Mėgdžiodami didžiulį karinį paradą, tuo pačiu laiku vykusį Maskvoje, apie 1,5 tūkst. separatistų kovotojų žygiavo nešdami raudonas sovietines vėliavas ir kelis Josifo Stalino portretus.

Separatistai, kuriuos, anot Vakarų šalių ir Kijevo, tiesiogiai kontroliuoja Kremlius, sako kovojantys prieš „fašistinę“ Ukrainos vyriausybę ir vaizduoja jau ilgiau negu metus nesiliaujantį konfliktą kaip Antrojo pasaulinio karo kautynių tęsinį.

„Priešais mus šiandien kovotojai, užgrūdinti mūšyje“, – sakė separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka, stovėdamas tribūnoje prie didžiulės Lenino statulos Donecko pagrindinėje aikštėje.

Parade pasirodė šeši tankai T-72, keli šarvuotieji transporteriai ir zenitinės ugnies sistemos, taip pat trys salvinės raketų ugnies sistemos „Grad“, iš kurių, kaip nurodo žmogaus teisių organizacijos, abi konflikto pusės šaudė į gyvenamąsias teritorijas.

Per renginį buvo dalijamos oranžinės ir juodos dryžuotos Georgijaus juostelės, Rusijoje tapusios populiariu pergalės Antrajame pasauliniame kare simboliu, o daugelis žmonių smerkė Kijevo valdžią, kuri sostinėje organizavo daug santūresnes atminimo ceremonijas.

„Visoje šalyje žmonės švenčia šią šventę – tik Kijeve apie tai užmiršo, – separatistų kovotojas Vladimiras sakė naujienų agentūrai AFP. – Kijevo valdžią reikia išsiųsti į pamišėlių namus.“

Tuo tarpu Ukrainos sostinėje provakarietiškų pažiūrų prezidentas Petro Porošenka vadovavo santūriam Pergalės dienos minėjimui, per kurį kariniai orkestrai surengė „Taikos eitynes“.

Tvyrant pagiežai dėl tebesitęsiančios krizės, Maskva ir Kijevas Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines šiemet mini labai skirtingai.

„Nebeketiname minėti šios dienos rusišku stiliumi, kai Pergalės diena šaltakraujiškai naudojama kaip pateisinimas ekspansionizmui“, – sakė P.Porošenka, padėjęs gėlių prie Nežinomo kareivio kapo.

Prezidentas pasmerkė mėginimus vaizduoti vyriausybę Kijeve kaip „fašistinį“ režimą ir žadėjo, kad Gegužės 9-oji toliau bus minima kaip diena, per kurią pagerbiami kovojusieji ir žuvusieji kare.

„Gerbdavome, gerbiame ir gerbsime mūsų senelių ir prosenelių karinius ir patriotinius žygdarbius“, – pabrėžė P.Porošenka.

Tačiau Kijevas taip pat supykdė Rusiją, pagerbdamas prieštaringai vertinamus Ukrainos nacionalistų kovotojus, kurie per karą kolaboravo su naciais, kaudamiesi su sovietinėmis pajėgomis, bet vėliau atsigręžė prieš vokiečius. Vadinamoji Ukrainos sukilėlių armija (UPA) taip pat yra kaltinama lenkų ir žydų žudymu.