Penktadienio (rugsėjo 30 d.) rytą internete buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame girdėti, kaip prie administracinio pastato stovintis ukrainiečių karys sako: „Na, ką? Jampilis mūsų“.

Ukrainos karinė vadovybė šio fakto kol kas nepatvirtino.

Amerikos karo studijų institutas (ISW) neseniai skelbė padėties netoli Limano miesto Donecko regione žemėlapį. Aktyvios kovos čia vyksta jau kelias savaites, o Ukrainos ginkluotosios pajėgos dabar bando užimti galutinai užimti Limaną.

Sprendžiant iš žemėlapio, Ukrainos kariai beveik apsupo Limaną, todėl ten veikianti gana didelė rusų grupė rizikuoja patekti į savotišką katilą.

Dabar Rusijos kariuomenės tiekimas Limane gali eiti tik per siaurą koridorių per Torskojes kaimą, kurį jau apšaudo Ukrainos kariuomenė.

Karo ekspertai pabrėžė, jog Limano praradimas bus labai sunkus Rusijos Federacijos kariuomenei. Jie pažymėjo, kad net ir Rusijos kariniai tinklaraštininkai prognozuoja greitą pralaimėjimą Rusijos grupuotei Limane, nes Ukrainos kariai yra arti to, kad užimtų miestą.

ISW pranešime sakoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos žengė į pietryčius nuo Kolodezi kaimo ir kovoja Torskio pakraštyje, esančiame vos už 12 km nuo Limano.

Be to, Ukrainos kariuomenė prasiveržė pro Rusijos sienas netoli Jampolio Torskio rajone ir dabar taip pat puola iš pietvakarių, sakoma santraukoje, cituojant Rusijos tinklaraštininkus.

Anot analitikų, tikėtina, kad Limano užėmimas turės labai rimtų pasekmių Rusijos grupuotei Donecko regiono šiaurėje ir Luhansko regiono vakaruose, tai gali leisti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pradėti grasinti Rusijos pozicijoms prie vakarinės Luhansko regiono sienos ir Sjeverodonsko bei Lysičansko.

ISW primena, kad panaši situacija susiklostė prieš didelį Rusijos grupuotės pralaimėjimą Charkivo regione, kuris sukėlė paniką tarp Rusijos kariuomenės visoje rytų pusėje. „Kilęs nepasitenkinimas Rusijos nacionalistine informacine erdve tikriausiai pastūmėjo Kremlių įsakyti iš dalies mobilizuotis“, – rašė instituto ekspertai.

Jie pridūrė, kad „būsima Ukrainos sėkmė kritinėse Donecko ir Luhansko regionų srityse gali padidinti nesantaiką tarp Rusijos nacionalistų ir karinės vadovybės, taip pat tarp Rusijos karių ir jų vadų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją