Tai demonstruoja, kad šios technologijos, skirtos komercinei reklamai, gali pasitarnauti ir teisėsaugos struktūroms, rašo svetainė nytimes.com.

Žmonės, atsidūrę netoli riaušių malšinimo milicijos ir protestuotojų susirėmimų, netrukus po vidurnakčio gavo tekstines žinutes, kuriose buvo rašoma: „Brangus vartotojau, jūs esate užregistruotas kaip masinių neramumų dalyvis“.

Antradienį kaip tik įsigaliojo naujas įstatymas, kuriame dalyvavimas protestuose prilyginama nusikaltimui, už kurį baudžiama laisvės atėmimu.

Šis įstatymas ir kitų įstatymų paketas, kurį priėmė provyriausybinės politinės partijos parlamente, buvo parengtas pagal Rusijoje galiojančius principus. Rusija taip pat pirmoji žodžio laisvę ir viešus susibūrimus ribojančius įstatymus pradėjo derinti su technologinėmis galimybėmis.

Tačiau pilietinių neramumų krečiamoje Ukrainos sostinėje Kijeve minėtos žinutės davė mažai naudos. Praėjus trims valandoms nuo tada, kai jos buvo išsiuntinėtos, riaušių malšinimo milicija prasiveržė pro sudegintų autobusų barikadas Gruševskio gatvėje netoli parlamento rūmų, bet ją vis tiek pasitiko minia protestuotojų, užsidėjusių slidinėjimo kaukes bei šalmus. Jie turėjo rankose lazdas ir buvo pasirengę kovoti.

Sužeisti mažiausiai 35 žurnalistai

Kijeve pastarosiomis dienomis per saugumo pajėgų ir protestuotojų susirėmimus buvo sužeisti mažiausiai 35 žurnalistai, antradienį informavo Ukrainos masinės informacijos institutas, o du sulaikyti žurnalistai pranešė, kad policija juos sumušė.

Ukrainos žiniasklaidos laisvę ginantis Masinės informacijos institutas paskelbė 35 reporterių, sužeistų per susirėmimus nuo sekmadienio, pavardes.

Dauguma sužeistųjų yra ukrainiečiai žurnalistai, nors, kaip pranešė institutas, tarp jų taip pat yra vienas Rusijos televizijos kanalo REN TV žurnalistas, kurį sužeidė garsinė granata ir kuris buvo paguldytas į ligoninę dėl įtariamo kojos lūžio.

Iš karščiausių taškų apie įvykius informuojančių žurnalistų nerimą kelia policijos pareigūnų naudojamos guminės kulkos, kurios jau sukėlė kelias akių traumas.

Policija sekmadienį suėmė du Ukrainos „Radio Svoboda“ tarnybos korespondentus, tačiau po kelių valandų juos paleido.

Abu žurnalistai, korespondentas Dmytro Barkaras ir operatorius Igoris Ischakovas, papasakojo, kad pareigūnai prieš juos naudojo smurtą – mušė, kai jie buvo suimti.

„Jie žiauriai mane parvertė ant žemės ir nuplėšė mano šalmą. Jie kelis kartus man sudavė per galvą savo guminėmis lazdomis. Jie užlaužė rankas ir nutempė į policijos furgoną“, – pasakojo D.Barkaras vaizdo įraše, kuris skelbiamas radijo stoties interneto svetainėje.

„Aš jiems daug kartų sakiau, kad aš nesikoviau ir nedalyvauju (susirėmime)“, – sakė jis vaizdo įraše, kuriame matyti smarkiai patinęs jo paakys.

Tuo tarpu I.Ischakovas pasakojo, kad pareigūnai ant jo rėkė ir parvertė jį veidu į žemę, o tada „pakėlė ir vilkdami pro minią daužė tuo, ką turėjo“ po ranka.

Ukrainos žiniasklaidos laisvė ilgai buvo laikoma vienu didžiausiu 2004 metų Oranžinės revoliucijos pasiekimų.

Tačiau nuo 2010 metų prezidentaujant Viktorui Janukovyčiui šalis nukrito į žemesnę vietą pasauliniuose žiniasklaidos laisvės reitinguose, o žurnalistai nepaliauja skųstis valdžios pareigūnų priekabiavimu.

Sulaikė 32 masinių neramumų Kijeve dalyvius

Ukrainos milicija įtaria 13 asmenų dalyvavus masiniuose neramumuose Kijeve. Tokią informaciją pateikia Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareigūnai.

VRM duomenimis, buvo sulaikyti 32 žmonės - jie šiuo metu nuvežti į teisėtvarkos organų būstines. Iš jų "13-ai sulaikytųjų iškelti kaltinimai" dėl dalyvavimo masiniuose neramumuose, nurodo Ukrainos VRM. Atliekamas tyrimas, kuriuos siekiama nustatyti kiekvieno asmens vaidmenį šios nusikalstamos veiklos metu.

Baudžiamojo kodekso straipsnyje už "dalyvavimą masinėse riaušėse" numatoma bausmė iki 15-os metų laisvės atėmimo.

Neramumai Kijeve tęsiasi antrą parą

Susidūrimai tarp protestuotojų ir milicijos Ukrainos sostinėje tęsiasi antrą parą, praneša BBC.

Susidūrimai truko visą naktį, milicija prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir šaudė guminėmis kulkomis. Jauni protestuotojai ir pareigūnus mėtė Molotovo kokteilius ir petardas, tuo tarpu milicija žiauriai mušė sulaikytus protestuotojus.

Pranešama, kad antradienio rytą riaušių policija vis dar laikė užėmusi kelią, vedantį į šalies vyriausybės rūmus.

Teigiama, kad susirėmimai vyksta tik viename iš Kijevo skverų, kitose vietose opozicijos lyderiai geba kontroliuoti ir raminti minią. Du opozicionieriai - Vitalijus Klyčko ir Arsenijus Jaseniukas - pasmerkė smurtaujančius protestuotojus, o V. Klyčko pirmadienio vakarą pareiškė, jog vyriausybė papirkinėja asmenis, kad šie provokuotų saugumo pajėgas.

Pirmadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad "taikus protestas virto masiniais neramumais, kurie grasina ne tik sostinei, bet ir visai Ukrainai".