„Enerhoatom“ pareiškime socialinėje žiniasklaidoje teigiama, kad Rusijos pajėgos pirmadienį „pagrobė“ informacinių technologijų vadovą Olehą Kostiukovą ir elektrinės generalinio direktoriaus pavaduotoją Olehą Ošeką ir „išvežė juos į nežinomą vietą“.

„Enerhoatom“ paragino Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovą Rafaelį Grossi „dėti visas pastangas“, kad jie būtų paleisti.

Kovo pradžioje, pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą dienomis, rusų kariai užėmė Zaporižios atominę elektrinę.

Ukraina neseniai apkaltino Rusiją sulaikius kelis jos darbuotojus.

Praėjusią savaitę „Enerhoatom“ pareiškė, kad Rusija sulaikė elektrinės generalinio direktoriaus pavaduotoją žmogiškiesiems ištekliams Valerijų Martyniuką ir netinkamai su juo elgėsi.

Nuo to laiko agentūra nepateikė kokios nors informacijos apie V. Martyniuko padėtį.

Rugsėjo pabaigoje „Enerhoatom“ pranešė, kad Rusija kelioms dienoms sulaikė elektrinės vadovą Ihorį Murašovą, o spalio 3 dieną jį paleido.

Zaporižios atominė elektrinė – didžiausia AE Europoje – yra Rusijos kontroliuojamoje Ukrainos Zaporižios regiono teritorijoje, kurią Maskva teigia aneksavusi kartu su trimis kitais Ukrainos regionais: Donecko, Luhansko ir Chersono sritimis. Tarptautinė bendruomenė šią aneksiją laiko neteisėta.

Rusija ir Ukraina ne kartą kaltino viena kitą dėl šaudymo į elektrinę, kurioje ir toliau dirba Ukrainos personalas, ir aplink ją. Apšaudymai sukėlė nuogąstavimų, kad gali įvykti branduolinė katastrofa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją