Dmytro Kuleba penktadienį susitiks su Indijos užsienio reikalų ministru Subrahmanyamu Jaishankaru bei patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotoju, nurodė Indijos užsienio reikalų ministerija,.

Ketvirtadienį buvo numatyta, kad D. Kuleba pagerbs Indijos nepriklausomybės judėjimo lyderio Mahatma Gandhi atminimą memorialiniame komplekse „Raj Ghat“.

Vizitas surengtas praėjus savaitei po to, kai Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

Indija kol kas vengia kritikuoti Maskvą dėl karo Ukrainoje ir pabrėžia, kad konfliktui užbaigti reikalinga diplomatija ir dialogas. Taip pat Indija išreiškė norą prisidėti siekiant taikos, rašo „Euronews“.

Kovo 20 d. socialiniame tinkle X N. Modi parašė, kad patikino V. Zelenskį, jog „Indija tebepalaiko visus bandymus pasiekti taiką ir kaip įmanoma greičiau užbaigti tebesitęsiantį konfliktą“. Premjeras pridūrė, kad Indija toliau teiks humanitarinę pagalbą Ukrainai.

Tiesa, prieš tai N. Modi pasveikino V. Putiną su perrinkimu. Remiantis Indijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimu, lyderiai susitarė toliau stiprinti santykius, o N. Modi pakartojo, jog dialogas ir taika yra geriausias būdas Rusijos ir Ukrainos karui užbaigti.

Valdant N. Modi, Indija save pateikia kaip kylančią pasaulinio masto veikėją, galinčią tarpininkauti tarp Vakarų ir Rusijos sprendžiant karo Ukrainoje klausimą.

Praėjusią savaitę telefonu kalbėjęs su N. Modi, V. Zelenskis paragino Indiją dalyvauti Pasaulio taikos viršūnių susitikime, kurį sutiko surengti Šveicarija.

„Ukraina nori sustiprinti prekybos ir ekonominius santykius su Indija, ypač kalbant apie žemės ūkio produkcijos eksportą, bendradarbiavimą aviacijos srityje bei prekybą farmacijos ir pramoniniais gaminiais“, – socialiniame tinkle parašė Ukrainos prezidentas.

Viena vertus, Jungtinėse Tautose Naujasis Delis kol kas nebalsuoja prieš Maskvą ir po invazijos padidino rusiškos naftos, kurią Rusija pardavinėja pigiau, pirkimo apimtis. Kita vertus, Indija sustiprino bendradarbiavimą su Vakarų pasauliu, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) ir Europos Sąjungą (ES).

Naujasis Delis stengiasi sumažinti priklausomybę nuo Maskvos ginkluotės ir technologijų srityje, nes dėl karo sutriko žaliavų tiekimas. Indija taip pat yra viena iš Keturkampio saugumo dialogo šalių (kartu su JAV, Australija ir Japonija).

Praėjusiais metais Indijoje viešėjusi Ukrainos užsienio reikalų ministro pirmoji pavaduotoja Eminė Džaparova paragino Indiją vaidinti didesnį vaidmenį ieškant būdų Rusijos invazijai nutraukti ir pareiškė, kad Kyjivas „bus dėkingas už bet kokias pastangas, nukreiptas karui užbaigti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją