Ukrainos gynybos ministerija savo „Telegram“ kanale paskelbė pranešimą: „Gerbiami žurnalistai, visiems iš karto atsakome: ne, tai netiesa.“

Rusų opozicinio portalo „Meduza“ šaltiniai šią informaciją taip pat pavadino „klastote“.

Vienas pirmųjų apie V. Zalužno atsistatydinimą nenurodydamas šaltinio pranešė „Telegram“ kanalas „Trucha“ (2,5 mln. sekėjų), kuris teigė, kad V. Zalužnas jau atleistas iš pareigų.

Naujienų agentūra „Interfax-Ukraina“ rėmėsi šaltiniu, esą artimu šalies karinei ir politinei vadovybei, kuris teigė, kad dėl V. Zalužno atsistatydinimo buvo susitarta per susitikimą su prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Kitų detalių šaltinis nenurodė.

Ukrainos deputatas Oleksijus Hončarenka sakė, kad V. Zalužnui buvo pranešta apie atleidimą, tačiau dekretas dar nepasirašytas. Tinklalapis Censor.net citavo šaltinį, kuris teigė, kad dekretas jau pasirašytas, bet dar nepaskelbtas, nes „vyksta konsultacijos su užsienio partneriais“.

Žurnalistas Romanas Cymbaliukas teigia, neva vietoj vyriausiojo vado V. Zalužno paskirtas Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas Kyrylas Budanovas.

Su situacija susipažinęs šaltinis Ukrainos vadovybėje „Meduzai“ sakė, kad informacija apie greitą V. Zalužno atsistatydinimą yra klastotė ir kad artimiausiu metu jokio atsistatydinimo nebus. Kitas šaltinis patvirtino jo žodžius.

Tačiau Ukrainos leidinys ZN.ua tikina, kad Ukrainos prezidento V. Zelenskio ir šalies ginkluotųjų pajėgų vado V. Zalužno susitikimas, kurio metu buvo aptartas pastarojo atleidimas, visgi įvyko.

Anot portalo šaltinių prezidento kanceliarijoje ir ginkluotųjų pajėgų vadovybės aplinkoje, V. Zelenskis ir V. Zalužnas susitiko pirmadienį, sausio 29 dieną. Susitikimo metu prezidentas, anot pašnekovų, pasiūlė V. Zalužnui trauktis iš pareigų.

V. Zalužnas į tokį siūlymą, esą, sureagavo pareikšdamas, kad „vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas turi teisę spręsti, su kuo jam dirbti“.

Pats trauktis iš pareigų, kaip tikina ZN.ua šaltiniai, V. Zalužnas neketino ir neketina. Tam, kad prezidento įsakymu jis būtų atleistas iš ginkluotųjų pajėgų vado pareigų“, reikalingas gynybos ministro pritarimas.

Žurnalistai šaltinių teiravosi, kad ar V. Zalužnui buvo pasiūlytas koks kitas postas, jeigu jis sutiks atsistatydinti. Pašnekovai patikino, kad „nieko adekvataus ar egzistuojančio“ nepasiūlė. Esą, buvo kalbama tik apie padėjėjo ar patarėjo statusą. „Ukrainska pravda“ anksčiau pirmadienį skelbė, esą V. Zalužnui vietoj Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado pareigų buvo pasiūlyta tapti Ukrainos ambasadoriumi iš vienos valstybės, tačiau jis atsisakė.

Kad Ukrainos prezidentas V. Zelenskis neatleido šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado, komentare naujienų agentūrai „Ukrinform“ teigė ir prezidento spaudos sekretorius Serhijus Nykyforovas.

„Paneigiu V. Zalužno atleidimą“, – sakė S. Nykyforovas.

Pats V. Zalužnas, pasklidus gandams, antradienį po vidurnakčio socialiniuose tinkluose paskelbė nuotrauką su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininku Serhijumi Šaptala, nepridėdamas jokio komentaro.

Apie galimą konfliktą tarp Ukrainos prezidento ir ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado, kuris esą vyksta nuo lapkričio pradžios, žiniasklaida rašė jau anksčiau. Leidinys „Ukrainska pravda“, remdamasis šaltiniais, gruodį skelbė, esą V. Zelenskis bendrauja su kai kuriais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadais, apeidamas vyriausiąjį vadą V. Zalužną. V. Zelenskis ir jo biuras neigė, kad konfliktas egzistuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)