„Sėkmingas Antiteroristinės operacijos pajėgų judėjimas pirmyn kelia teroristams paniką. Suvokdami, kad pralaimės, jie mėgina taikyti fašistinę „išdegintos žemės“ taktiką bei terorizuoti taikius gyventojus tam, kad sumažintų vietos gyventojų pasipriešinimą“, - teigiama išplatintame pranešime, rašo UNIAN.

Jau anksčiau buvo pranešama, kad Rusijos samdiniai sąmoningai miestuose šaudo į gyvenamuosius kvartalus.

„Išdegintos žemės“ taktika – tai kariavimo metodas, naikinant viską, kas gali pasitarnauti tiek kariuomenės, tiek ir taikių gyventojų gerovei ir egzistavimui teritorijoje, kurią gali užimti priešininkas.

Terminas atsirado iš praktikos sudeginti pasėlius tam, kad priešas pritrūktų maisto. Ši strategija kariuomenės gali būti taikoma tiek priešo teritorijoje, tiek ir savoje, kai traukiamasi.

Pranešta apie numuštą Ukrainos lėktuvą

Prie Charcyzko miesto Donecko srityje separatistai numušė Ukrainos karinį lėktuvą.

Apie tai unian.net korespondentams pranešė vietos gyventojai.

„Ką tik (apie 9 val.) prie Charcyzko numuštas ukrainiečių lėktuvas, danguje buvo matyti 6-7 parašiutininkai“, – pranešė gyventojai.

Tačiau netrukus antiteroristinės operacijos atstovas spaudai šią informaciją paneigė.

„Informacija (apie teroristų numuštą Ukrainos lėktuvą) nepatikima. Jokio apšaudymo nebuvo. Skrisdamas lėktuvas pateko į sistemos „Buk“ taikiklį, bet jis sėkmingai pasitraukė ir nusileido užduoties rajone“, – sakė Aleksejus Dmitraškovskis.

Pasak jo, baltus pėdsakus danguje žmonės galėjo klaidingai palaikyti parašiutininkais.

Ukrainos kariuomenė išlaisvino Avdijivką

Liepos 29 d. iš Rusijos samdinių gniaužtų buvo išlaisvintas Donecko srityje esantis Avdijivkos miestas. Pradėtas Ilovajsko miesto išvadavimas bei vykdoma Pervomajsko miesto išlaisvinimo operacija.

Kaip rašo UNIAN, apie tai socialinio tinklo paskyroje pranešė Antiteroristinės operacijos žiniasklaidos tarnyba.

„Liepos 29 d. iš Rusijos samdinių gniaužtų išvaduotas Avdijivkos miestas Donecko srityje. Pradėtas Ilovajsko miesto išvadavimas bei vykdoma Pervomajsko miesto išlaisvinimo operacija“,- teigiama išplatintame pranešime.

Antiteroristinės operacijos pajėgos vykdydamos miestų išlaisvinimo operacijas sąmoningai neišnaudoja visų turimų resursų.

Nenaudojama sunkioji technika, artilerija bei aviacija, nes vengiama taikių gyventojų aukų.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai sąmoningai rizikuoja tam, kad išgelbėtų vaikų, moterų ir visų eilinių šalies piliečių gyvybes. Išvaduojame savo namus, mokyklas, į kurias eis vaikai. Rusijos teroristai, samdiniai iš Čečėnijos, Serbijos ir Osetijos neketina gyventi Donbase. Mums reikia taikos, o ne chaoso. Todėl jie yra pasiruošę žudyti vaikus, mūsų šeimas, griauti mūsų miestus, namus ir gamyklas – Kremliaus įsakymu vykdyti nusikaltimus“, - teigiama Antiteroristinės operacijos paskelbtame pranešime.

ATO: Ukrainiečių karius vėl apšaudė iš Rusijos pusės

Ukrainiečių karius Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje dieną kelis kartus apšaudė iš Rusijos pusės.

Apie tai socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė ATO spaudos tarnyba, informuoja unian.net.

„Nuo 10 iki 12.40 val. iš Rusijos Federacijos pusės buvo šaudoma iš prieštankinio raketų komplekso gyvenvietės Koževnia rajone bei į pėstininkų ir desantininkų pozicijas netoli Marinovkos, toks pat desantininkų pozicijų apšaudymas įvyko 13.55 val.“, – rašoma pranešime.

Nuo 11.17 val. pusvalandį iš Rusijos pusės salvinės ugnies sistemomis BM-21 „Grad“ apšaudė Stepanovkos gyvenvietę, paskui dar kartą apšaudė 12.17 val.

Kai pranešė „Unian“, liepos 27 d. JAV pateikė nuotraukas iš palydovo, kurios patvirtina informaciją, jog rusų kariai šaudė iš sistemų „Grad“ ir artilerijos į Ukrainos teritoriją.

Na o Rusijos Dūmoje pareiškė, kad nuotraukų iš kosminių palydovų nepakanka, norint apkaltinti Rusiją apšaudžius Ukrainos pajėgas, nes tam reikalingi ir kitų sistemų duomenys.

Separatistai stengiasi susigrąžinti prarastas pozicijas

Separatistų kovotojai Donecko ir Horlivkos rajonuose mėgina susigrąžinti prarastas pozicijas. Jie taip pat bando pergrupuoti svao jėgas, kad nepatektų į apsiaustį, liudija grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenys.

„ATO pajėgos toliau aktyviais veiksmais stengiasi išlaisvinti gyvenvietes nuo teroristų. Savo ruožtu separatistų kovotojai mėgina perimti iniciatyvą ir persverti padėtį savo naudai“, - socialiniame tinkle rašė Karinių – politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas.

Jo teigimu, teroristai mėgina susigrąžinti prarastas pozicijas Donecko ir Horlivkos rajonuose, taip pat pergrupuoti savo pajėgas Luhansko, Pervomaisko, Alčevsko, Stachanovo rajonuose, kad išvengtų apsupties ir užblokavimo.

Separatistų kovotojai taip pat aktyviais veiksmais stengiasi išsaugoti savo kontroliuojamus pasienio su Rusija ruožus, rašo unian.net.