Nors stichija šeštadienį susilpnėjo ir buvo laikoma nebe ketvirtos, o antros kategorijos uraganu pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę, audra vis tiek gali pridaryti „daug žalos“, pareiškė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC). Organizacijos duomenimis, šeštadienio popietę „Hilary“ vėjo gūsių greitis siekė 175 km/h.

Dėl uragano Meksikos Žemutinės Kalifornijos valstijoje ir JAV pietvakariuose prapliupo smarkios liūtys. Manoma, kad ten taip pat galimi katastrofiški ir žmonių gyvybėms pavojingi potvyniai.

Anot NHC, uragano „Hilary“ akis artėja prie Žemutinės Kalifornijos krantų. Sekmadienį stichija pasieks JAV Kalifornijos valstijos pietus, tačiau jau bus nusilpusi iki tropinės audros.

Meksikos vyriausybė labiausiai paveiktose valstijose dislokavo beveik 19 tūkst. kariškių. Taip pat pasiruošta galimiems elektros tiekimo pertrūkiams. Komandas dislokavo ir JAV. Kalifornijos avarinių tarnybų vadovė Nancy Ward kalbėjo apie „labai pavojingą“ audrą, kuri gali būti viena rimčiausių valstiją per daugiau kaip dešimtmetį ištikusių audrų.

Meksiką uraganai užklumpa kasmet. Nors jie kartais dar paveikia ir Kaliforniją, pagal stiprumą tropinėms audroms prilygstantys ciklonai šioje valstijoje fiksuojami retai. Mokslininkai perspėja, kad klimato kaitos akivaizdoje audros intensyvėja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją