Dėl to Ukrainos VRM sustiprino patruliavimą Ukrainos teritorijoje Chersono srityje, informuoja podrobnosti.ua.

„Pagal VRM struktūrą sustiprintas patruliavimas, sargyba, tai susiję su tuo, kad griaunant atramas (elektros tiekimo linijas, vedančias į Krymą sekmadienį vakare) rusų kariai priėjo prie susisiekimo linijos. Buvo atvarytos salvinės raketų sistemos „Grad“, faktiškai visomis trimis kryptimis“, – pranešė I. Kiva laidoje „112-Ukraina“.

Jis pabrėžė, kad yra informacijos apie tai, kad rusų kariai yra pasiruošę koviniams veiksmams.

„Todėl šiuo atveju stengiamės būti pasirengę... Žinome, kad rusų kariai jau atvarė tankus – 12 tankų priartėjo prie susikirtimo linijos, apskritai vienas iš galimų įvykių vystymosi – kad jie netraktuotų prasidėjusios energetikos blokados kaip rusų karių įvedimo į Ukrainą preteksto“, – pabrėžė I. Kiva.

Jis taip pat patvirtino, kad šiuo metu elektros tiekimo linijų remontas dar neprasidėjo.

Gyvenimas be elektros

Praėjusią naktį visi Krymo miestai ir kaimai liko be elektros. Jos tiekimas nutrūko po to, kai Ukrainoje buvo susprogdintos į pusiasalį einančios elektros perdavimo linijos. Šiuo metu didžiausi Krymo miestai jau gauna elektrą, tačiau tik pagal griežtą grafiką, praneša newsru.com.

Kadangi elektros nebuvo, vietos gyventojai buvo priversti ieškotis naujų užsiėmimų, mat išeiginė, o internetas neveikia, televizorius nerodo. „Į vakarą atjungė name šviesą. Mes šiek tiek pasėdėjome, nusprendėme, kad mums nuobodu ir išėjome pasivaikščioti. Sprendžiant pagal tai, kad centre daug žmonių, mes ne vieni tokie“, – sakė jauna pora iš Simferopolio.

Kavinėje šalia centrinės miesto aikštės tikras ažiotažas – ten, regis, laimingo atsitiktinumo dėka šviesa nebuvo išjungta. „Žinau, kad dauguma kavinių dabar sėdi be šviesos. Žmonių, suprantama, atsirado daugiau – visi išėjo pasivaikščioti. Todėl mes šiandien, galima sakyti, griebiame grietinėlę“, – džiaugėsi maitinimo įstaigos vadovė.

Elektros energijos tiekimo ribojimas neturėjo įtakos ir futbolo aistruolių planams. Sekmadienį Kryme įvyko dvejos vietos futbolo čempionato rungtynės, kurių nuspręsta neatidėti. Be to, buvo išparduoti beveik visi bilietai į Simferopolio centre veikiančio kino teatro vakarinius seansus.

„Šiandien pas mus ažiotažas. Žmonėms nesinori sėdėti tamsoje“, – sakė kasos darbuotoja.

Tačiau kitoms įstaigoms ne taip pasisekė. Štai vienas visą parą veikiantis greito maisto restoranas beveik 10 valandų buvo be elektros. Be to, valdžia taupymo sumetimais pareikalavo išjungti didelę reklaminę iškabą. „Pas mus šviesa buvo išjungta apskritai kažkur dešimt valandų. Suprantama, mes praradome dalį pelno. Tenka personalą išleisti namo“, – skundėsi administratorė.

Olegas Carovas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė: „Jaltoje praktiškai niekur nėra šviesos. Išjungtas mobilus ryšys. Nėra interneto. Paskambino iš mokyklos ir pasakė, kad pamokų rytoj nebus. Krantinėje tiek žmonių, kiek įprastą dieną nesusirenka. Ryškiai šviečia mėnulis. Restoranai siūlo suktinukus ir ant grotelių keptą maistą“.

Sekmadienį respublikos vadovas Sergejus Aksionovas pranešė, kad pirmadienis Kryme skelbiama išeigine. Tiesa, tai negalioja valstybės tarnautojams, savivaldybės darbuotojams ir pareigūnams. Kiek vėliau pirmadienį nedarbo dieną paskelbė ir Sevastopolio gubernatorius Sergejus Meneila.

Sevastopolis tikisi, kad antradienį nepaprastoji padėtis bus atšaukta

S. Meneila situaciją vertina pakankamai optimistiškai. Pasak jo, Sevastopolyje įvesta nepaprastoji padėtis gali būti atšaukta jau antradienį, lapkričio 24 dieną. Tuo pačiu jis pažymi, kad ši data gali būti koreguojama. „Svarbiausia susiklosčiusioje situacijoje – nepasiduoti panikai ir nekelti ažiotažo. Mums situacija nėra vienareikšmiška, tačiau ji kontroliuojama. Mes ruošėmės elektros energijos tiekimo apribojimams“, – sakė gubernatorius „Interfax“.

Jis taip pat įspėja vietos verslininkus nemėginti pelnytis iš šios problemos. „Nereikia naudotis šiandien susiklosčiusia situacija kainų kėlimui. Nereikia pelnytis iš nepaprastosios padėties“, – pažymėjo S. Meneika.

„Krymenergo“ išskyrė Sevastopoliui 90 megavatų limitą, tai maždaug pusę miestui reikiančio galingumo. Valdžia buvo priversta taupant elektros energiją sustabdyti troleibusų eismą, juos pakeitė į gatves išvažiavę papildomi 90 autobusų. Mieste išjungtas gatvių apšvietimas, išjungtos reklaminės iškabos. Vidaus reikalų ministerijos skyriai dirba sustiprintu režimu, taip siekiama užtikrinti viešąją tvarką.

Dujų ir vandens tiekimas normalus – vandens mazgai ir dujų paskirstymo stotys elektra aprūpintos. Mobilaus ryšio padengimas siekia 80 procentų, mat „Sevtelkom“ objektai aprūpinami energija iš rezervo šaltinių.

„Ukrenergo“ žada suremontuoti per keturias dienas

Ukrainos specialistai tikisi keturių elektros perdavimo linijų Chersono srityje remontą baigti per keturias paras. Tai sekmadienį surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje pareiškė „Ukrenergo“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Jurijus Kasičas. Pasak jo, kai tik prasidės darbai, „bus galima vieną liniją atnaujinti per parą, antrą – per dvi, tris-keturias paras“.

Krymo pusiasalį elektros energija iš Ukrainos teritorijos gali pasiekti per keturias elektros perdavimo linijas: Melitopolis-Džankojus (330 kilovatų), Kachovka-Ostrovskaja (330 kilovatų), Kachovka-Džankojus (330 kilovatų), Kachovka-Titanas (220 kilovatų). Visos jos nukentėjo per sprogimus. Be remonto brigadų į diversijos vietą atvyko Krymo blokados aktyvistai, kurie nori neleisti atkurti elektros energijos tiekimo į pusiasalį.

Tuo tarpu Krymo valdžia šiuos įvykius lygina su teroro išpuoliu. Prokurorė Natalija Poklonskaja sušaukė pasitarimą su jėgos struktūrų pareigūnais, kurio metu gali būti priimtas procesinis sprendimas blokadą organizavusių ukrainiečių atžvilgiu. Neatmetama, kad jiems gali būti iškelta baudžiamoji byla.

Kryme manoma, kad vadinamąją energetikos blokadą, kuri Energetikos ministerijos duomenimis be šviesos paliko apie 1,6 milijono Krymo ir Sevastopolio gyventojų, organizavo Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatai Mustafa Džemiliovas ir Refatas Čubarovas, Krymo totorių medžliso lyderiai. Jų vadovaujama organizacija ne kartą pasisakė prieš Krymo aneksiją, o jos lyderiams buvo uždrausta įvažiuoti į pusiasalio teritoriją.