Apie tai UNIAN informavo Ukrainos pasienio apsaugos tarnybos atstovas spaudai Andrejus Demčeka. „Lėktuvas šiuo metu Charkove, pasieniečiai pasirengę oficialiai surašyti visus, esančius jame“, – teigia atstovas.

Skelbiama, kad lėktuvas 9.40 val. vietos laiku nusileido Kijevo Borispolio oro uoste degalų papildymui, o paskui nuskrido į Charkovą.

Ukrainos gyventojai nenorėjo, kad šalyje leistųsi lėktuvas su evakuotaisiais iš Kinijos Hubėjaus provincijos. Žmonės nuogąstauja, kad jie gali būti užsikrėtę koronavirusu, nors pareigūnai ir tvirtina, kad tokio pavojaus nėra. Protestuotojai iš Naujųjų Sanžarų kaimo blokavo kelią, vedantį į sanatoriją, kur dvi savaites karantino sąlygomis bus laikomi parvykusieji.

Tvarką palaiko šimtai policijos pareigūnų. Protestai paskatino šalies prezidentą Volodymyrą Zelenskį paskelbti pareiškimą, kuriame žmonės raminami, esą, nėra jokio pavojaus, o pareigūnai daro viską, kad virusas neplistų Ukrainoje.

Evakuotus žmones atvežus į sanatoriją autobusu, kurioje jiems skirtas karantinas, kelią į ją užtvėrė sunkvežimis. Poltavos regiono administracijos vadovas netruko sureaguoti į susidariusią situaciją ir sakė, jog neatlaisvinus kelio autobusui, juo keliaujantys žmonės į sanatoriją nueis pėsčiomis.

Skelbiama, kad žmones į sanatoriją palydės nacionalinės armijos kariai. Tiesioginėje transliacijoje iš įvykio vietos matoma, kaip pareigūnai, sudarę blokadą nuo protestuojančių gyventojų, pasitinka atvykstantį autobusą.

Užtveriant kelią prasidėjo susirėmimai su civiliais, pareigūnai pradėjo stumti gyventojus nuo pagrindinio kelio į šalikelę, kai kurie nepasidavė, tad prasidėjo susistumdymai. Tiesioginėje trasliacijoje matoma, kad policija suima agresyviai besielgiančius civilius. Nepaisant to, pareigūnai sudarė koridorių, kuriuo galės pravažiuoti atvykęs autobusas.

Atvykus autobusui Ukrainos premjeras Oleksijus Hončarukas pranešė neatidėliodamas keliausiantis į Naujųjų Sanžarų kaimą, kuriame apgyvendinti iš Kinijos parskraidinti ukrainiečiai. „Nedelsdamas išskrendu į Poltavos sritį. Vyriausybės operatyvinis štabas dirbs Naujuosiuose Sanžaruose“, – ketvirtadienį vakare per socialinį tinklą „Telegram“ parašė O. Hončarukas.

Šalies vidaus reikalų ministerijos atstovas Artiomas Ševčenko, spaudos konferencijos metu, paskelbė, jog viskas yra vykdoma „pagal įstatymus ir teisėtai“: „Į visus nusižengimus teisėsaugos pareigūnai reaguos laikydamiesi Ukrainos įstatymų, kaip ir iki šiol. Šiuo metu prevenciškai dirbama su gyventojais. Raginame juos nepažeidinėti visuomenės saugumo ir nesikišti į Vyriausybės sprendimus, kurie priimami ir vykdomi griežtai laikantis įstatymų“.

Vietos gyventojai išsigando kaimynystės su karantino sąlygomis laikomais asmenimis galimybės ir protestuodami blokavo kelią M-22, jungiantį Poltavą ir Aleksandriją. Ryte protestuotojai trumpai sukonfliktavo su policijos pareigūnas. Kaip teigia protestuojantieji, jeigu karantinuoti asmenys atvyks į Naujuosius Sanžarus, „jie degins padangas, guls po ratais ir kitaip blokuos valstybinį kelią“.

Vidaus reikalų ministerija į protesto vietą pasiuntė šarvuotos technikos. 12 val. duomenimis, keliai iš Poltavos į Naujuosius Sanžarus sanatoriją blokuojami. Vietos gyventojus apėmusi panika.

Apie tai praneša Masinės informacijos instituto analitikė Irina Zemlianaja, kurios mama gyvena Naujuosiuose Sanžaruose.

„Kelius iš Poltavos į Naujuosius Sanžarus užblokavo žmonės. Keliai iš Dniepropetrovščinos (Naujųjų Sanžarų rajonas, besiribojantis su Dniepropetrovsko sritimi) užblokuoti. Nacionalinė gvardija viename taške pralaužė gynybą, tačiau gyventojai užblokavo tiltą per upę (aš truputį nerimauju dėl to tilto, nes jis yra avarinės būklės, kad tik nesugriūtų). Autobusai nebekursuoja“, – „Facebook“ rašė ji.

I. Zemlianajos teigimu, jos mama dirba gretimame kaime esančios mokyklos direktore. 6 valandą ryto jai pavyko išvažiuoti iš Naujųjų Sanžarų, tačiau kaip grįš namo – neaišku, nes visi keliai užtverti.

„Žmonės apimti panikos, jie vienas kitą dar labiau nervina ir verkia, sklando gandai ir melagingos žinios. Prezidentas parašė, kad sanatorija izoliuota, tačiau tai netiesa, nes ji ribojasi su gyvenamaisiais namais. Ir tai visa oficiali informacija, kurią žmonės gavo per 14 valandų nuo pranešimo, kad į Naujuosius Sanžarus tolesniam stebėjimui bus vežami iš Uhano evakuoti ukrainiečiai“, – pastebėjo moteris.

Taip pat pasirodė informacija, jog sanatorijos „Naujieji Sanžarai“ direktorius įteikė atsistatydinimo prašymą.

Raminti įsiaudrinusių gyventojų atvyko Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. Jis patikino, kad iš Kinijos atvykstantys žmonės jau perėjo 10 dienų karantiną, jiems jokie ligos simptomai nepasireiškia.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pranešė, kad evakuotieji bus izoliuoti ir stebimi 14 dienų.

„Lėktuvas su mūsų šalies ir kitų šalių piliečiais, kuriuos mes evakavome iš Uhano, nusileido Ukrainoje. Oro sąlygos nebuvo palankios – iš pradžių teko jį nukreipti į Borispolį. Lėktuvas pasipildys kuro ir skirs į paskirties vietą – Charkovo oro uostą“, - pranešė V. Zelenskis.

Jo teigimu, keli piliečiai nebuvo įleisti į lėktuvą, nes jų temperatūra buvo aukštesnė nei norma.

„Visų, kurie buvo įleisti į lėktuvą, būklė patenkinama. Jie sveiki, tačiau privaloma juos izoliuoti ir stebėti 14 dienų. Evakuotieji gyvens uždarame Nacionalinės gvardijos medicinos centre Naujieji Sanžarai. Jis bus visiškai izoliuotas, bus paskelbtas griežtas bakteriologinio saugumo režimas. Dvi savaites tai bus ko gero labiausiai saugomas objektas mūsų šalyje. Užjaučiu mūsų evakuotuosius piliečius, nes žinau, ką reiškia būti nuolat saugomu, o jie bus saugomi daug griežčiau, nei prezidentas“, – pridūrė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad bakteriologinio pavojaus nėra, tačiau nurodė, kad yra kita problema – neigiamas žmonių požiūris į tautiečius, kurie buvo sugrąžinti iš Kinijos. Jis pažymėjo, kad kitose šalyse, kurios evakavo iš Uhano savo piliečius, žmonės sugrąžintuosius palaikė ir džiaugėsi, kad šie pagaliau sugrįžo namo.

V. Zelenskis atkreipė dėmesį į tai, kad ne visi ukrainiečiai elgiasi vienodai ir pridūrė, kad blokuodami trasas ir ligonines ukrainiečiai demonstruoja toli gražu ne geriausią savo charakterio pusę.

„Mes kovosime už kiekvieną į bėdą pakliuvusį ukrainietį, kuri jis bebūtų. Gelbėsime, evakuosime, organizuosime mainus. Ukraina savų neišduos. Tokia bus mūsų valstybės politika – aš tai garantuoju. Tačiau tokia pat turi būti ir visuomenės reakcija“, – sakė jis.

Į Kinijoje esantį Uhaną namo Ukrainos piliečius pargabenti skridusio lėktuvo įgulos narius šokiravo protestai.

Apie tai savo paskyroje feisbuke papasakojo žurnalistas Aleksandras Machovas, lydėjęs ukrainiečius iš Uhano, skelbia „Unian“.

„Sveiki, su jumis sveikinasi legendinė gelbėjimo misijos įgula. Šie žmonės išgabeno ukrainiečius iš koronaviruso epidemijos epicentro“, – rašė žurnalistas. Jo teigimu, misijoje dalyvavę skrydžių palydovai, pilotai ir medikai į Uhaną skrido savo noru.

„Visa gelbėjimo misijos komanda yra šokiruota protestų. Skrydžių palydovai, pilotai ir medikai – visi jie savanoriškai skrido pargabenti saviškių, nes Ukraina saviškių nepalieka. Gėda. Tiesa, visiems viskas gerai“, – pabrėžė žurnalistas.

Jis taip pat pažymėjo, kad visi lėktuvo keleiviai yra sveiki, nė vienas jų neturi temperatūros.

„Keleiviai ir įgulos nariai sveiki. Niekas neturi temperatūros. Gydytojai viską kontroliuoja. Žinoma, visi pavargę, nemiegoję daugiau nei parą. Dokumentai dėl stebėjimo jau pasirašyti. Lėktuvo įgula – iš viso skrido trys „SkyUp“ avialinijų įgulos – yra tikri didvyriai. Jie padarė titanišką darbą“, – rašė A. Machovas.