„Didelė belaisvių problema yra ta, kad Rusija juos slepia, slepia daugumą. Mes manome, kad šiuo metu rusų nelaisvėje yra mažiausiai 10 tūkstančių karo belaisvių ukrainiečių, daugumos jų Rusija nepatvirtino. Netgi tie belaisviai, kurie Raudonojo Kryžiaus atstovų akivaizdoje užpildė anketas ir jau yra paleisti, iki šiol nėra patvirtinti“, – sakė aktyvistė.

Ji taip pat pažymėjo, kad Rusijos teritorijoje ir laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose veikia savanorių grupės, kurios neoficialiai lanko karo belaisvius kolonijose.

„Praėjusią žiemą gavome daug savanorių vaizdo įrašų iš kolonijos Horlivkoje, tačiau situacija tokia, kad šie savanoriai šantažuoja belaisvių artimuosius: mainais į vaizdo įrašus ir artimųjų laiškus jie prašo lėšų barakams remontuoti. Bet tie vaikinai, kurie jau grįžo iš Horlivkos, sako, kad jokio remonto nebuvo“, – teigė N. Epifanova.

2023 metų birželio 11 d. Ukraina ir Rusija vėl apsikeitė karo belaisviais. Namo grįžo 95 Ukrainos gynėjai, tarp jų – du karininkai. Iš viso nuo plataus masto karo pradžios Ukrainai pavyko susigrąžinti jau daugiau kaip 3 tūkst. karo belaisvių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją