M. Podoliakas jos žodžius pavadino bandymu pasiteisinti ir kritikavo politikę už raginimą derėtis su šalimi agresore.

„Buvusi kanclerė A. Merkel, kuri padarė Europą visiškai priklausomą nuo Rusijos energijos išteklių tiekimo, teisinasi: „Padariau viską, ką galėjau, kad neleisčiau Rusijai pradėti karo, todėl gavau... „Padariau viską, ką galėjau, kad neleisčiau Rusijai pradėti karo, todėl gavau... pigių rusiškų dujų“. Fantastiška. Juk karas dar neprasidėjo, ar ne? Minsko ir Normandijos formato autorius tęsia: „Reikėtų galvoti apie derybas, ne visi taikdariai mąsto taip, kaip Putinas“.

Vienas klausimas: derybos dėl ko? Vėl dėl pigių dujų iš Rusijos? Bet ar tai turi būti... Sunaikintų Ukrainos teritorijų ir šimtų tūkstančių nekaltų ukrainiečių gyvybių kaina? Ir svarbiausia – su kuo? Su oficialiai pripažintais tarptautiniais karo nusikaltėliais? Ar įmanoma po 430 dienų žiauraus karo taip giliai niekinti laisvę, taip įžūliai ignoruoti Rusijos žudynes ir taip atvirai nekęsti Ukrainos teisės gintis?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė OPU vadovo patarėjas.

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad, nepaisant karo Ukrainoje, jos politika Rusijos atžvilgiu buvo teisinga. Politikė tai pasakė interviu Vokietijos laikraščiui ZEIT.

Taip A. Merkel pavadino teisingomis savo pastangas pagal Minsko procesą siekiant išspręsti konfliktą Donbase.

„Aš pritariu tiems diplomatiniams bandymams [susitarti]. Mano dideliam apgailestavimui, buvo nemažai tų, kurie nebuvo taip suinteresuoti“, – sakė ji.

A. Merkel patikino, kad ir ji dabar „labai susirūpinusi“ dėl Ukrainos.

„Aš bandžiau užkirsti kelią šiai situacijai tuo. <..> Tai, kad tai nepavyko, nėra įrodymas, kad šis bandymas buvo klaidingas“, – sakė buvusi kanclerė.

Komentuodama Vokietijos vidaus darbotvarkės realijas, A. Merkel apgailestavo, kad dėl karo Ukrainoje klimato apsaugos klausimai „atsidūrė antrame plane“.

Vokietija buvo viena iš pagrindinių vadinamojo Minsko proceso, kuriuo diplomatinėmis priemonėmis turėjo būti išspręstas Rusijos ir Ukrainos konfliktas, dalyvių. A. Merkel taip pat ilgą laiką buvo Normandijos formato – Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų derybų grupės, kuri nustatė Minsko proceso kryptį – narė.

Tuo pat metu A. Merkel buvo viena iš pagrindinių aktyvesnio ekonominio bendradarbiavimo su Rusija po 2014 m. šalininkių, įskaitant „Nord Stream 2“ statybą. Vėliau Vokietijos spauda šį sprendimą pavadino didžiausia pastarųjų metų Vokietijos gėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)