Anot jo, Minske pasirašyta paliaubų sutartis neturi jokio svorio.

„Iš tikrųjų nėra jokių paliaubų, taikos nėra ir negali būti. Šiuo metu tiesiog vyksta priešininko kariuomenės persiginklavimas, performavimas ir perdislokavimas. 90 proc. taikių gyventojų mūsų regionuose ir 100 proc. kovotojų nepalaiko paliaubų sutarties pasirašymo. Be to, ši Leonido Kučmos pasirašyta sutartis neturi jokio svorio – tai ne dokumentai, o pasityčiojimas“, - pareiškė A. Mozgovojus.

Jis tvirtina, kad jam tiks tik Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pasirašyti dokumentai.

„Taikos nėra, o sutarties pasirašymas – tai farsas. Kovosime taip pat, kaip ir kovojome anksčiau, tikiuosi, kad tai darysime geriau ir rezultatyviau. Vis dėlto pasieksime pergalę“, - pridūrė A. Mozgovojus.

Jis tikina, kad pastarosiomis dienomis į separatistų pusę perėjo keletas Ukrainos karių.

Liepos mėnesį A. Mozgovojus pateko į sąrašą asmenų, kuriems pritaikytos ES sankcijos.

Separatistai bėga iš ATO zonos

Ukrainoje galiojant paliaubų susitarimui, prorusiškai nusiteikę separatistai bando pasinaudoti proga ir stengiasi bėgti iš aktyvių veiksmų zonos, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Tokią informaciją spaudos konferencijos Kijeve metu žurnalistams suteikė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrejus Lysenka.

„Naudodamiesi tuo, kad nutraukti aktyvūs veiksmai, pavieniai prorusiškai nusiteikę separatistai bando sprukti iš susirėmimų vietų. Vakar apie 12 valandą prie Mariupolio buvo pastebėtas separatistų paliktas automobilis „ZAZ-Tavrija“, kuriame buvo įtaisytas kulkosvaidis „Utes“. Šiuo metu jis perduotas Ukrainos pasieniečiams“, - pridūrė A. Lysenka.

Rusija ragina greičiau pradėti derybas dėl rytinių Ukrainos regionų statuso

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį sakė, kad iš esmės paliaubų Ukrainos rytuose laikomasi ir kad Maskva viliasi, jog greitai bus pradėtos derybos dėl Donecko ir Luhansko sričių statuso.

„Paliaubų apskritai laikomasi, tačiau esama incidentų, dėl kurių šalys kaltina viena kitą“, - sakė Rusijos URM vadovas.

Bendroje spaudos konferencijoje su Malio diplomatijos vadovu Abdoulaye Diopu S.Lavrovas taip pat pabrėžė, kad Maskvai nerimą kelia ukrainiečių vyriausybinių pajėgų telkimas tam tikruose rajonuose šalies rytuose, kuris, pasak jo, leidžia daryti išvadą, jog formuojama smogiamoji grupuotė.

Ministras taip pat išreiškė viltį, kad greitai bus pradėtos derybos dėl Donecko ir Luhansko sričių statuso.

„Kalbant apie derybas dėl šalies pietryčių statuso, tai Minske pasirašytame protokole numatyti žingsniai ta kryptimi. Tikimės, kad šios derybos prasidės greitai. Jų formatas akivaizdus - tai Ukrainos valdžia ir Luhansko bei Donecko respublikų vadovai, rugsėjo 4 dieną pasirašę Minsko protokolą. Mes raginame vykdyti šio protokolo nuostatas“, - sakė S.Lavrovas.

Žuvo keturi vyriausybinių pajėgų kariai

Ukrainoje nuo praėjusio penktadienio, kai įsigaliojo paliaubos tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų, žuvo keturi ukrainiečių kariai, antradienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasis gynybos ministerijos atstovu.

Ministerijos karo medicinos departamento vadovas Vitalijus Andronatas taip pat nurodė, kad paliaubų laikotarpiu 29 ukrainiečių kariškiai buvo sužeisti.

Ugnies nutraukimas yra dalis platesnio taikos plano, kurį penktadienį Minske patvirtino konflikto šalys.

Paliaubų Ukrainos rytuose iš esmės laikomasi, tačiau kai kuriuose rajonuose, ypač pramoniniame Donecko mieste ir netoliese esančiame Mariupolio uostamiestyje, būta pavienių apšaudymų.

Rimčiausias paliaubų pažeidimas įvyko Mariupolio pakraštyje, kur prorusiškų separatistų artilerija šeštadienį vėlai vakare apšaudė vyriausybinių pajėgų pozicijas. Per apšaudymą žuvo moteris ir buvo sužeisti dar keturi žmonės.