„Nėra jokios paramos, ir jie tai puikiai supranta, jie net negali sudaryti vaizdo, [kad turi paramą]. Ir visos jų pastangos, spaudimas, smurtas, viskas, ką jie daro, nedaro įspūdžio Ukrainos žmonėms, kurie išlieka nesunaikinami. Jie negali nieko suorganizuoti, todėl jau trečią kartą jį atideda, ir manau, kad tokių „referendumų“ nebus, nes tai cirkas, nėra apie ką kalbėti“, – sakė ji.

Pasak jos, okupantai „patys nežino, ką jie nori pasiekti“ šiais balsavimais.

„Jie neturi aiškaus tikslo, nes mūsų kariuomenė, sėkmingai vykdanti kontrpuolimo operacijas, nustato prioritetus“, – sakė I. Vereščuk.

Ukrainos kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad vykdydama kontrpuolimą prieš Maskvos pajėgas atkovojo daugiau kaip 20 miestų ir kaimų šiaurės rytinėje Charkivo srityje, taip pat – teritorijų rytiniame Donbase ir Ukrainos pietuose.

Ji taip pat pridūrė, kad visiems Rusijos piliečiams, kurie dalyvavo rengiant referendumus arba ketina tai daryti, bus patraukti atsakomybėn.

„Tie rusai, kurie atvyks į Ukrainą organizuoti bet kokių „referendumų“, bus teisiami pagal tarptautinę teisę“, – pabrėžė I. Vereščuk.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ išvakarėse pasiūlė lapkričio 4 dieną surengti referendumą dėl Maskvos pajėgų Ukrainoje užimtų teritorijų aneksijos.

Maskvos primestos Chersono administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas anksčiau šią savaitę sakė, kad planai surengti referendumą dėl Maskvos kontroliuojamos Ukrainos pietinės Chersono srities prijungimo prie Rusijos atidedami.

Chersoną ir pietinę Zaporižios sritį Rusija didele dalimi kontroliuoja nuo pirmųjų vasarį pradėtos invazijos savaičių; dabar šie regionai aktyviai integruojami į Rusijos ekonomiką.

Ukrainiečių pajėgos pastarosiomis savaitėmis pamažu atkovoja teritorijų Chersono srityje, besiribojančioje su 2014 metais Rusijos aneksuotu Krymo pusiasaliu.

Maskvos pajėgos įsiveržė į Ukrainą vasario 24 dieną iš šiaurės, pietų ir rytų. Pirmosiomis karo savaitėmis nesugebėjusios užimti sostinės Kyjivo, jos pasitraukė iš šiaurinės šalies dalies ir sutelkė savo pastangas į puolimą pietų ir rytų kryptimis.

Rusijos pajėgos Chersoną užėmė kovo 3 dieną; tai buvo pirmas didelis rusų užimtas miestas nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Rusijos primesta valdžia anksčiau šiais metais paskelbė apie planus surengti „referendumą“, siekdama aneksuoti Chersono sritį – svarbų Ukrainos žemės ūkio regioną – ir kaimyninę Zaporižios sritį.

Donecko ir kaimyninė Luhansko sritys kartu sudaro pramoninį Donbaso regioną Ukrainos rytuose.

Nuo 2014 metų šį regioną dalinai kontroliuoja prorusiškos pajėgos, įsitvirtinusios Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį.

Ukrainos Donecko ir Luhansko regionų prokremliška valdžia taip pat sakė esanti suinteresuota prisijungti prie Rusijos.

Maskva Donecko ir Luhansko separatistų paskelbtus darinius – „liaudies respublikas“ – pripažino dvi dienos prieš invaziją į Ukrainą ir naudojosi jais kaip pretekstu kariuomenei į provakarietišką kaimynę pasiųsti.

2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą po šiame Juodosios jūros pusiasalyje surengto referendumo.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės to plebiscito rezultato nepripažino.