U. von der Leyen trečiadienį lankysis Kosove, kur, be kita ko, susitiks su ministru pirmininku Albinu Kurčiu. Po to ji vyks į Serbiją, kur numatytas susitikimas su prezidentu Aleksandru Vučičiumi.

„Dabar svarbi deeskalacija“, - sakė U. von der Leyen bendroje su Makedonijos vyriausybės vadovu Zoranu Zaevu spaudos konferencijoje Skopjėje. Ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prieš tai paragino Serbiją ir Kosovą elgtis santūriai.

Vakarai baiminasi eskalacijos tarp abiejų susipriešinusių šalių. Priežastis iš pirmo žvilgsnio yra banalus ginčas dėl automobilių valstybinių numerių: Kosovas jau maždaug savaitę nepripažįsta Serbijos numerių ir reikalauja į darbą važinėjančių žmonių pritvirtinti prie automobilių laikinus Kosovo numerius. Be to, vyriausybė Prištinoje specialiąsias policijos pajėgas permetė į Šiaurės Kosovą, kur daugiausiai gyvena etniniai serbai.

Serbija tai pavadino „provokacija“ ir sustiprino savo karinį buvimą pasienio teritorijoje. NATO vadovaujamas KFOR dalinys savo ruožtu sustiprino patruliavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)