„Įstatymas dėl ypatingojo Donbaso statuso iš esmės atitinka mūsų derybines pozicijas, paskelbtas rugsėjo 1 d. Todėl, nors dar daug kas neaišku, galiu pasakyti, kad taikiam sureguliavimui atsirado pirmas šansas“, – sakė I. Plotnickis, informuoja ria.ru.

Dar rugsėjo 15 d. „Luhansko liaudies respublikos“ separatistų vadinamasis ministras pirmininkas Gennadijus Cypkalovas kategoriškai atsisakė daryti nuolaidas ir reikalavo „visiškos nepriklausomybės“ Luhansko sričiai.

Tuo metu „Donecko liaudies respublikos“ valdžia pareiškė, kad Ukrainos prezidento P. Porošenkos pasiūlytas įstatymo projektas dėl atskirų Donbaso regionų rajonų statuso šiandien yra aktualus.

Vienas Ukrainos prorusiškų separatistų lyderių antradienį atmetė Kijevo siūlomą ribotą savivaldą jų kontroliuojamiems rajonams šalies rytuose, teigdamas, kad Ukrainos rytinis Donbaso regionas nebėra Ukrainos dalis.

„Donbase bus įtvirtinta visiška savivalda, ši teritorija nebeturi nieko bendra su Ukraina“, - naujienų agentūrai AFP sakė separatistų vienašališkai paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos vicepremjeras Andrejus Purginas.

„Ukraina laisva priimti bet kokį norimą įstatymą. Tačiau mes nesutiksime su jokiomis politinėmis sąjungomis ir juo labiau federalizacija su Ukraina“, - pabrėžė jis interviu televizijos kanalui „Rossija 24“.

„Viena iš konstantų tokia, jog mes negalime priimti jokių politinių sąjungų su dabartine Ukraina. Apie federalizaciją ar bet kokius kitus „izmus“ nėra nė kalbos“, - sakė A.Purginas

„Vis dėlto mes įdėmiai nagrinėsime šį pagrindų įstatymą, ieškosime jame sąlyčio taškų dėl tolesnių derybų ir esamų klausimų sprendimo", - pažymėjo jis ir pridūrė, kad dialogas galimas „ekonominiais, socialiniais bei kultūriniais klausimais, taip pat saugumo klausimais“.

Ukrainos Aukščiausioji Rada antradienį priėmė įstatymą dėl ribotos savivaldos suteikimo separatistų kontroliuojamiems rajonams šalies rytuose.

Šis įstatymas yra dalis vyriausybės pasiūlymų, kuriais siekiama užbaigti penkis mėnesius vykstantį kruviną konfliktą.

Už šio įstatymo priėmimą balsavo 277 Rados deputatai.

Ultranacionalistų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas pareiškė, kad „Svoboda“ buvo vienintelė frakcija, „neatidavusi nė vieno balso už specialiojo statuso suteikimą (separatistiniams rajonams)“.

Savo ruožtu partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) deputatas Andrijus Ševčenka socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Petro Porošenka ir Oleksandras Turčynovas slaptu būdu prastūmė įstatymą dėl specialiojo statuso“.

Rados deputatai antradienį 287 balsais taip pat priėmė įstatymą, numatantį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ginkluotų formuočių narius, kurie nuo 2014 metų vasario 22-osios iki šio teisės akto įsigaliojimo dienos Donecko ir Luhansko srityse įvykdė veikas, turinčias nusikaltimo požymių.

Ši nuostata taip pat bus taikoma asmenims, dalyvavusiems savavališkai pasiskelbusių Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos valdžios institucijų veikloje ar trukdžiusiems vykdyti antiteroristinę operaciją.

Tačiau nuo baudžiamojo persekiojimo nebus atleisti asmenys, kurie savo veiksmais prisidėjo prie „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo katastrofos, per kurią liepos 17 dieną žuvo visi 289 jame buvę žmonės.