Tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją Karinės žiniasklaidos centre (Military Media Center) pareiškė Trofėjinės ir pažangios ginkluotės ir karinės technikos tyrimų centro atstovas kapitonas Andrijus Rudykas, kuriuo remiasi portalas „rbc.ua“.

„Gruodžio mėnesį pirmą kartą buvo užfiksuotas granatos „RG-Vo“ panaudojimas. Šioje granatoje yra chloracetofenono, troškinamosios medžiagos, kurią draudžia Ženevos protokolas dėl troškinamųjų, nuodingųjų ar kitų panašių dujų naudojimo karo metu“, – sakė A. Rudykas.

Anot jo, tokiai granatai patekus į patalpą ar blindažą, pakanka penkių minučių, kad ten esantys žmonės mirtų.

Ukrainos specialistų tirtas pavyzdys buvo pagamintas 2023 metais Rusijos gamykloje, kuri dirba nuo Sovietų Sąjungos laikų.

„Tad Rusija 2017 metais sumelavo, kad ji įvykdė savo įsipareigojimus pagal 1993 metų Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją. Pagal šį dokumentą rusai turėjo sunaikinti pačius ginklus ir jų gamybos pajėgumus“, – pabrėžė Centro atstovas.

Jo manymu, Rusija dabar stebi pasaulio bendrijos reakciją, tikėdamasi vėliau išplėsti cheminio ginklo naudojimą.

UNIAN pažymi, kad vien tik 2023 metų gruodį buvo užfiksuotas 81 dujinių granatų panaudojimo atvejis. Iš viso nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios žinoma apie 626 chemines atakas prieš Ukrainos gynėjus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją