Nuotraukose įamžintas momentas, kai Kim Jong Uno dėdę iš posėdžių salos ištempia uniformuoti pareigūnai – fotografijos tik įrodė sklandžiusius gandus, jog šalies lyderio dėdė buvo paprasčiausiai pašalintas.

Jang Song Thaeko viešumoje niekas nematė jau nuo lapkričio pabaigos. Sklinda gandai, jog viešai mirties bausmė buvo įvykdyta dviem artimiausiems jo patarėjams – minėtieji asmenys buvo pripažinti kalti dėl daugelio nusikaltimų.

Šios šokiruojančios fotografijos – pirmosios tokios po XX a. 8-jo dešimtmečio, kai Šiaurės Korėjoje buvo susidorota su vienu pareigūnu, tokią nuomonę išsakė analitikai iš Pietų Korėjos. Jie spėja, jog nuotraukos paviešintos ne veltui – tokiu būdu Kim Jong Unas siekia pasauliui parodyti, jog šalyje galioja tvirtos rankos politika.

Gruodžio 9 dieną Pietų Korėjos Susivienijimo ministerija paskelbė medžiagą, kurioje aiškiai matomi nuotraukų redagavimo programa apdoroti ir originalūs sustabdyti kadrai, paimti iš dokumentinės juostos „The Great Comrade“, retransliuotos Šiaurės Korėjos valstybinio transliuotojo gruodžio 7 dieną.

Kairėje pusėje vaizduojamos scenos iš originalios versijos, rodytos spalio 7 dieną, o dešinėje – fragmentai iš atnaujintos juostos versijos, kur nebelikę kadaise įtakingo Kim Jong Uno dėdės.

Per pastaruosius dvejus metus, praleistus valdžioje, Kim Jong Unas susidorojo su keliais gynybos ministrais ir kariuomenės vadovais. Jang Song Thaekas - kol kas pats įtakingiausias valdžios pareigūnas, tokiu brutaliu būdu nustumtas nuo valdžios. Toks įvykis gali aiškiai signalizuoti, jog Pchenjane šiuo metu vyksta didžiausios permainos valdančiųjų sluoksnyje nuo tada, kai 2011 metais mirė Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras).

Nuotraukoje užfiksuota, kaip 67 metų politiką iš posėdžių salės jėga išveda uniformuoti pareigūnai – apstulbę politikai su siaubu stebi, kas vyksta. Šalies vadovas jau pašalintas iš valdžios pareigūnų nuotraukų, jo pavardės nebeliko ir naujienų pranešimuose.

Kol kas neaišku, kada minėtosios nuotraukos buvo darytos. Nepatvirtintais duomenimis, vyro jau nebėra gyvo.

„Vartojo narkotikus ir švaistė užsienio valiutą“

Šiaurės Korėja pirmadienį patvirtino, kad jaunojo šalies lyderio Kim Jong Uno įtakingas dėdė buvo pašalintas iš užimamų aukštų pareigų dėl korupcijos, narkotikų vartojimo ir neleistinų romanų, o analitikai spėlioja, kad toks žingsnis dar labiau įtvirtins šalies vadovo autoritetą.

Jang Song Thaekas, laikytas savo sūnėno mentoriumi ir įtakingu užkulisiniu veikėju, buvo pašalintas iš visų postų valdančiojoje partijoje dėl nusikalstamų veiksmų ir vadovavimo „kontrrevoliucinei kuopelei“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pasak analitikų, Jang Song Thaekas atliko svarbų vaidmenį valdžios perdavimo procese, kai nepatyręs Kim Jong Unas 2011 metais pakeitė prie šalies savo velionį tėvą Kim Jong Ilą (Kim Čen Irą), tačiau jis užsitraukė lyderio, kuriam dabar apie 30 metų, nemalonę.

„Kim Jong Unas sukūrė tvirtą valdžios pagrindą per pastaruosius dvejus metus ir tapo nebereikalingas kaip regentas, kuris atrodė didinantis savo įtaką ir vis labiau pavojingas“, – sakė Pietų Korėjoje įsikūrusio Sečongo instituto analitikas Paik Hak-Soonas (Paik Haksunas).

Žinia apie Jang Song Thaeko pašalinimą buvo paskelbta po to, kai Pietų Korėjos žvalgybos agentūra praeitą savaitę paskelbė, jog šis veikėjas buvo pašalintas iš pareigų, o dviem jo bendradarbiams įvykdytos egzekucijos. Tie įvykiai buvo didžiausias politinis sąmyšis uždaroje komunistinėje valstybėje po Kim Jong Ilo mirties.

Valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė, kad per sekmadienį vykusį posėdį valdančiosios Darbininkų partijos aukščiausiasis organas patvirtino „pašalinęs Jang Song Thaeką ir išvalęs jo grupuotę, nebegalėdamas likti jo veiksmų stebėtoju“.

Režimas nurodė pašalinęs Jang Song Thaeką ir jo bendradarbius dėl mėginimų sukurti atskirą frakciją partijoje, prastumti lyderio dėdės šalininkus į aukštus postus, kad jie jam padėtų įgyvendinti savo politines ambicijas.

KCNA pranešime sakoma, kad Jang Song Thaekas „palaikė nederamus ryšius su keliomis moterimis ir lėbaudavo prabangių restoranų uždarose salėse“, todėl buvo „paveiktas kapitalistinio gyvenimo būdo“.

„Būdamas ideologiškai paliegęs, nepaprastai tingus ir lengvabūdis, jis vartojo narkotikus ir švaistė užsienio valiutą lošimo namuose tuo metu, kai buvo gydomas užsienyje, partijai juo rūpinantis“, – sakoma KCNA pranešime.

Jang Song Thaekas taip pat kaltinamas trikdęs Šiaurės Korėjos valstybinių įmonių, gaminančių plieną, trąšas ir sintetinį vinalono pluoštą, darbą, pusvelčiui pardavinėdamas žaliavas ir „sukeldamas sumaištį valstybės finansų valdymo sistemoje“.

„Vedamas politiškai motyvuotų ambicijų, jis mėgino padidinti savo įtaką ir susikurti savo (galios) pagrindą ... Jang Song Thaekas ir jo sekėjai įvykdė neįsivaizduojamų nusikaltimų ir padarė didžiulę žalą mūsų partijai bei revoliucijai“, – pridūrė KCNA.

Kim Jong Unas perėmė valdžią po savo tėvo ir ilgamečio lyderio mirties 2011-ųjų gruodį. Jis tapo jau trečiuoju savo šeimos nariu, perėmusiu vadovavimą uždarai komunistinei valstybei, kurioje laikomasi visuotinio asmenybės kulto.

Jang Song Thaekas į nemalonę buvo patekęs ir anksčiau.

Manoma, kad jis 2004 metais buvo pasiųstas „perauklėjimui“ – dirbti paprastu darbininku vienoje plieno gamykloje dėl įtariamos korupcijos, tačiau 2005-aisiais buvo grąžintas į valdžią.

Jo įtaka sparčiai didėjo po Kim Jong Ilą 2008 metais ištikusio insulto. 2010 metais Jang Song Thaekas buvo paskirtas aukščiausios karinės institucijos – Nacionalinės gynybos komisijos – pirmininko pavaduotoju.

Jo žmona – Kim Jong Ilo sesuo Kim Kyoung Hui (Kim Kjong Hui) – taip pat ilgai išsilaikė aukštuose valdžios sluoksniuose. Jai buvo suteiktas keturių žvaigždučių generolės laipsnis 2010 metais – tuo pat metu, kaip ir Kim Jong Unui.

Anksčiau šie sutuoktiniai buvo laikomi įtakingiausia Pchenjano pora, tačiau pastaraisiais metais Kim Kyong Hui tapo mažiau pastebima. Pranešama, kad jos sveikata smarkiai pašlijo ir kad ji gydėsi Singapūre.

„Šįkart Jang Song Thaekas pašalintas visam laikui. Jam nebebus leista grįžti į politiką“, – teigia Paik Hak-Soonas.