Šio paketo esmė yra neleisti apeiti jau taikomų baudžiamųjų priemonių, sakė ji bendroje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu spaudos konferencijoje. Pavyzdžiui, sugriežtinus esamus tranzito draudimus, tam tikri aukštųjų technologijų produktai ar lėktuvų dalys per trečiąsias šalis negalės patekti į Rusiją.

Be to, U. von der Leyen patvirtino pasiūlymą dėl naujo instrumento kovai su sankcijų apeidinėjimu, apie kurį sužinota jau penktadienį. „Jei matysime, kad prekės iš Europos Sąjungos patenka į trečiąsias šalis ir tada atsiduria Rusijoje, galėsime siūlyti šalims narėms šias prekes sankcionuoti“, – teigė U. von der Leyen. Tačiau šis instrumentas esą būtų naudojamas tik kaip „paskutinė priemonė“ ir tik rūpestingai atlikus rizikos analizę bei pritarus ES šalims narėms.

Kaip trečią elementą U. von der Leyen paminėjo prekybos draudimą su įmonėmis iš Rusijos ir trečiųjų šalių, kurios sąmoningai apeidinėja sankcijas.

Dėl Europos Komisijos pasiūlymų šį trečiadienį pirmą kartą Briuselyje tarsis nuolatiniai 27 ES šalių atstovai. Tikslas yra vienuoliktąjį sankcijų paketą priimti dar šį mėnesį. Be naujų eksporto kontrolės instrumentų paketas, be kita ko, apims baudžiamąsias priemones dar daugiau asmenų ir organizacijų, remiančių Rusijos invaziją į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją