„Tą naktį man perdavė „Berkut“ vadovų pokalbių radijo ryšiu įrašus – įrašai daryti lapkričio 30-osios naktį, per Maidano šturmą. Įrašai atskleidė, jog visi specialiųjų dalinių veiksmai buvo iš anksto suplanuotas išpuolis, atskirų specialiųjų dalinių veiksmai buvo griežtai kontroliuojami“, - rašo opozicijos politikas.

„Komandos, ataskaitos, charakteringi balsai – visi tai gali padėti vykdant tyrimą ir susidarant bendrą šio nusikaltimo vaizdą, įvardyti atsakingus asmenis ir tuos, kurie vykdė nusikalstamus nurodymus“, - pridūrė A. Gricenko.

„Įrašus perdaviau skirtingiems žmonėms – jie pažadėjo juos saugiai paslėpti . Faktą, jog man pavyko gauti įrašus, pranešiau iš karto: iš tribūnos Maidane, apie 2.30 val. nakties“, - patvirtino Ukrainos opozicijos politikas.

Politikas tvirtina, jog jau ketvirtadienį įrašus perduos Ukrainos generalinei prokuratūrai.

„Nepasitikiu ir dabartine generaline prokuratūra, tačiau jau rytoj visgi nusprendžiau įrašų kopiją nusiųsti Viktorui Pšonko. Gal jis juos jau turi, šito nežinau. Jei norės, galės panaudoti tyrimui. Nors esu įsitikinęs, jog objektyvaus tyrimo bent kol kas nesulauksime (raktinis žodis – kol kas). Kodėl? Todėl, kad nurodymus „Berkut“ daliniams siuntė iš viršaus. Iš paties viršaus“, - tvirtina A. Gricenko.

Priminsime, jog visuomenę labai papiktino faktas, jog per protesto akciją Nepriklausomybės aikštėje lapkričio 30 dieną buvo sumušti studentai. Jėgos struktūrų veiksmai per susirėmimą su protestuotojais prie rezidentūros pastato gruodžio 1-ąją taip pat sulaukė atgarsio.

Protestuotojai vis dažniau išsako reikalavimą, kad masinių akcijų metu specialiųjų dalinių pareigūnai būtų asmeniškai atsakingi už savo veiksmus. Pavyzdžiui, siūloma kiekvienam specialiųjų dalinių pareigūnui skirti individualų numerį, kuris būtų skelbiamas ant jų šalmų – taip, esant reikalui, iš vaizdo įrašų būtų galima juos lengvai identifikuoti.

Taip pat vis dažniau reikalaujama išformuoti „Berkut“ – esą specialiosios pajėgos dėl žiaurių veiksmų prieš protestuotojus negrįžtamai prarado gerą vardą.

Gruodžio 3 dieną opozicinės partijos „Tėvynė“ deputatas, buvęs Kijevo milicijos vadovas, Vitalijus Jarema pareiškė, jog Euromaidano protesto akcijos dalyvius lapkričio 30 dieną išvaikyti nurodė „Berkut“ vadovas Sergejus Kosiukas, o tiesioginiais jo nurodymo vykdytojais buvo „Berkut“ padalinys Kijeve. „Man labai gėda, kad kadaise pats vadovavau tiems specialiesiems daliniams“, - pripažino V. Jarema.