Kaip informuoja newsru.ua, pirmadienį ryte apie 100 žmonių tebėra Gruševskio gatvėje prie „Dinamo“ stadiono, kur daugiau, nei 15 val. trunka susirėmimai tarp mitinguojančiųjų ir milicijos.

Milicininkai atsitraukė nuo sustojusių autobusų linijos maždaug 100 m atgal ir stovi prisidengę skydais. Visa juosta tarp autobusų ir užtvaros užlieta putomis.

Abi šalys kartkartėmis rengia išpuolius. Grupelės vis išbėga į priekį ir mėto į milicininkus akmenis bei vadinamuosius Molotovo kokteilius. Teisėsaugininkai artėjant aktyvistams pradeda šaudyti guminėmis kulkomis.

Nepriklausomai nuo protestuojančiųjų aktyvumo, kartkartėmis meta į juos triukšmo ir šviesos granatas. Milicininkai taip pat purškė į mitinguotojus dujų. Aktyvių puolimo veiksmų kol kas nėra.

Prie milicijos stovi ugniagesių automobilis ir nuolat pila vandenį ant važiuojamosios dalies. Pravažiavimas iš Gruševskio gatvės visiškai užblokuotas apdegusiais autobusais, kurie dėl liejamo vandens visiškai prišalo prie šaligatvio.

Kijeve šiuo metu 10 laipsnių šalčio.

Pravažiavimas Parko gatve užblokuotas nedidelėmis barikadomis. Protestuotojai daugelyje vietų praardė šaligatvį. Pačių aktyvistų Europos aikštėje ne tiek jau daug – apie 1,5 tūkst. Jie išsisklaidę, dalis įsitaisę ant aplinkinių kalvų.

Milicininkai išrengė, apšaudė guminėms kulkomis ir sumušė du jaunus vyrus, kurie dirbo statybininkais ir ilsėjosi viename name Gruševskio gatvėje. Apie tai pranešė patys nukentėjusieji.

„Atėjo „Berkut“ nariai, išrengė, išvijo (iš kambario, kuriame miegojo statybininkai) ir ėmė mušti. Absurdas“, – pareiškė vienas statybininkas.

Kitas pridūrė, kad juos mušė rankomis ir spardė. „Berkut“ nariai pasityčiojo iš vyrų, paskui paleido juos pas mitingo dalyvius, esančius prie „Dinamo“ stadiono.

Iš Donecko į Kijevą išvažiavo autobusų kolona su „Berkut“ nariais. Apie tai socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė žurnalistas, tinklaraštininkas Denisas Kazanskis.

„Draugai, yra patikimos informacijos. Iš Donecko į Kijevą išvažiavo kolona autobusų su „Berkut“... Protestuotojas tikriausiai prireiks pagalbos“, – parašė jis.

Tarp sausio 19 d. už viešosios tvarkos pažeidimą Kijevo centre suimtų asmenų yra politinių partijų narių ir nuteistas už žmogžudystę. Apie tai pranešė Ukrainos VRM Viešųjų ryšių tarnyba.

„Šiuo metu sulaikyta jau apie 10 žmonių. Teisėsaugininkai nustatinėja jų tapatybę, prasideda tyrimas. Dviejų aktyvių dalyvių <...> tapatybė jau nustatyta. Vienas iš jų – 30 m. Kijevo gyventojas yra partijos „Svoboda“ narys. Anksčiau jis kelis kartu buvo trauktas administracinėn atsakomybėn už nedidelio masto chuliganizmą. Antras sulaikytasis – 41 m. vyriškis, pravarde Kaukolė, kuris anksčiau buvo teistas už žmogžudystę ir 13 m. kalėjo. Pirminiais duomenimis, vyriškis susijęs su organizacija „Ukrainos patriotas“, – informavo Viešųjų ryšių tarnyba.

Ukrainos VRM priminė, kad dėl įvykių Gruševskio gatvėje Kijeve pradėta baudžiamoji byla pagal Baudžiamojo kodekso 294 str. (masiniai neramumai).

„Aktyvius puolimų dalyvius sulaiko ir atgabena vidaus reikalų institucijas“, – pabrėžė tarnybos darbuotojai.

Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenko paragino visus ukrainiečius išeiti į Maidaną. Apie tai jis parašė savo paskyroje „Facebook“.

„Dabar Kijeve sprendžiamas ne absurdiškų janyčarų įstatymų apie šalmus ar kaukes likimas. Dabar sostinėje sprendžiasi, ar turėsime laisvą Ukrainą“, – pareiškė politikas.

„(Viktoras) Janukovyčius supranta tik jėgos kalbą. Opozicijos lyderiai galės pasiekti Maidano reikalavimų tik tokiu atveju, jeigu ir pirmadienį, ir antradienį, ir trečiadienį Ukrainos sostinės centre bus tūkstančiai žmonių. Tada politikai bus tik jūsų valios vykdytojai pertvarkant šalį“, – pridūrė jis.

Kautynes primenantys susirėmimai

Kijevo centre po protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimų vyko precedento neturinčios scenos - nakties dangų nušvietė padegtų autobusų liepsnos, protestuotojai lupo iš grindinio akmenis ir svaidė juos į milicininkus, tvyrojo tiršti ašarinių dujų debesys.

Per susirėmimus, kurie priminė lemiamas kautynes, antivyriausybiniai protestuotojai stengėsi pralaužti milicijos kordoną aplink vyriausybės pastatus, kaip ginklus panaudodami kone visas jiems pasiekiamas priemones.

Į miliciją buvo svaidomi Molotovo kokteiliai, kai beisbolo lazdomis ir grandinėmis ginkluoti demonstrantai periodiškai puldavo saugumo pajėgų rikiuotę. Protestuotojai atsitraukdavo ir puldavo vėl.

Pagrindiniai opozicijos lyderiai, organizuojantys jau du mėnesius trunkančius protestus prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių, išsižadėjo veiksmų, kurių, regis, ėmėsi gerai organizuotos radikalų grupės.

Kai kurie protestuotojai atrodė siurrealistiškai – su, pavyzdžiui, sovietinėmis dujokaukėmis, kad apsisaugotų nuo milicijos skleidžiamų ašarinių dujų, ir šiltais slidininkų drabužiais, turėjusiais ginti nuo minusinės temperatūros.

Vidaus reikalų ministerijai perspėjus, kad filmuojama kiekviena renginio minutė, protestuotojai dangstė veidus kepurėmis-kaukėmis ir šalikais.

Susirėmimų epicentre prie legendinio futbolo stadiono „Dynamo Kiev“ sproginėjo milicininkų svaidomos kurtinamosios granatos ir aidėjo nepertraukiamas protestuotojų barškinimas metaliniais vamzdžiais.

„Stovėsime iki pat galo“, - skandavo šimtai susirėmimuose dalyvavusių protestuotojų.

Protestuotojų svaidytų akmenų krušai krintant ant milicininkų, šie bandė apsisaugoti susiburdami į „vėžlį“ ir prisidengdami savo skydais.

Demonstrantai padegė penkis milicijos autobusus ir du sunkvežimius. Milicijos pranešime sakoma, kad visos tos transporto priemonės, išskyrus vieną, buvo visiškai sunaikintos.

Po daugiau kaip 10 valandų trukusių susirėmimų saugumo pajėgos bandė paimti viršų intensyviau naudodamos vandens patranką, bet protestuotojai nesitraukė.

„Pasakykite visiems, kad mums reikia daugiau benzino Molotovo kokteiliams. Parašykit tai „Facebook“, - sakė vienas protestuotojas.

Milicija taip pat panaudojo gumines kulkas – pirmą kartą per beveik du mėnesius trunkančius protestus prieš vyriausybės atsisakymą pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Aktyvistai sakė, kad jos sužeidė dešimtis žmonių.

Kiti skundėsi dėl pagrindinės srovės protestų judėjimo, kuris iki šiol nesugebėjo mesti rimto iššūkio V.Janukovyčiui, trūkumų.

„Pažiūrėkit, čia nėra nė vieno parlamentaro, - sakė kitas protestuotojas. - Mums nereikia šių silpnavalių“.

Susirėmimuose dalyvavo keli šimtai radikalių protestuotojų, o dar keli tūkstančiai pritariamai stebėjo.

Mieste aidėjo kurtinamosios granatos ir būgnų tratėjimas; gerokai po vidurnakčio dar neatrodė, kad neramumai greitai nuslops.

Ilgesnį laiką išbūti įvykio vietoje be dujokaukės buvo beveik neįmanoma dėl ašarinių dujų koncentracijos. Žmonės be dujokaukių pritūpdavo, nes pažeme oras buvo švaresnis.