Tai trečiadienį per „24-ąjį kanalą“ pareiškė ukrainiečių karo ekspertas Romanas Svitanas, praneša UNIAN.

„Išvertus į kariškių kalbą, tai reiškia, kad mes buvome pasiųsti Rusijos laivo kursu. Ar bent jau pasiųsti į kitą NATO viršūnių susitikimą, kuris vyks Vašingtone. Putinui buvo duoti dar metai priversti Ukrainą atsisakyti NATO. Priversti žudant ukrainiečių tautą. Jam duoti dar visi metai - genocido režimu, naikinant ukrainiečius, priversti šalies karinę-politinę vadovybę atsisakyti NATO, nes pačiai NATO tai padaryti kažkaip nepatogu. Todėl jam suteikiama galimybė dar metus „padirbėti“ su ukrainiečių tauta“, – sakė jis.

Anot R. Svitano, būtent tokio sprendimo daugelis ir tikėjosi, tačiau dabar kur kas aiškiau, kad Vokietija ir JAV yra prieš Ukrainos stojimą į NATO. Vokietijos poziciją jis aiškino finansiniais interesais, o Amerikos – Clinton ir Obamos politinės grupės, prisidėjusios prie Krymo atidavimo 2014 metais, vaidmeniu.

Ekspertas taip pat įsitikinęs, kad dėl Ukrainos nepriėmimo į NATO yra susitarimų tarp Vokietijos ir Rusijos finansinių sluoksnių, taip pat tarp Clinton ir Obamos grupės ir Rusijos viršūnių.

R. Svitano nuomone, tai patvirtina tas faktas, kad Vakarų partneriai atsisako perduoti Ukrainai tolimojo nuotolio raketų, kurios galėtų smogti ir Krymo tiltui bei kitiems logistikos objektams, taip pat kitos puolimui reikalingos ginkluotės.

„Tuo pačiu jie sako: „Jūs stovėkite vietoje, kol stovite, mes jums duosime visko, ko norite, bet tik stovėkite vietoje ir nejudėkite“, – pareiškė ekspertas.

Liepos 11-12 dienomis Vilniuje vyksta NATO viršūnių susitikimas, kuriame dalyvauja ir prezidentas Volodymyras Zelenskis, kadangi Ukraina tikėjosi gauti saugumo garantijų, taip pat sulaukti sprendimo dėl jos narystės Aljanse.