„Ukraina dar per derybas Stambule pateikė savo pasiūlymus oponentams. Visų pirma dėl saugumo garantijų. Rusijos pusė išstudijavo pasiūlymus ir išsakė savo pozicijas. Dabar mūsų eilė išstudijuoti, palyginti, daryti išvadas“, – sakė M. Podoliakas.

Komentuodamas D. Peskovo pasisakymą, kuriame Kremliaus atstovas teigė, kad Ukrainos pusė neva „neskuba atsakyti“, M. Podoliakas pabrėžė, kad Rusijos atstovai viešus pareiškimus dažnai naudoja kaip spaudimo elementą.

D. Peskovas anksčiau trečiadienį pareiškė, kad Maskva perdavė Kyjivui dokumento dėl taikos projektą „su aiškiomis formuluotėmis“. Apie tai pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Ukrainos pusei derybų metu yra perduotas mūsų dokumento projektas, kuriame yra absoliučiai aiškios formuluotės. Kamuolys yra Kyjivo pusėje, Maskva laukia reakcijos“, – sakė D. Peskovas.

Kaip rašo UNIAN, anksčiau Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas ir Ukrainos derybų grupės narys M. Podoliakas sakė, kad derybos su Rusija buvo įšaldytos ir negalėjo nuspėti, kada įvyks kitas tiesioginių derybų raundas.

Paskutinį kartą Rusijos ir Ukrainos delegacijos akis į akį kalbėjosi kovo 29 dieną Stambule.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad Rusija nebepasitiki Ukrainos derybininkais.

„Čia jau ne „pasitikėk, bet tikrink“ atvejis, o tiesiog „tikrink“, nes pasitikėjimo tais žmonėmis seniai nebėra“, – televizijos kanalo „Rossija 24“ eteryje nurodė ji, praneša TASS.

Anot M. Zacharovos, pradėti derybas prašė Ukraina, o Rusija „šį prašymą patenkino“.

„Paskui prasidėjo, kaip visada, Kyjivo režimo cirkas – tiesiogine ir perkeltine reikšme: tai atvyksta, tai neatvyksta, tai dalyvauja, tai nedalyvauja“, – kaltinimus bėrė RF užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai ir pridūrė, esą Rusija buvo pasiruošusi tam, jog derybų metu Ukrainos elgesys gali pasidaryti nepastovus.

M. Zacharovos manymu, tokia derybų eiga rodo, kad „režimas nėra savarankiškas, jį kažkas valdo“, o derybos neva „naudojamos kaip nukreipiamasis manevras“.

Delfi primena, kad Rusija šią savaitę pradėjo puolimą Ukrainos rytuose.

„Galime patvirtinti, kad rusų daliniai pradėjo mūšį dėl Donbaso, kuriam seniai rengėsi, – sakė V. Zelenskis pirmadienio vakarą kalboje, paskelbtoje „Telegram“ kanale. – Šiam puolimui dabar bus panaudota labai didelė visos Rusijos kariuomenės dalis“.

„Tai pragaras. Puolimas, apie kurį kalbame kelias savaites, prasidėjo“, – feisbuke rašė ir Luhansko srities gubernatorius Sergijus Haidajus. Anot jo, mūšiai vyksta Rubižnėje ir Popasnoje, taip pat „nesiliaujantys mūšiai kituose taikiuose miestuose“.

Ukraina pranešė apie sprogimus palei rytinį frontą ir atakas kitose šalies dalyse. Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, serija sprogimų nugriaudėjo Donecko regione. Vietos institucijos taip pat skelbia apie sprogimus Charkive, Mykolajive ir Zaporižėje.

Rusijos atakos, pasak mero Vitalijaus Klyčko, toliau gresia ir Ukrainos sostinei Kyjivui. „Kyjivas buvo ir lieka agresoriaus taikinys“, – sakė jis pirmadienio vakare „Telegram“ kanale. Jis primygtinai paragino iš miesto pabėgusius gyventojus geriau pasilikti saugesnėje vietoje.

„Remdamiesi kariniais duomenimis ir atsižvelgdami į dabartinę situaciją, negalime atmesti tikimybės, kad Kyjivui ir toliau grės raketų raketos“, – pabrėžė V. Klyčko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)