Pirmiausia gelbėtojai išvadavo 2 berniukus, jie buvo skubiai sraigtasparniu išgabenti į Chiang Rai miestelio, esančio maždaug 80 kilometrų atstumu ligoninę.

Netrukus po pirmųjų berniukų išlaisvinimo iš urvo buvo ištraukti dar du. Jie buvo šalia urvo apžiūrėti medikų ir sraigtasparniu skubiai išgabenti į ligoninę.

Kiek anskčiau naujienų agentūrose buvo pasirodę pranešimų, kad išvaduoti 6 įstrigę berniukai, tačiau vietos pareigūnai patvirtino, kad kol kas išgelbėti tik 4 vaikai.

BBC praneša, kad į Chiang Rai ligoninę atskrido jau antrasis sraigtasparnis su išgelbėtais berniukais.

Medikų komanda, įvertinusi vaikų būklę, pirmiausia nutarė vaduoti labiausiai nusilpusius vaikus.

Gelbėtojai stengiasi vaikus išvedinėti po vieną. Taip daroma todėl, kad kai kurie praėjimai urve yra labai siauri. Kita priežastis - jei vienas vaikas ims panikuoti, panika gali persiduoti ir likusiems vaikams.

Urve įtrigusių berniukų gelbėjimo operacija

Iki artimiausios ligoninės - valanda kelio. Ten jau vaikų laukia jų artimieji.

BBC korespondentas praneša, kad gydytojai įvertino berniukų būklę urve ir sudarė prioritetų sąrašą - pirmieji gelbėjami labiausiai nusilpę vaikai.

Kilometras po vandeniu

Gelbėjimo operacijos vadas Narongsakas Osottanakornas žurnalsitams pasakojo, kad išgelbėti vaikai turėjo įveikti 1 kilometro ilgio atstumą po vandeniu ypatingai sunkiomis nardymo sąlygomis.

Gelbėjimo operacija bus pratęsta kiek vėliau, gelbėtojams reikės bent 10 valandų pilnai pasiruošti dar vienai operacijai. Pauzė būina, nes narai išnaudojo visas deguonies atsargas.

Gelbėjimo operacijos sudėtingumą patvirtina ir faktas, kad vienas buvęs Tailando karinių jūrų pajėgų naras Samanas Kunanas žuvo bandydamas grįžti iš urvo po to, kai atgabeno įstrigusiai komandai deguonies. 38-erių naras žuvo plaukdamas atgal, kuomet pritrūko deguonies. S. Kunanas taip pat buvo bėgikas, neseniai į savo socialinius tinklus įkėlęs nuotraukų iš triatlono varžybų.

Urve įtrigusių berniukų gelbėjimo operacija

Dieną prieš tai visi neesminiai darbuotojai buvo evakuoti iš įvykio vietos, liko tik narų, medikų ir saugumo pajėgos.

„Šiandien yra ta diena. Berniukai pasirengę susidurti su bet kokiais iššūkiais“, – žurnalistams sakė gelbėjimo operacijos vadovas Narongsakas Osottanakornas

BBC praneša, kad pirmoji berniukų grupė turėtų jau netrukus pradėti savo kelią išsigelbėjimo link. Pirmoji kelio dalis – pati sudėtingiausia, jiems reikės praeiti užtvindytas vandeniu urvo vietas, dažnai nerti po vandeniu.

Gelbėtojai tikėjosi, kad geriausiu atveju pirmoji grupė vaikų iš urvo bus išgelbėta 21 val. vietos laiku (16 val. Lietuvos laiku) ir jie iškart bus išgabenti į ligoninę. Pirmuosius du berniukus pavyko išgelbėti net anksčiau.

Visa operacija gali užtrukti nuo dviejų iki keturių dienų. Čiang Rajaus provincijos gubernatoriaus pareigas einantis Narongsakas Osatanakornas, kuris vadovauja operacijai, sakė, kad joje dalyvauja 13 užsienio ir penki Tailando narai, ir kad kiekvieną berniuką lydės po du narus.

Kol vyko pasiruošimas gelbėjimo operacijai, vaikus išmokė naudotis nardymo įranga, tačiau nardymo patirties berniukai neturi.

Pagal gelbėtojų planą, vaikai turės pailsėti urve, kuriuo gelbėtojai naudojosi kaip savo baze, po to jiems teliks įveikti lengvesnį kelio ruožą.

Gelbėjimo operacijoje dalyvauja 13 narų iš užsienio šalių ir 5 vietiniai narai.

Iš pradžių buvo manoma, kad urve įstrigusi vaikų grupė gali ten praleisti kelis mėnesius, tačiau ankstyvą sekmadienio rytą buvo priimtas sprendimas pradėti gelbėjimo operaciją, nes šiuo metu visos sąlygos tam yra tobulos.

„Šiandien ir artimiausias tris ar keturias dienas vandens lygio ir oro sąlygos bei berniukų sveikata yra idealios gelbėjimo operacijai“, – pareiškė gelbėjimo operacios vadovas Narongsakas Osottanakornas.

Gelbėtojai baiminasi, kad netrukus prasidės musoniniai lietūs ir jie gali užtvindyti siaurus urvo tunelius.

Berniukų futbolo komanda „Laukiniai šernai“ Tuam Luango urvų komplekse dėl potvynio yra įstrigusi jau dvi savaites.

11-16 metų amžiaus berniukus ir jų 25 metų trenerį praėjus devynioms dienoms nuo jų dingimo rado britų narai.

Tačiau pradinė euforija, kad berniukai buvo rasti gyvi, netrukus virto didžiuliu nerimu, gelbėtojams mėginant rasti būdą juos išvaduoti; gelbėjimo operacijos vadovas netgi yra pavadinęs šias pastangas „neįmanoma misija“.

Pavojų pabrėžė buvusio Tailando laivyno specialiųjų pajėgų naro žūtis. Penktadienį jis pristigo deguonies grįždamas iš urvo ertmės, kur yra įstrigę vaikai.

Nardytojas Samanas Kunanas, mėginęs nutiesti žarną orui tiekti, po vandeniu prarado sąmonę ir mirė.

Sekmadienį Narongsakas Osottanakornas sakė, kad po trumpos liūties šeštadienio vakarą ir meteorologams nežadant nieko gera pareigūnai turėjo veikti nedelsdami.

„Nėra jokios kitos dienos, kad būtume labiau pasirengę nei šiandien, – teigė jis. – Kitaip prarasime galimybę.“

Tarp Tailando laivyno narų bazės urve ir kameros, kur įstrigę vaikai, yra daugybė vingiuotų ir vietomis itin siaurų purvinu vandeniu užlietų tunelių.

Narongsakas Osottanakornas nurodė, kad kiekvieną berniuką lydės po du narus.

Gelbėjimo operacija

Gelbėtojai urve nutiesė kilometrus žarnų, kad urve būtų papildytos deguonies atsargos. Kartu su įstrigusiais vaikais ir treneriu atkirstoje kameroje yra medikų ir patyrusių narų.

Kalno šlaite virš urvo buvo išgręžta daugiau kaip 100 žvalgomųjų kanalų. Kai kurie jų – negilūs, bet ilgiausias yra 400 metrų gylio. Tokiu būdu mėginama atverti kitą galimą evakuacijos kelią, kad berniukų netektų traukti itin pavojingu būdu, per užlietus tunelius.

Šeštadienį Tailando karinio laivyno specialiosios pajėgos paskelbė jaudinamus laiškus, parašytus urve įstrigusių jaunųjų futbolininkų savo artimiesiems, neramiai laukiantiems žinių apie vaikų būklę prie įėjimo į urvą.

Vaikai ragino šeimų narius „nesijaudinti“ ir reiškė viltį gauti savo mėgstamų valgių, kai bus saugiai evakuoti.

„Myliu jus, tėti, mama ir sesute. Nesijaudinkit dėl manęs. Myliu visus!“ – rašo Naktimi pravardžiuojamas Pheerapatas (Pirapatas), kuriam urve sukako 16.

Tuo metu 25 metų treneris Ekkapolas Chantawongas, vienintelis suaugęs žmogus, lydėjęs urvą nusprendusius aplankyti berniukus, paskelbė atsiprašymą jų tėvams.

„Visiems tėvams – visi vaikai kol kas yra gyvi ir sveiki. Pažadu kuo geriausiai jais rūpintis, – treneris laiške, penktadienį perduotame narams. – Ačiū jums visiems už moralinį palaikymą – ir atsiprašau tėvų.“

Ekkapolo Chantawongo laiškas buvo pirmoji jo paskelbta žinia nuo grupės dingimo. Svarstymai, kad treneriui galbūt tenka dalis kaltės už šią pavojingą padėtį, suskaldė Tailando visuomenę.

Daugelis jį gyrė po pranešimų, kad treneris atidavė vaikams savo turėtą maistą ir padėjo jiems išgyventi devynias dienas aklinoje tamsoje, kol grupė buvo surasta.

Kiti kritikavo vyrą, kad jis sutiko nusivesti berniukus į urvą per musonų sezoną.

Vandeniui apsėmus urvo išėjimą grupė nebegalėjo ištrūkti, o potvyniui kylant jiems teko pasitraukti toli į urvo gilumą.