Vienas opozicijos lyderių, buvęs pasaulio sunkiasvorių bokso čempionas Vitalijus Klyčko ketvirtadienį paragino protestuotojus prieš numatytas derybas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi laikytis paskelbtų aštuonių valandų paliaubų.

„Iki 20 val. (ir Lietuvos laiku) sugrįšiu pas jus ir informuosiu apie derybų rezultatus“, – protestuotojams sakė V.Klyčko, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Neišardykite barikadų, tačiau iki derybų pabaigos elkitės ramiai“, – sakė jis.

Trys pagrindinės opozicinės partijos trečiadienį vakare paragino protestuotojus 24 valandas, kol baigsis prezidentui Viktorui Janukovyčiui pateikto ultimatumo terminas, susilaikyti nuo smurto.

Opozicija reikalauja, kad V.Janukovyčius paleistų vyriausybę, sušauktų pirmalaikius rinkimus ir atšauktų prieš protestuotojus nukreiptus drakoniškus įstatymus, kurių priėmimas išprovokavo pastarąjį smurto proveržį.

Iš esmės taikios protesto akcijos, prasidėjusios po to, kai V.Janukovyčius lapkritį atsisakė pasirašyti svarbų susitarimą dėl glaudesnių santykių su Europos Sąjunga, nusprendęs stiprinti ryšius su Rusija, praėjusį sekmadienį virto riaušėmis, kai opozicijos šalininkai, supykę dėl protestų suvaržymo įstatymų priėmimo, nužygiavo blokuoti vyriausybinių pastatų.

Protestuotojai į milicininkus svaidė akmenis ir butelius su degiuoju mišiniu. Milicija atsakė ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir guminėmis kulkomis.

Oficialiai patvirtinta, kad per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis trečiadienį buvo nušauti du aktyvistai, nors opozicija skelbia, kad iš viso žuvo penki žmonės.

Tai pirmosios aukos per daugiau nei du mėnesius vykstančius protestus, o žinia apie jų žūtį sustiprino būgštavimus dėl dar didesnio smurto proveržio.

Milicija trečiadienį išardė barikadas ir nustūmė protestuotojus nuo vyriausybinių pastatų, tačiau demonstrantai vėliau padegė šimtus padangų ir padedami tirštų juodų dūmų, kuriuos vėjas nešė į saugumo pajėgų pusę, susigrąžino pozicijas, iš kurių buvo išstumti.

Ketvirtadienį tvyrant įtampai protestuotojai ir milicija, skiriami tirštos dūmų sienos, toliau buvo savo pozicijose toje vietoje, kur vyko kruvini susirėmimai, tačiau jokių smurtinių veiksmų nesiėmė.

Trys pagrindiniai opozicijos lyderiai trečiadienį po susitikimo su V.Janukovyčiumi kreipėsi į Kijevo pagrindinėje Nepriklausomybės aikštėje susirinkusią didžiulę minią protestuotojų, žadėdami vadovauti demonstrantams mūšiuose su milicija, jei jų reikalavimai nebus įvykdyti.

Jei V.Janukovyčius nenusileis, „rytoj drauge eisime pirmyn. Jei bus kulka į kaktą, lai būna, tačiau atvirai, sąžiningai ir drąsiai“, – sakė vienas iš opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas.

Trečiadienį riaušių milicija mušė ir šaudė į protestuotojus, savanorius medikus ir žurnalistus. Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad 70 žmonių buvo areštuoti.

Jungtinės Valstijos į pastaruosius įvykius reagavo atšaukdamos vizas keliems Ukrainos pareigūnams, susijusiems su smurto protrūkiu Kijeve, ir pagrasindamos, jog bus imtasi griežtesnių sankcijų.

Tačiau Vašingtonas taip pat pasmerkė ultradešiniųjų protestuotojus dėl jų agresyvių veiksmų.

Europos Sąjunga savo ruožtu pasmerkė smurtą ir nurodė svarstanti galimus veiksmu prieš Ukrainos vyriausybę.

Tuo tarpu Rusija apkaltino Vakarus, kad šie kišasi į Ukrainos vidaus reikalus.

„Mes apgailestaujame ir piktinamės dėl akivaizdaus kišimosi iš išorės į tuos vidaus procesus, kurie vyksta Kijeve“, – Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas interviu, kuris ketvirtadienį paskelbtas dienraščio „Komsomolskaja pravda“ interneto svetainėje.

Žiauriai sumuštas žurnalistas

Apie Andrejaus Kiseliovo, kuris Kijeve dirbo redakcijos Lenta.ru užsakymu, sulaikymą sausio 23-osios rytą papasakojo jo kolega, kartu dirbantis projekte Lenta.doc, Aleksandras Rastogrujevas. Žurnalistas pareiškė, jog prieš sulaikymą jo kolega buvo žiauriai sumuštas, skelbia zn.ua.

Lenta.doc režisierius, sulaikytas sausio 23 dieną Kijeve kartu su grupe aktyvistų, jau paleistas, jokie kaltinimai jam nepateikti. Sulaikymo metu žurnalistas patyrė ne vieną traumą. Milicijos pareigūnai žurnalistą buvo nugabenę į Obolonskio regiono vidaus reikalų poskyrį.

Anksčiau pareigūnai skelbė, jog režisierius buvo sulaikytas kartu su grupele „piktadarių“, kurie, ginkluoti beisbolo lazdomis, persekiojo „Berkut“ karius gabenusį autobusą. Tyrimo metu nenustatyta, jog žurnalistas prisidėjo prie jų veiklos.

Kaip iš Kijevo skelbia Lenta.ru korespondentas, A. Kiseliovas kaip žurnalistas stebėjo ir fiksavo protestuotojų veiksmus. Ketvirtadienio rytą jis kartu su aktyvistais aplankė milicijos automobilyje laikomus opozicijos aktyvistus.

Neilgai trukus „Berkut“ kariai juos visus iš ten prievarta išvilko.

Pats A. Kiseliovas papasakojo, jog pusvalandį ant kelių praklūpėjo sniege. Sulaikymo metu milicijos pareigūnai jam prakirto antakį, žurnalistas patyrė ir daugiau sužalojimų. Ligoninėje jam pabūti neteko. Anot žurnalisto, protokole nurodyta, jog jis ir su juo kartu buvę aktyvistai svaidė akmenis ir šaukė prieš Ukrainos valdžią nukreiptus šūkius. A. Kiseliovas primygtinai tvirtina, jog iš tikrųjų nieko panašaus nebuvo.

Dėl aktyvistų veiklos pradėta byla, joje žurnalistas įvardijamas kaip liudytojas. Straipsnis, pagal kurį pradėta byla, neskelbiamas.

Žurnalistą kuo skubiau paleisti į laisvę reikalavo Rusijos žmogaus teisių gynimo tarybos vadovas Michailas Fedotovas ir Rusijos žurnalistų sąjungos pirmininkas Pavelas Gusevas.

Lvove protestuotojai apsupo apskrities administraciją

Lvove protestuotojai apsupo Lvovo apskrities valdžios administraciją. Tokią informaciją perduoda Zaxid.net.

Ketvirtadienį, visoje Ukrainoje tebesitęsiant neramumams, beveik 2 tūkst. Lvovo gyventojų susirinko prie Lvovo apskrities valdžios pastato.
Protestuotojai pradėjo masiškai plūsti į pastato vidų – jie norėjo pabendrauti su gubernatoriumi Olegu Salu. Neilgai trukus aktyvistai pareiškė, jog pastatą ketina apsupti, nieko iš jo neišleisti ir neįleisti.

Aikštė, esanti priešais vietos valdžios administracijos pastatą, pilna žmonių, kurie šaukia: „Užeisim“, „Revoliucija“, jie ragina vieni kitus į pastatą eiti ramiai, nedaužyti langų ir negadinti nuosavybės.

„Iniciatyvinė grupė skelbia, jog žmonės blokuoja vietos valdžios administracijos pastatą... Apsauga tiek daug žmonių sulaikyti paprasčiausiai nepajėgi, jų paprasčiausiai per daug“, - vietos žurnalistams papasakojo neramumų liudininkas.

Lvove susirinkusiems žmonėms vadovauja apskrities tarybos deputatė Oksana Juriniec ir Lvovo apskrities tarybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Piatakas.

Į klausimą apie susirinkusių žmonių reikalavimus V. Piatakas atsakė, jog vietos gyventojai tenori pasikalbėti su administracijos vadovu, išgirsti jo poziciją – juk per jau du mėnesius trunkantį Euromaidaną jos niekas taip ir neišsakė. Kaip teigia iniciatyvinės grupės atstovas Rostislavas Pelechas, Lvovo apskrities taryboje ketinama steigti Liaudies Radą.

Iniciatyvinė grupė taip pat skelbia, jog žmonės ketina taikiai užeiti ir į kitus administracinius valdžios pastatus Lvove, pavyzdžiui, aplankyti mokesčių inspekciją, muitinius ir kitus, tačiau jų darbui trukdyti neplanuoja.