Už įstatymą balsavo 232 Aukščiausiosios Rados deputatai, tarp jų dauguma valdančiosios Regionų partijos atstovų, o jam nepritarė vienuolika parlamentarų.

Tačiau opozicija boikotavo balsavimą, nes nesutiko su įstatymo sąlyga, kad jis įsigalios tik tuo atveju, jei protestuotojai pasitrauks iš užimtų Kijevo pastatų. Iš viso balsavime nedalyvavo 173 įstatymų leidėjai.

Kai parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas paskelbė, kad įstatymas priimtas, salėje pasigirdo šūksniai „Gėda“.

Tai, kad opozicijos nepavyko įtikinti dalyvauti balsavime dėl šio įstatymo rodo, kad jo priėmimas vargu ar padės užbaigti jau daugiau kaip du mėnesius besitęsiančią aštrią krizę.

Tai, kad opozicijos nepavyko įtikinti dalyvauti balsavime dėl šio įstatymo rodo, kad jo priėmimas vargu ar padės užbaigti jau daugiau kaip du mėnesius besitęsiančią aštrią krizę.

Nacionalistinės partijos „Svoboda“ lyderis Olehas Tiahnybokas pareiškė, kad Rada iš esmės priėmė įstatymą apie „įkaitus“, nes dešimtys suimtųjų per krizę liks už grotų, kol nebus atlaisvinti užimti pastatai.

„Valdžia dabar pripažino, kad jie ima įkaitus kaip ir teroristai, kad galėtų derėtis dėl jų išmainymo“ – sakė jis.

Jis pridūrė, kad įstatymas buvo priimtas šiurkščiai pažeidžiant parlamento procedūras, todėl „balsavimas buvo visiškai nelegitimus“.

V. Janukovyčius anksčiau asmeniškai atėjo į Radą, kad įtikintų savo Regionų partijos deputatus pritarti įstatymui, ir, kaip pranešama, net pagrasino jiems pirmalaikiais rinkimais, jei balsavimas sužlugtų.

Po to, kai sausio 19 dieną Kijeve kilo susirėmimai, tiek sostinėje, tiek regionuose, kur aktyvistai pradėjo užiminėti sričių administracijos būstines, buvo suimta dešimtys aktyvistų. Vieno opozicijos įstatymų leidėjo skaičiavimu, jų gali būti ne mažiau kaip 328.

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje protestuotojai, kurie aktyvistų suiminėjimą laiko iš esmės neteisėtu, įstatymo dėl amnestijos priėmimą irgi sutiko su nepritarimu.

„Ar tai kompromisas, - sakė 30 metų demonstrantas Artiomas Šarajis. — Mes užimsime naujus pastatus, jeigu valdžia iš tikrųjų nepakeis padėties šalyje.“

Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko po priimto įstatymo teigė, jog protestuotojai nenurims, kol nebus patenkinti visi jos reikalavimai. Pasak jo, demonstracijos liausis tik tada, kai atsistatydins prezidentas Viktoras Janukovyčius ir bus paskelbti išankstiniai rinkimai. 

JAV slaptosios tarnybos nemano, jog V. Janukovyčius atsistatydins

Amerikiečių slaptosios tarnybos nemano, kad Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius galėtų netrukus atsistatydinti. JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis trečiadienį Vašingtone pareiškė, kad V. Janukovyčius „tvirtai pasiryžęs“ likti valdžioje, praneša agentūra AFP.

Kad užsitikrintų savo pozicijas, prezidentas esą gali griebtis ir neįstatyminių priemonių. O tai dar labiau susilpnintų demokratiją šioje Rytų Europos šalyje, pabrėžė Dž. Klaperis savo kasmetinėje ataskaitoje Senato Žvalgybos komitetui.

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) antradienį pirmą kartą prabilo apie protestus Ukrainoje ir atsargiai pareiškė paramą antivyriausybiniams protestuotojams.

„Ukrainoje mes laikomės principo, kad visi žmonės turi teisę laisvai ir taikiai pareikšti savo nuomonę bei tarti žodį dėl šalies ateities“, - sakė B. Obama, Kongrese pristatydamas savo metinį pranešimą.

Opozicijos protestai Ukrainoje nesiliauja nuo tada, kai lapkritį prezidentas V. Janukovyčius nusprendė stiprinti santykius su Rusija, o ne su Europos Sąjunga (ES).    

Ligoninėje mirė Gruševskio gatvėje sužeistas aktyvistas

Leidinys „Fakty“ pranešė, kad Kijevo ligoninėje mirė iš Gruševskio gatvės su šautinėmis žaizdomis atvežtas aktyvistas. Kaip buvo pranešta, į ligoninę su šautinėmis žaizdomis buvo atvežti du aktyvistai – jaunas vaikinas ir vyresnio amžiaus vyras. Turimais duomenimis, pastarasis mirė. skelbia unian.net.

Priminsime, kad „Udar“ atstovaujantis Kijevo tarybos VII šaukimo deputatas, Aleksejus Davidenka pranešė, jog naktį į vieną Kijevo ligoninių iš Gruševskio gatvės buvo atvežti du aktyvistai, abu patyrę šautines žaizdas. Deputato teigimu, šią informaciją partija „Udar“ gavo iš patikimų šaltinių. 

A. Davidenka teigia, kad į 17-tą Kijevo ligoninę Laboratorijos skersgatvyje buvo atvežtas jaunuolis ir vyresnio amžiaus vyras. „Žmonės buvo oficialiai paguldyti į ligoninę, jiems buvo suteikta medicininė pagalba“, - tvirtino Kijevo tarybos deputatas.

Jis pažymėjo, jog valdžia griebiasi eilinės provokacijos, siekdama vėl paaštrinti situaciją Kijevo gatvėse.

„Viena vertus, valdžia tvirtina, kad veda derybas dėl taikaus situacijos sureguliavimo, kita vertus – šaudoma į mitingų dalyvius. Mes reikalaujame, kad jėgos struktūrų pareigūnai nustotų naudoti šaunamuosius ginklus prieš žmones tuo metu, kai visos pusės bando rasti išeitį iš konflikto“, - sakė A. Davidenka.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerijoje informacija apie dviejų aktyvistų iš Gruševskio gatvės paguldymą į ligoninę buvo paneigta.