Ukrainos pajėgos atsitraukė iš pagrindinio oro uosto prie rytinio Luhansko miesto, kai gavo įsakymą tai padaryti, pirmadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas.

Ankstesniame kariškių pranešime buvo sakoma, kad Ukrainos oro desantininkai kaunasi su Rusijos tankų batalionu, mėgindami išlaikyti oro uostą, esantį prie Luhansko – prorusiškų separatistų tvirtovės netoli Rusijos sienos.

„Ukrainos kariai gavo įsakymą ir organizuotai atsitraukė iš Luhansko oro uosto bei Heorhijivkos kaimo, – žurnalistams sakė atstovas Andrijus Lysenka. – Sprendžiant iš smūgių tikslumo, (į juos) šaudo profesionalūs Rusijos ginkluotųjų pajėgų artileristai.“

A.Lysenka pridūrė, kad pastarąją parą žuvo septyni Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai.

Luhansko oro uostas ir Heorhijivka yra už kelių kilometrų į pietus nuo Luhansko.

„Mūšis tarp Ukrainos oro desantininkų ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų sustiprinto tankų bataliono tęsiasi, siekiant perimti kontrolę Luhansko oro uoste“, – anksčiau kariuomenės atstovas Leonidas Matiuchinas parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletėjus taip pat nurodė, jog Rusijos daliniai juda į kitus to regiono miestus, įskaitant didžiausią iš jų – Donecką.

„Informacija, kad ten esama Rusijos karių, buvo patvirtinta“, – sakė jis.

„Kovojame su Rusija, ir būtent Rusija sprendžia, kas nutiks Donbase“, – jis sekmadienio vakarą sakė televizijai „Inter“, vartodamas neformalų Donecko ir Luhansko regionų pavadinimą.

„Mes rengiame derybas ne su teroristais, o su Kremliaus atstovais“, – pareiškė V.Heletėjus.

P. Porošenka: Rusija pradėjo tiesioginę ir atvirą agresiją

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį apkaltino Rusiją pradėjus „tiesioginę ir atvirą agresiją“, kuri, anot jo, radikaliai pakeitė jėgų pusiausvyrą konflikte tarp Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų.

„Tiesioginė ir atvira agresija buvo pradėta prieš Ukrainą iš kaimyninės valstybės. Tai radikaliai pakeitė padėtį konflikto zonoje“, – prezidentas pareiškė sakydamas kalbą vienoje karo akademijoje Kijeve.

Po praeitos savaitės įvykių, kai Ukrainos vyriausybės pajėgos patyrė skaudžių pralaimėjimų susirėmimuose su sukilėliais, bus imtasi pokyčių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aukštojoje vadovybėje, pridūrė P.Porošenka.

S. Lavrovas: karinio įsikišimo nebus

Ukrainos kontaktinės grupės susitikime, kuris vyks pirmadienį Minske, turėtų būti tariamasi dėl nedelsiamo ir besąlygiško ugnies nutraukimo, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Labai tikiuosi, kad šiandien turinčios įvykti derybos visų pirma bus skirtos pastangoms suderinti nedelsiamą ugnies nutraukimą be jokių (išankstinių) sąlygų“, – S.Lavrovas sakė per susitikimą su prestižinio Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto (MGIMO) studentais šalies sostinėje.

„Karinio įsikišimo nebus – mes pasisakome už vien taikų šios sunkiausios krizės, šios tragedijos sureguliavimą, – pridūrė jis. – Viskas, ką darome, nukreipta į tai, kad būtų įgyvendinamas būtent politinis sprendinys.“

Pasak S.Lavrovo, Vakarų šalys aklai palaiko dabartinę Kijevo vyriausybę.

„Viskas, ką dabartinė Kijevo valdžia skelbia ir daro, yra palaikymą Vakaruose. (Jie) vertina absoliučiai nekritiškai, su išankstiniu nusistatymu, angažuotai“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

Minske susitinka Ukrainos kontaktinė grupė

Nesiliaujant mūšiams Rytų Ukrainoje, pirmadienį Baltarusijos sostinėje Minske vėl renkasi Ukrainos kontaktinės grupės nariai.

Pastarąjį kartą jie buvo susitikę prieš dvi savaites. Kontaktinei grupei priklauso Rusijos, Ukrainos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai. Šį kartą prie derybų prisijungs ir separatistų vadovybės nariai. Savo dalyvavimą patvirtino „Donecko Liaudies Respublikos“ vicepremjeras Andrejus Purginas. Tačiau jis pabrėžė persilaužimo nesitikįs. Pokalbiai Minske esą yra „tik pirmasis žingsnis į derybas“. Kiekviena pusė pateiks sąrašą su klausimais, kuriais jie pasirengę diskutuoti.

Kijevui pokalbiuose Minske atstovaus buvęs prezidentas Leonidas Kučma, Maskvai – ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad iš pokalbių Minske tikisi konkrečių rezultatų – ir dėl ESBO monitoringo Rytų Ukrainoje, ir dėl paliaubų. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitikimą vadina galimybe „kiek įmanoma greičiau užbaigti šią tragediją“, pranešė agentūra „RIA Novosti“.

Tuo tarpu Rytų Ukrainoje toliau verda įnirtingi mūšiai. Sukilėliai skelbia išstūmę vyriausybinius dalinius iš Luhansko oro uosto teritorijos. Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministras Valerijus Geletejus per televiziją pareiškė, kad nuožmūs mūšiai dėl oro uosto tęsiasi. Apie susirėmimus pranešama ir iš Donecko oro uosto.

Konfliktas Rytų Ukrainoje iki šiol nusinešė apie 2 600 žmonių gyvybių.