soufan Group“ duomenimis, šiuo metu Sirijoje ir Irake kariauja nuo 27 tūkst. iki 31 tūkst. užsieniečių, atvykusių iš 86 pasaulio šalių. 2014 metų birželį, ekspertų vertinimu, jų buvo 12 tūkstančių. Šiuos skaičius analitikai pateikė remdamiesi JTO duomenimis, vyriausybinių šaltinių pranešimais ir akademiniais vertinimais.

Užsieniečių, atvykusių iš Vakarų Europos valstybių, skaičius per minėtą laikotarpį išaugo dukart, o atvykėlių iš Rusijos ir Vidurio Azijos skaičius – triskart, pažymi RBC. Išeivių iš JAV skaičius per šį laikotarpį išliko apytikriai toks pat.

Dauguma iš Sirijoje kovojančių užsieniečių – apie 16 240 žmonių – yra Artimųjų Rytų šalių piliečiai arba išeiviai iš Šiaurės Afrikos šalių. Didžiausiu ekstremistų tiekėju tapo Tunisas – regione kovoja apie 6 tūkst. išeivių iš šios šalies.

Antroje vietoje – Saudo Arabija: į Siriją ir Iraką išvyko apie 2,5 tūkst. šios šalies spiliečių. Taip pat Sirijoje ir Irake islamistų pusėje kovoja 2,1 tūkst. turkų ir 2 tūkst. Jordanijos piliečių.

Antroje vietoje tarp „Islamo valstybės“ savanorių – išeiviai iš Vakarų Europos šalių. Šiuo metu islamistų gretose kaunasi apie 5 tūkst. išeivių iš Vakarų Europos. Iš jų beveik 4 tūkst. atstovauja tik keturioms šalims: Prancūzijai (oficialiais duomenimis, į regioną išvyko 1800 piliečių), Didžiajai Britanijai (760), Vokietijai (760) ir Belgijai (470). Išeiviai iš šių šalių, kurie prisijungia prie ekstremistų, priklauso uždaroms marginalioms imigrantų bendruomenėms.

Trečia pagal dydį ISIS gretose kovojančių užsieniečių grupė, „Soufan Group“ duomenimis, yra Rusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos šalių piliečiai – jų regione 4,7 tūkstančiai.

Primename, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalio mėnesį pareiškė, kad „Islamo valstybės“ pusėje kovoja apie 5–7 tūkst. buvusios Sovietų Sąjungos šalių piliečių. Analitikų vertinimu, į regioną atvyko 2,4 tūkst. žmonių su Rusijos pasais. Prieš pusantrų metų Sirijoje kariavo tik 800 rusų.

Kaip teigiama pranešime, dauguma ekstremistų kilę iš Šiaurės Kaukazo – Čečėnijos ir Dagestano. Mažesnę, bet taip pat palyginus nemažą dalį sudaro išeiviai iš Azerbaidžano bei Gruzijos. Lapkričio mėnesį Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas pareiškė, kad iš Čečėnijos kovoti „Islamo valstybės“ gretose išvyko 484 žmonės, daugiau nei 200 iš jų žuvo.

„Soufan Group“ 2005 metais įsteigė buvęs FTB agentas, kilęs iš Libano, Ali Soufanas. Žurnalas „The New Yorker“ rašė, kad A. Soufanas yra agentas, kuriam pavyko labiau nei kitiems priartėti prie 2001 m. rugsėjo 11 d. sąmokslo išaiškinimo.