Dėl uragano Dominikoje uždaryti oro ir jūrų uostai.

Naujas uraganas Marija keliauja panašiu maršrutu kaip ir prieš savaitę regioną nusiaubęs uraganas Irma.

Šalia esanti Martinikos sala taip pat paskelbė maksimalaus pavojaus lygį, o Gvadelupės saloje vyksta evakuacija. Panašu, kad šiek tiek nusilpęs uraganas Marija taip pat antradienį pasieks Puerto Riką (3-io lygio), britų Mergelių salas, kurias niokojo ir uraganas Irma.

Nemaža dalis Karibų jūroje esančių salų yra nuniokotos anksčiau siautusio uragano, kuris nusinešė 37 gyvybes. Didžiajai Britanijai priklausančios salos ruošiasi blogiausiam.

JAV Nacionalinis uraganų centro duomenimis uraganas Marija iš 2-os į 5-tą kategoriją perėjo vos per keletą valandų pirmadienį.

Taip pat pranešama, kad uragano sukeltos liūtys gali sukelti gyvybei pavogingus potvynius ir purvo nuošliaužas.

Nuo uragano nukentėjo Dominikos ministras pirmininkas Rooseveltas Skerritas. Feisbuke jis pranešė, kad uraganas suniokojo jo namus. Namo stogas buvo nuplėštas uragano metu ir namas apsemtas vandens.

Evakuacija prasidėjo pirmadienį

Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras (NHC) pirmadienį skelbė, kad audros Marija vėjo gūsiai siekia 195 kilometrų per valandą greitį.

Dėl artėjančio uragano įspėtas Prancūzijos užjūrio Gvadelupos regionas, iš kurio buvo rengiamos gelbėjimo operacijos padėti Irmos nuniokotoms saloms. Perspėjimai dėl uragano taip pat paskelbti Dominikai, Sent Kitsui ir Nevisui, Montseratui, Martinikai, Sent Lusijai, bei JAV ir Britų Mergelių saloms.

15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku audra buvo 95 km į rytus nuo Prancūzijai priklausančios Martinikos teritorijos ir 17 km per valandą greičiu judėjo šiaurės vakarų kryptimi.

NHC sako, kad audra gali sukelti „pavojingą patvanką“ su „didelėmis ir pragaištingomis bangomis“, vandens lygis gali pakilti nuo 1,8 iki 2,7 metro, audrai skinantis kelią per rytų Karibus.

Havanos gyventojai po praūžusios Irmos vis dar neturi vandens ir elektros Gvadelupos regione ir kaimyninėje Martinikoje pirmadienį paskelbtas „raudonasis pavojaus lygis“, nurodyta uždaryti mokyklas, verslus ir vyriausybines įstaigas.

Abejose salose gyvena apie 400 tūkstančių gyventojų. „Maria“ kelia grėsmę pažeidžiamam salynui, praėjus visai nedaug laiko nuo čia siautėjusio uragano „Irma“, Karibuose pražudžiusio 40 žmonių ir vėliau nuslinkusio į Floridą, kur žuvo mažiausiai 20 žmonių.

Ministras pirmininkas: vėjas nunešė mano namo stogą

„Facebook“ paskyroje skelbiami Dominikos ministro pirmininko Roosevelto Skerrito įrašai detaliai aprašo uragano Marija šėlsmą.

„Praradome viską, ką galima įsigyti už pinigus. Vėjas negailestingas! Išgyvensime, jeigu tokia bus Dievo valia“, – tokia buvo pirmoji premjero žinutė socialiniame tinkle.

Po kelių minučių jis parašė girdintis, kaip stichija nuo namų plėšia cinkuoto plieno stogus.

Netrukus salos premjeras prisipažįsta manantis, kad uraganas Marija apgadino ir jo namus. Trys iškalbingi žodžiai: „Baisu, baisu, baisu“.

Po pusvalandžio parašė išsamiau: „Nebėra mano stogo. Esu visiškai priklausomas nuo uragano malonės. Namai užtvindyti“. Po septynių minučių Dominikos premjeras nuramina rinkėjus esąs išgelbėtas.

Perspėjimai apie uraganą išplatinti Britų Mergelių saloms, Gvadelupai, Dominikai, Sent Kitsui ir Neviui, Monseratui, Martinikai ir Sent Lusijai. Visos šios teritorijos dar neatsigavo po uragano Irma padarytos žalos.