Šiuo metu iš minėtojo Ukrainos miesto traukiasi Ukrainos pajėgos ir karinė technika. Tokią informaciją žurnalistams suteikė Pirogovo mobiliosios ligoninės štabo vado pavaduotojas Jevgenijus Stepanenka, skelbia news.liga.net.

„Šiuo metu vien į mūsų ligoninę atgabenta per 20 sužeistųjų, yra žuvusiųjų, tačiau tikslių duomenų neturime. Vaikinai, kurie atvyksta pas mus, yra iš Debalcevės, jie ištrūko iš apsupties. Teigiama, kad į besitraukiančius karius šaudo tankai ir šauliai“, – teigia J. Stepanenka.

Kovose prie Debalcevės žuvo 22 Ukrainos kariai, nurodo Generalinis štabas

Kovose su prorusiškais separatistais prie Debalcevės, kur yra strategiškai svarbus geležinkelio mazgas, nukauti 22 Ukrainos kariai, sužeista daugiau kaip 150, sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo pranešime.

„Iš viso per pastarąsias tris įnirtingų mūšių dienas žuvo 22 kariškiai, iš jų šeši – organizuoto atsitraukimo iš Debalcevės metu“, – sakoma Generalinio štabo viršininko pirmojo pavaduotojo Henadijaus Vorobjovo ataskaitoje prezidentui Petro Porošenkai.

Taip pat pranešta kad iki „17 val. trečiadienį iš Debalcevės išvesti 2459 kariai“, perdislokuota 200 technikos vienetų, tarp kurių buvo 15 tankų ir 50 šarvuočių.

Toks pranešimas paskelbtas po vyriausybės pajėgų pasitraukimo iš strateginio Debalcevės miesto po kelias savaites nesiliovusių separatistų apšaudymo iš artilerijos, raketų sistemų ir tankų bei pėstininkų atakų.

Tuo tarpu apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) kariškiai anksčiau trečiadienį minėjo, kad Ukrainos karių prie Debalcevės žuvo nuo dviejų iki trijų tūkstančių.

„Mūsų vertinimu (Debalcevės) katile buvo apie 10 tūkst. Ukrainos karių, trys tūkstančiai sunaikinta“, – sakė DLR gynybos viceministras Eduardas Basurinas.

„Gromadske TV“ praneša, kad į Artemivsko morgą vasario 18 dieną buvo pristatytos kelios dešimtys Ukrainos karių lavonų. Skelbiama, kad vyrai žuvo iš Debalcevės traukiantis Ukrainos pajėgoms, tokią informaciją žurnalistams suteikė morgo vedėjas Ruslanas Fedoniukas.

Kaip skelbia news.liga.net, informacija, kad į morgą atgabenta 40 lavonų, neatitinka tikrovės – esą iš tikrųjų jų mažiau.

Skelbiama, kad palaikus greitosios pagalbos mašinos į morgą veža ir toliau, todėl skaičius augti.

Į Artemivską gabenami ir sužeistieji. Sunkiausiai sužeistieji sraigtasparniais skraidinami į Charkovą.

„Radio Svoboda“ skelbia, kad vasario 18 dieną į Artemivsko ligonines iš Debalcevės iš viso buvo atgabenta daugiau nei šimtas įvairaus sunkumo sužalojimų patyrusių karių.

Mažiausiai 13 Ukrainos karių palaikai trečiadienį atvežti į Artemivsko miesto lavoninę netoli Debalcevės mūšio zonos, kai vyriausybės pajėgos pasitraukė iš šio strategiškai svarbaus transporto mazgo, sakė lavoninės pareigūnas.

Morgo direktorius Ruslanas Fedoniukas sakė naujienų agentūrai AFP, kad atvežti 13 ukrainiečių karių kūnai. AFP reporteris matė juos juoduose lavonmaišiuose ir laikinuose karstuose prie lavoninės vyriausybės kontroliuojamame Artemivske.

Ukraina: kariškiai teiravosi P. Porošenkos apie premijas už Debalcevę

DELFI primena, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį paskelbė, kad vyriausybės pajėgos atlieka „planuotą ir organizuotą“ atsitraukimą iš strategiškai svarbaus Debalcevės miesto, kuris jau kelias savaites buvo apsiaustas Rusijos remiamų separatistų.

Kalbėdamas snieguotame aerodrome šalia Kijevo, prieš išskrisdamas į kovos veiksmų zoną, P.Porošenka gyrė Ukrainos pajėgas, įvykdžiusias savo pareigą ginant Debalcevę, sakydamas, kad kariai pademonstravo pasauliui „banditų ir separatistų, kuriuos remia Rusija, tikrąjį veidą“.

Pasak prezidento, apie 80 proc. karių buvo išvesti iš Debalcevės su savo ginkluote, o vėliau iš to miesto turėtų išvykti dar dvi kolonos.

P. Porošenka Artemivske surengė ir pasitarimą su karine vadovybe, praneša "vesti-ukr.com".

Kariškiai pasiteiravo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado apie finansinį atlygį. Atsakydamas į klausimus, prezidentas pažymėjo, kad kiekvienam mechanikui vairuotojui, išvedusiam techniką iš mūšio lauko, bus išmokėta premija ir padidinta alga, o visos dalys, kurios pasitraukė iš Debalcevės, bus nusiųstos rotuotis.

Kaip anksčiau rašė leidinys "Vesti", antiteroristinės operacijos zonoje Ukrainos rytuose turėjo būti įvesta priemokų už mūšių dienas, sunaikintą priešininko techniką ir sėkmingai atliktas specialiąsias operacijas sistema. Dabar už kiekvieną mūšių dieną kariams, be algos, turi būti mokama po 1 tūkstantį grivinų (32,44 euro), už priešininko automobilio sunaikinimą - 12 tūkstančių grivinų, tanko - 48 tūkstančiai grivinų, "Grad" tipo reaktyvinės sistemos - 60 tūkstančių grivinų, už karinio lėktuvo sunaikinimą - 121 tūkstantis grivinų.

S. Lavrovas ir J. Kerry kalbėjosi telefonu

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį telefonu kalbėjosi apie paliaubų sutarties įgyvendinimą Ukrainoje, sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Ministras atkreipė dėmesį į tiesioginio dialogo tarp Kijevo, Donecko ir Luhansko svarbą, skubų ginkluotų susirėmimų Debalcevės rajone nutraukimą, ir dar kartą priminė apie Ukrainos valdžios įsipareigojimus vykdyti konstitucinę reformą ir suteikti Donbasui specialų statusą“, – nurodoma jame.
Pokalbyje, kuris vyko amerikiečių iniciatyva, „aptarti ir kai kurie kiti klausimai: kaip padėties Sirijoje sureguliavimas ir galimų dvišalių kontaktų grafikas“, – pranešė Rusijos URM.

JAV Baltieji rūmai paskelbė pareiškimą, kuriame „griežtai pasmerkė separatistų pajėgų, veikiančių išvien su Rusijos pajėgomis, paliaubų pažeidimą“, taip pat perspėjo, kad „kaina Rusijai didės“, jeigu toliau bus nevykdomi prisiimti įsipareigojimai.

Netoli Debalcevės esančiame Horlivkos mieste vienas ligoninės darbuotojas AFP sakė, kad trečiadienį paryčiais „buvo skubiai operuoti keli kariai“.

Miesto apylinkėse girdėjosi pavieniai artilerijos sviedinių sprogimai. Horlivkos miesto tarybos narė Tatjana Demenčenko sakė, kad bombardavimas nesiliovė visą naktį.

„Tikimės, kad visa tai labai greitai liausis. Praradome daugybę žmonių, daug civilių“, – sakė ji, pridūrusi, kad sekmadienį, pirmąją paliaubų dieną, per artilerijos apšaudymą netoli jos namų žuvo du vaikai – dvimetis ir keturmetis.

„Nuo to laiko apšaudymas nesiliovė. Štai kaip čia atrodo paliaubos“, – skundėsi T.Demenčenko.

Planuojamas P. Porošenkos, V. Putino, F. Hollande’o ir A. Merkel pokalbis

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trečiadienį vakare per pokalbį telefonu su Ukrainos, Vokietijos ir Rusijos vadovais aptars padėtį Rytų Ukrainoje, pranešė Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai.

F.Hollande'o pokalbis su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Rusijos vadovu Vladimiru Putinu įvyks po to, kai trečiadienį prorusiški separatistai, nepaisydami praėjusią savaitę sudaryto paliaubų susitarimo, užėmė strategiškai svarbų Debalcevės miestą Ukrainos rytuose.

ES grasina imtis veiksmų

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini trečiadienį apkaltino prorusiškus separatistus, kad jie savo veiksmais apsiaustame Debalcevės mieste pažeidžia susitarimą dėl paliaubų Rytų Ukrainoje, ir pareiškė, kad Bendrija yra pasirengusi imtis „atitinkamų veiksmų“, jeigu kautynės tęsis.

„Rusijos remiamų separatistų veiksmai Debalcevėje yra aiškus paliaubų pažeidimas, – sakoma F.Mogherini paskelbtame pareiškime. – Separatistai privalo nutraukti visus karinius veiksmus.“

„Rusija ir separatistai turi nedelsiant ir visiškai vykdyti Minske prisiimtus įsipareigojimus, kaip nurodoma vakarykštėje JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje – pradedant paliaubų laikymusi ir visos sunkiosios ginkluotės atitraukimu,“ – pabrėžiama jos pareiškime.

„ES pasiruošusi imtis atitinkamų priemonių, jeigu kautynės tęsis ir bus kitų negatyvių veiksmų, pažeidžiančių Minsko susitarimus“, – pridūrė F.Mogherini, akivaizdžiai turėdama galvoje galimas naujas Bendrijos sankcijas.

Vokietija pasmerkė separatistų puolimą

Vokietijos vyriausybė pasmerkė prorusiškų separatistų puolimą Ukrainos rytiniame Debalcevės mieste ir pareiškė, kad šie veiksmai yra „didžiulis“ praėjusią savaitgalį įsigaliojusių paliaubų pažeidimas.

Kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas trečiadienį sakė, kad Debalcevės puolimas tapo didžiuliu smūgiu Minsko susitarimui ir apskritai viltims pasiekti taiką Rytų Ukrainoje.

Paklaustas, ar Berlynas mano, kad praėjusią savaitę Baltarusijos sostinėje per Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų derybas sudarytas susitarimas dėl ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje žlugo, S.Seibertas atsakė: „Kalbant atvirai, šiandien į šį klausimą negaliu atsakyti nei aiškiai „taip“, nei aiškiai „ne“.

Vyriausybės atstovas taip pat sveikino antradienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimtą rezoliuciją, kurią parengė Rusija ir kurioje reiškiamas palaikymas susitarimui dėl paliaubų, sakydamas, kad Maskvai reikės priminti jos prisiimtus įsipareigojimus.