„Rinato Achmetovo fondas tapo socialinio laikinojo būsto bandomojo projekto Mariupolio gyventojams partneriu. Projektas įgyvendinamas remiant valstybei (Ukrainos prezidento kanceliarijai, Donecko regiono karinei administracijai, Švietimo ir mokslo ministerijai bei Jaunimo ir sporto ministerijai) ir tarptautiniams partneriams“, – rašė N. Jemčenko.

Ji pažymėjo, kad socialinio būsto projektas Mariupolio gyventojams pradėtas įgyvendinti Dniepro mieste. Tačiau jo geografija bus daug platesnė.

Būsto forma – šeimyniniai bendrabučiai. Jie kuriami visiškai modernizuojant esamus tuščius Švietimo ministerijos bendrabučius. Pirmajame bendrabutyje Dniepro mieste bus 35 butai 127 žmonėms, iš kurių beveik pusė yra vaikai, pabrėžė N. Jemčenko.

2023 metų rudenį dar 333 šeimos, arba iki 1 000 mariupoliečių, galės gauti būstą kituose dviejuose rekonstruotuose bendrabučiuose.

„Pagrindiniai bendrabučių remonto partneriai yra Prancūzijos vyriausybė, Tarptautinė migracijos organizacija ir USAID. Jie jau patvirtino pirmojo etapo finansavimą“, – pridūrė N. Jemčenko.

Ji sakė, kad antrasis projekto etapas bus įgyvendinamas Černivcuose ir Ivano Frankivske 2023 metų pabaigoje ir 2024 metų pradžioje. Čia planuojama suteikti būstą dar 139 Mariupolio šeimoms, kurios galėjo persikelti į Vakarų Ukrainą iš rusų blokuojamo Mariupolio.

Taip pat vyksta derybos dėl bendrabučių rekonstrukcijos Mariupolio gyventojams Zaporižioje, Kropyvnyckyje ir Lvive.

Rusijos agresijos karas Mariupolyje sukėlė vieną didžiausių humanitarinių katastrofų. Dėl priešo apšaudymo miestas yra beveik 90 proc. sugriautas.

Pasak Mariupolio mero Vadymo Bojčenkos, iš okupuoto Mariupolio į laisvos Ukrainos teritoriją išvyko apie 150 000 gyventojų. 120 000 žmonių išvyko į užsienį, o dar apie 120 000 žmonių liko rusų kontroliuojamame mieste.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją