Prie įėjimo į miesto rotušę, kurią nuo gruodžio 1-osios yra užėmę protestuotojai, sustojo trys autobusai su riaušių malšinimo milicija. Aplink juos stovėjo mažiausiai 2 tūkst. protestuotojų, skanduojančių „Gėda!“ ir „Banditai lauk!“. Žmonės per rotušės langus ant autobusų pylė vandenį.

Du autobusai, vežantys milicininkus, mėgino privažiuoti prie įėjimo į rotušę, tačiau protestuotojų minia neleido jiems to padaryti. Kažkas panaudojo dūminę bombą.

„Berkut“ palieka aikštę

Kaip informuoja unian.net, apie „Berkut“ atsitraukimą iš Maidano pranešė vienas mitingo dalyvis. Dabar nuo scenos skamba ukrainietiška muzika. Specialiosios paskirties būrio „Berkut“ nariai masiškai palieka postus Maidano aikštėje.

Pranešama, kad jie staiga ėmė traukti iš Maidano į Europos aikštės pusę. Dalis jų susėdo į autobusus, kuriais užblokuota Kreščiatiko gatvė prie Profsąjungų rūmų.

Minia jų atsitraukimą palydėjo pritarimo šūksniais, švilpimu ir skandavo: „Viso labo!“

„Unian“ korespondentas, stovėjęs prie milicijos viršininko, išgirdo, šis pasakė: „Mums liepė trauktis, dabar reikia klausyti nurodymo.“

Pavyko atremti šturmą vandeniu

Protesto akcijų dalyviams, užėmusiems Kijevo miesto administracijos pastatą, pavyko atremti ir savivaldybės šturmą.

Trečiadienį apie 9 val. keli autobusai su specialiosios paskirties būrio „Berkut“ nariais ir vidaus pajėgų kariais užblokavo įėjimą į Kijevo savivaldybę, tvarkos sergėtojai pradėjo šturmą.

Užblokuotieji pastate atsakydami atidarė antro aukšto langus ir ėmė lieti vandenį iš priešgaisrinių žarnų ant autobusų, todėl specialiojo būrio narių grandinė buvo priversta kelis žingsnius atsitraukti. Lauke stovėję akcijos dalyviai nemėgino pramušti jų grandinės.

Specialiosios paskirties būrio nariai buvo priversti atsitraukti ir susėsti į milicijos autobusus. Protestuotojų minia priėjo prie autobusų ir ėmė mėtyti pliauskas.

Netoli Maidano esančios dvi metro stotys kurį laiką buvo uždarytos. Chreščatiko ir Maidano Nezaležnosti stotys dėl „masinių įvykių“.

„Berkut“ panaudojo ašarines dujas

Specialiojo dalinio „Berkut“ nariai, šturmuodami Kijevo savivaldybės pastatą, kurį į savo rankas buvo perėmę opozicijos aktyvistai, buvo priversti panaudoti ašarines dujas, skelbia UNIAN naujienų agentūra.

Pastate esantys protestuotojai pro langus į „Berkut“ kovotojus paleido kelias petardas ir dūminį užtaisą.

Opozicionieriai, stovintys gatvėje prie miesto administracijos pastato, pradėjo šaukti, jog tokie veiksmai – provokacija. Tada apsupo „Berkut“ kovotojus atvežusius autobusus.

Kaip skelbia naujienų agentūra „RIA Novosti“, po trumpalaikių nesėkme pasibaigusių pastangų šturmuoti miesto savivaldybės pastatą, „Berkut“ kovotojai nusprendė atsisakyti aktyvių veiksmų ir grįžo į autobusus, kurie juos ir išvežė.

Kijevo milicija pranešė, jog naktį riaušių malšinimo milicijai šturmuojant Maidaną, dėl chuliganizmo buvo sulaikyti aštuoni asmenys. Kai kurie iš jų jau paleisti, o likę paliks areštinę, kai bus sutvarkyti visi dokumentai. Kiekvienas sulaikytasis turės sumokėti baudą arba atlikti viešuosius darbus.

Ministras: neplanuojama vaikyti mitingo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje

Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka dar kartą pažadėjo, kad joks prievartinis protesto mitingo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje išvaikymas neplanuojamas.

„Noriu visus nuraminti: Maidanas nebus vaikomas. Niekas nepažeidžia žmonių teisės į taikų protestavimą“, - sakė V.Zacharčenka, kurį trečiadienį citavo Vidaus reikalų ministerija.

„Tačiau negalima ignoruoti kitų žmonių teisių ir teisėtų interesų. Negalima trikdyti normalaus sostinės funkcionavimo“, - pridūrė jis.

Stato naujas barikadas

Maidano protestuotojai Kreščatiko gatvėje stato naują barikadą. Žmonės tempia į gatvę suoliukus ir šiukšlių dėžes.

Kaip skelbia svetainės liga.net korespondentas, barikada statoma tam, kad prie Kijevo savivaldybės pastato negalėtų privažiuoti nauji autobusai su saugumo pajėgomis.   

Trečiadienio rytą, maždaug 9 val. vietos laiku saugumo pajėgos ėmė šturmuoti rotušę, kurią yra užėmę protestuotojai.

Taksistai veža nemokamai

Kijevo taksistai nemokamai veža norinčius palaikyti Euromaidaną Kijevo centre.

Kaip informuoja unian.net, beveik visų įmonių taksistai signalizuoja ir nemokamai veža žmones prie Maidano aikštės.

„Skambinome į visas tarnybas. Taksistai signalizuoja ir veža nemokamai. <...> Metro tikriausiai antrą dieną bus užminuotas“, – socialiniame tinklalapyje parašė Jana Jevremova.

Tinklalapyje taip pat rašoma apie taksistų planus ketvirtadienį surengti visuotinį streiką.

Trečiadienio naktį tūkstančiai specialiosios paskirties būrų narių apsupo Maidaną ir pradėjo šturmą.

Uždaryti metro stotelių „Kreščiatik“ ir „Nepriklausomybės aikštė“ įėjimai ir išėjimai.

Opozicija skelbia apie naujus protestus

Po Nepriklausomybės aikštės šturmo Kijeve Ukrainos opozicija skelbia apie naujus protestus. "Mes to nedovanosime. Rytoj čia bus milijonai žmonių, o režimas kris", - naktį į trečiadienį pareiškė vienas opozicijos lyderių, Julijos Tymošenko partijos "Batkivščina" vadovas Arsenijus Jaceniukas, kurį cituoja agentūra AFP.

Opozicinės partijos "Udar" pirmininkas Vitalijus Klyčko paragino ukrainiečius pakilti. "Tik drauge mes galime išsikovoti teisę gyventi laisvoje šalyje", - sakė jis protestuotojams.

Ukrainos milicija naktį šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijevo centre. Tūkstančiai specialiojo dalinio "Berkut" narių ardė barikadas ir demonstrantų palapines. Protestuotojai iš aikštės buvo stumiami skydais. Opozicijos vadovai per garsiakalbius ragino žmones nesileisti provokuojamiems.

Milicijos teigimu, operacijos tikslas nebuvo išvaikyti žmones. Esą norėta tik atlaisvinti per aikštę skersai einančią svarbią gatvę.

Milicija aikštę šturmavo praėjus tik kelioms valandoms po to, kai joje apsilankė Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton. Antradienio vakarą ji kartu su A. Jaceniuku ėjo per protestuotojų stovyklą, o demonstrantai ją sveikino šūksniais "Europa!" Prieš tai K. Ešton padėtį šalyje aptarė su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

V. Janukovyčius lapkričio pabaigoje netikėtai atšaukė ilgai planuotos Asociacijos sutarties su ES pasirašymą, tai sukėlė masinius protestus šalyje. Opozicija reikalauja prezidento atsistatydinimo, nes jis esą ieško glaudesnių ryšių su Rusija, o ne su Europa.

V. Janukovyčius antradienį paskelbė, kad aukšto rango delegacija greičiausiai trečiadienį vyks į Briuselį konsultacijų su Europos Komisija. Kartu prezidentas opozicijos raginimus rengti revoliuciją pavadino "grėsme nacionaliniam saugumui".

Su kokiu konkrečiai pavedimu ir kokiu tikslu Ukrainos vyriausybinė delegacija vyks į Briuselį, kol kas neaišku.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: