• J.Tymošenko blokas kol kas atsisako pretenzijų į pareigas vyriausybėje

    V.Juščenka, kuris šiuo metu lankosi Kazachstano sostinėje Astanoje, kur dalyvavo prezidento Nursultano Nazarbajevo prisaikdinimo iškilmėse, trečiadienį kalbėjosi su kazachų agentūra "Kazakhstan today".

    Ukrainos parlamentas antradienį atstatydino Jurijaus Jechanurovo vyriausybę už tai, kad ji sudarė "nenaudingą" sutartį su Rusija dėl gamtinių dujų kainos.

    Pasak V.Juščenkos, parlamentas "padarė visa, jog Ukrainoje būtų šitas chaosas, jog Konstitucinis Teismas nebūtų suformuotas, kad kaip ir vykdomosios valdžios sistemoje, teismų sistemoje viešpatautų netikrumas".

    Prezidentas pareiškė ketinantis parlamentarų sprendimą apskųsti Konstituciniame Teisme.

    Nebus "laikinai einantys pareigas"

    "Noriu pabrėžti, kad jie (vyriausybė) nebus "laikinai einantys pareigas" - jie dirbs kaip premjeras ir kaip ministrų kabineto ministrai", - sakė jis.

    Šalies vadovui Kijeve antrino ir J.Jechanurovas, kuris pareiškė, kad jo vyriausybė nėra laikinai einanti pareigas ir vykdys savo įgaliojimus, kol bus paskirtas naujas ministrų kabinetas.

    "Jokių "laikinai einančiųjų pareigas", aš vakar suklydau, kai tai sakiau. Mes toliau vykdome savo įgaliojimus", - trečiadienį sakė jis pradėdamas vyriausybės posėdį.

    Posėdžio pradžioje premjeras paklausė, ar kas nors iš vyriausybės narių parašė atsistatydinimo prašymą. Išgirdęs neigiamą ministrų kabineto narių atsakymą jis pasakė: "Dėkoju, tai turi rimtų juridinių padarinių".

    J.Jechanurovas pabrėžė, kad jis remiasi vyriausybės juridinių tarnybų paaiškinimais.

    Teisingumo ministerija pataria V.Juščenkai reikalauti panaikinti Rados sprendimą atleisti vyriausybę

    Tuo tarpu Teisingumo ministerija rekomendavo Ukrainos prezidentui pareikalauti, kad Aukščiausioji Rada atšauktų antradienį priimtą nutarimą atleisti vyriausybę, nes šis sprendimas buvo priimtas pažeidžiant Konstituciją, trečiadienį pranešė teisingumo ministras Serhijus Holovatas.

    "Pasiūlymas prezidentui bus toks: kreiptis į Aukščiausiąją Radą ir pareikalauti, kad būtų panaikintas nutarimas, kuris neatitinka Konstitucijos. Reikia duoti Aukščiausiajai Radai ištaisyti klaidą", - sakė spaudos konferencijoje.

    Pasak ministro, Teisingumo ministerija padarė tokią išvadą nuodugniai išnagrinėjusi nutarimo turinį ir jo priėmimo procedūrą.

    Vakar Aukščiausioji Rada, nepatenkinta sausio 4 dieną pasirašytu susitarimu su Rusija dėl gamtinių dujų tiekimo 2006 metais, atleido Jurijaus Jechanurovo vyriausybę ir pavedė jai eiti pareigas, kol bus paskirtas naujas ministrų kabinetas. Už šį sprendimą balsavo 250 deputatų.

    "Šis (parlamento) nutarimas nei forma, nei turiniu, nei pateikimo procedūra, nei jo struktūra neatitinka Konstitucijos nuostatų", - sakė S.Holovatas.

    Ministras pažymėjo, kad parlamentas apskritai neturėjo teisės nagrinėti kabineto veiklos įvertinimo klausimo, nes premjeras jau atsiskaitė šioje sesijoje gruodį ir tada nebuvo nuspręsta pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe.

    S.Holovatas taip pat pabrėžė, kad kitoje sesijoje, kuri prasidės vasarį ir bus trumpiausia, nes kovą vyks parlamento rinkimai, vyriausybės atleidimo klausimas taip pat negali būti svarstomas.

    Be to, pasak teisingumo ministro, nutarimo dėl vyriausybės atleidimo projektas turi būti pateiktas parlamentui svarstyti, jeigu jį pasirašė ne mažiau kaip 150 deputatų. Šįkart buvo priimtas projektas, kurį formaliai pateikė du deputatai.

    "Jeigu Aukščiausioji Rada nepripažins savo kaltės, tai nebus kitos išeities, kaip kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą su konstituciniu teikimu pripažinti šį nutarimą neatitinkančiu konstitucijos", - pridūrė teisingumo ministras.

    Kas yra kas

    Pretenzijos dėl sandorio su "Gazprom", kurį sudarius dujos Ukrainos vartotojams pabrango beveik dvigubai, susijusios su kovą 26 dieną vyksiančiais rinkimais į Aukščiausiąją Radą ir opozicijos noru susilpninti vyriausybę remiančias jėgas.

    Abiejų valstybių susitarimo kritikai sako, kad pabrangus importuojamoms dujoms, pašoks infliacija ir sumažės svarbiausių Ukrainos ekonomikos šakų rentabilumas. "Netikėtą sprendimą Rada priėmė dešimtą dieną, kai įsigaliojo Konstitucijos pataisos, suteikiančios parlamentui įgaliojimus atleisti ministrų kabinetą.

    Atleidimo iniciatorė buvusi ministrė pirmininkė, o dabar parlamento narė Julija Tymošenko pareiškė interviu Rusijos laikraščiui "Izvestija", kad opozicija neleis užkulisiuose išrinkti naujojo vyriausybės vadovo.

    V.Juščenka atleido savo bendražygę "oranžinėje revoliucijoje" J.Tymošenko iš ministrės pirmininkės posto 2005 metų rugsėjį, apkaltinęs ją neefektyviu darbu.

    J.Tymošenko tikisi atsirevanšuoti, pasiekusi, kad jos partija iškovotų pergalę per parlamento rinkimus. Deputatų dauguma Radoje turi teisę pasiūlyti premjero kandidatūrą patvirtinti.

    Kalbėdamasis su žurnalistais Astanoje V.Juščenka užsiminė apie J.Tymošenko vaidmenį pastaruosiuose politiniuose įvykiuose. "Aš manau, rinkėjau jau žino šiandien, kas yra kas", - sakė prezidentas.

    J.Tymošenko mano, kad J.Jechanurovo vyriausybė pažeidė Konstituciją, vizavusi sandorį, kuriuo remdamasi Rusija gali paimti Ukrainos dujotiekių sistemos kontrolę į savo rankas.

    J.Tymošenko blokas atsisako pretenzijų į pareigas vyriausybėje iki parlamento rinkimų

    Julijos Tymošenko blokas (JTB) nepretenduos į pareigas Ukrainos vyriausybėje, kol nesibaigs parlamento rinkimai, pareiškė JTB vadovės pavaduotojas Mykola Tomenka. "Nė vienas Julijos Tymošenko bloko narys nepretenduos nė į vienas pareigas vyriausybėje, kol nesibaigs parlamento rinkimai", - pareiškė jis trečiadienį Kijeve spaudos konferencijoje.

    M.Tomenka priminė, kad remiantis sausio 1 dieną įsigaliojusiomis Konstitucijos pataisomis, iš tikrųjų teisėta bus tik ta vyriausybė, kurią po rinkimų suformuos parlamentinė dauguma.

    M.Tomenka pažymėjo, kad JTB smerkia prezidento mėginimus iš toli vadovauti šaliai, ypač akcentuodamas atvejus, kai telefonu buvo derinamas 2006 metų valstybės biudžetas ir sutarties su Rusija dėl dujų tiekimo sąlygos. "Mes norėtume, kad prezidentas valdytų šalį ir atsakytų už priimtus nutarimus, o ne raštu, žodžiu ar telefonu įpareigotų tai daryti kitus neįgaliotus asmenis", - pareiškė jis.

    M.Tomenka pabrėžė, kad prezidentas turi visišką teisę dalyvauti kiekviename vyriausybės posėdyje ir "asmeniškai priimti sprendimus itin svarbiais klausimais". "Mes visad buvome už tai, kad prezidentas tiesiogiai vadovautų šaliai ir būtų už tai atsakingas, todėl pasisakome už tai, kad šalyje būtų prezidento valdymas politine šio žodžio prasme", - sakė jis.

    M.Tomenka taip pat pareiškė, jog JTB sieks, kad UT-1 ir kiti televizijos kanalai skirtų laiko teisingumo ministro Serhijaus Holovatijaus pareiškimams, kuriuos jis padarė spaudos konferencijoje antradienį, užprotestuoti. "Serhijus Nikolajevičius neadekvačiai kalbėjo apie tai, kas vyksta šaltyje", - sakė JTB pirmininkas, be kita ko, pareiškęs, kad teisingumo ministras neturi teisės vertinti vienų ar kitų įvykių konstitucingumo.

    M.Tomenka paneigė ministro tvirtinimą, kad reikalaudamas anuliuoti susitarimą su Rusija dėl dujų tiekimo, JTB rūpinasi savo ir bloko "Mūsų Ukraina" reitingais.