Tai interviu Vokietijos žiniasklaidai – leidiniams „Bild“, „Welt“ ir „Politico“ – pareiškė Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas, praneša „Ukrinform“.

„Visi Ukrainos šaukiamojo amžiaus vyrai nuo 25 iki 60 metų turi gauti kvietimą atvykti į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų komplektavimo punktus. Mes norime teisingumo visiems, nes tai susiję su mūsų pačių šalimi. Mes jiems išsiųsime kvietimus“, – sakė R. Umerovas.

Žinomas vokiečių žurnalistas ir „Bild“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Paulius Ronzheimeris pažymi, kad šis pareiškimas yra „politiškai sprogus ir gali turėti rimtų padarinių šimtams tūkstančių užsienyje gyvenančių ukrainiečių vyrų“. Jis primena, kad jau pirmajame interviu, kurį ministras davė Europos žiniasklaidai, taip pat buvo grasinama sankcijomis tiems, kurie nepaiso raginimo įsijungti į kariuomenę.

Tiesa, kol kas neaišku, kokios sankcijos bus taikomos už neatvykimą: „Mes dar diskutuojame, ko reikėtų imtis, jei jie neateis savo noru“, – sakė ministras.

Jis patikino, kad ateityje mobilizuojamieji turėtų iš anksto žinoti, kaip jie bus parengti ir aprūpinti, kur ir kada tarnaus bei kada bus paleisti iš tarnybos. Naujokams taip pat bus pasiūlyta „pasirinkimo variantų“ priklausomai nuo jų sugebėjimų.

Žurnalistas teiravosi ir apie Gynybos ministerijos planus. Nepaisant pranešimų apie situaciją fronte, ministras kupinas optimizmo ir netgi yra įsitikinęs, kad 2014 metais Rusijos aneksuotas Krymo pusiasalis kitąmet gali būti išvaduotas.

„Esu tikras 100 procentų. Tai mūsų strateginis tikslas“, – sakė politikas, kuris apskritai neabejoja pergale. Jo optimizmas, be kita ko, grindžiamas bendradarbiavimu su partneriais, taip pat ir su JAV, kurie ir toliau rems Ukrainą.

R. Umerovas pabrėžė būtinybę didinti radioelektroninės kovos priemonių, bepiločių orlaivių, artilerijos pabūklų ir šaudmenų atsargas. Tarp pageidaujamų ginklų jis paminėjo ir vokiškas raketas „Taurus“.

„Mums tikrai reikia visų tolimojo nuotolio raketų nuo mūsų partnerių“, – pabrėžė Gynybos ministerijos vadovas.

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos, Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, į Vokietiją atvyko daugiau kaip 221 570 ukrainiečių vyrų nuo 18 iki 60 metų, t. y. šaukiamojo amžiaus. Šiuo metu šalyje gyvena 189 484 vyrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)