Jis jau daugiau nei tris mėnesius padeda įkaitais Ukrainos Rytuose laikomiems žmonėms, skelbia newsru.com.

„Tai labai rimta problema – kas šaudo. Turi būti trečioji šalis – mes dabar ją vadiname būtent taip – kuri mėto bombas, o kaltę verčia tai vieniems, tai kitiems“, – pareiškė V. Rubanas.
V. Rubanas nepaaiškino, ką konkrečiai turi omenyje.

„Kol kas nežinau, neturiu tokios informacijos. Mes vadiname juos trečia šalimi. Bezleras vadina trečia šalimi, ir Donecke taip kalba. Jų ieško. Aiškinasi, kas tie diversantai“, - atsakė V. Rubanas.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, padėtis Luhanske ir toliau išlieka kritinė: žmonės miršta pakirsti kulkų, vietiniai gyvena karo sąlygomis, jau 17 dienų nėra elektros, vandens, ryšio.

Ukrainos rytuose per gatvių mūšius žuvo devyni kariai

Ukrainos vyriausybės pajėgos praeitą naktį grūmėsi su prorusiškais separatistais rytinio Ilovaisko miestelio gatvėse, siedamos izoliuoti sukilėlių tvirtoves netoli sienos su Rusija, trečiadienį nurodė vienas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

Devyni savanoriai, padėję reguliariosioms pajėgoms, žuvo per kautynes Ilovaiske, esančiame prie kelio, vedančio iš rytinio regiono pagrindinio miesto Donecko prie sienos su Rusija, nurodė vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėjas Antonas Heraščenka.

A.Heraščenka trečiadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime nurodė, kad vyriausybės pajėgos dabar kontroliuoja pusę to miesto, tačiau sukilėliai toliau įnirtingai priešinasi po ilgiau negu parą trukusių kautynių.

Vyriausybės, kuris stengiasi numalšinti prorusiškų separatistų sukilimą rytų Ukrainoje, šiuo metu siekia apsupti Donecką ir išvaryti kovotojus iš toliau į rytus esančio Luhansko miesto.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos pareigūnai trečiadienį pranešė, kad susirėmimai tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų sukilėlių rytinėje Donecko srityje per pastarąją parą pareikalavo 34 civilių gyvybių.

„Per pastarąją parą dėl karinių veiksmų žuvo 34 regiono gyventojai, o dar 29 buvo sužeisti“, – sakoma vietos administracijos pranešime.

Luhansko vietos valdžia informavo, kad mieste trečiadienį aidėjo artilerijos sviedinių sprogimai ir sunkiųjų automatinių ginklų papliūpos, vyriausybės pajėgoms stiprinant spaudimą kovotojams, įsitvirtinusiems vyriausybiniuose pastatuose nuo balandžio, kai prasidėjo separatistų sukilimas.

Luhanske jau kelias savaites nėra vandens, o elektra įjungiama nereguliariai. Mieste taip pat neveikia antžeminis ir mobilusis telefono ryšys. Gyventojai gali įsigyti tik būtiniausių maisto produktų, o prie duonos, pardavinėjamos iš automobilių, išsirikiuoja ilgos eilės.

„Tai kritinė humanitarinė krizė. Kadangi nėra elektros, žmonės dabar gamina maistą lauke, savo kiemuose, ant atviros ugnies“, – savivaldybės pareigūnas Oleksandras Sabenka sakė naujienų portalui 112.ua.

Dėl karo blogėja ne vien kovų zonoje gyvenančių žmonių padėtis – kiekvieną dieną silpnėja šalies ekonomikos potencialas, nes dėl susirėmimų nukenčia kasyklos, jėgainės, geležinkeliai ir tiltai, pažymėjo premjeras Arsenijus Jaceniukas.

„Rusija žino, kad Donbasui (rytiniam pramonės regionui) atstatyti reikės ne milijonų, o milijardų grivinų“, – sakė jis.

Tačiau vyriausybės pajėgos įgyja pranašumą jau keturi mėnesius vykstančiose kovose su sukilėliais rytų Ukrainoje, kur dauguma gyventojų yra rusakalbiai, ir vis labiau spaudžia separatistus jų pagrindinėse tvirtovėse – Donecke bei Luhanske.

A.Heraščenka rašė „Facebook“, kad sukilėlių pajėgos Ilovaiske iškvietė pastiprinimą, spaudžiamos savanorių bataliono „Donbass“ kovotojų.

„Gatvių mūšiai tęsėsi visą naktį. Tai labiausiai komplikuotos artimos kautynės“, – nurodė jis.

„Priešas gali pulti jus savo nuožiūra ir šaudyti iš palėpės, rūsio arba vaikų darželio“, – pabrėžė ministro patarėjas, pridūręs, kad žuvo devyni to dalinio kariai.

Per šį konfliktą nuo balandžio vidurio žuvo jau per 2 tūkst. žmonių, o dar apie 300 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.