Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas vykta į JAV, ten dalyvaus aukščiausiojo lygio susitikimuose, taip pat ir su šalies prezidentu Baracku Obama.

Šalis prašo sąjungininkų padėti apsaugoti Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą.

Daugėja okupacijos ženklų

Nuo antradienio į Krymą nebeleidžiama leistis užsienio šalių lėktuvams. Lietuvos nuolatinis atstovas prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ambasadorius Giedrius Čekuolis buvo vienas iš diplomatų, kuriems nepavyko nusileisti Krymo teritorijoje.

„Mes esame atskridę iš Vienos ir ukrainiečių prašymu stengiamės, kad Kryme, konkrečiai, Simferopolyje, būtų kuo daugiau diplomatų. Norėjome atskristi padėti ten esančiam mūsų ambasadoriui Petrui Vaitiekūnui“, - DELFI sakė G. Čekuolis.

Kartu skrido ir daugiau diplomatų, pavyzdžiui, Estijos ambasadorius Kijeve. Tikėtasi, kad gausesnis diplomatų buvimas Kryme padės sušvelninti įtemptą situaciją regione.

„Šiandien skridome lėktuvu į Simferopolį ir jam pradėjus leistis, rusų karinės pajėgos liepė jam apsisukti ir grįžti į Kijevą“, - paaiškino G. Čekuolis.

Skrydžių bendrovės atstovai keleiviams paaiškino, jog nuo antradienio Krymo oro erdvė lėktuvams yra uždaryta.

„Tai yra dar vienas įrodymas, jog okupacija vyksta, Rusijos karinės pajėgos ją vykdo“, - mano G. Čekuolis.

Šiuo metu vienintelis kelias patekti į Krymą buvo oro transportu, nes traukiniai ir automobiliai – tikrinami, iš jų išlaipinami užsieniečiai.

Prie įtampos valstybėje didėjimo prisidėjo ir nuo valdžios nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris pareiškė, jog tebėra šalies vadovu, o valdžią Ukrainoje užgrobė nacionalistai ir fašistai.

V. Janukovyčius: nesitrauksiu

Nušalintas nuo valdžios Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius antradienį Rusijos mieste Rostove prie Dono pasirodė teisioginėje konferencijoje. Jis pareiškė, jog nepripažįsta gegužės mėnesį Ukrainoje planuojamų rinkimų ir tebelaiko save teisėtu Ukrainos prezidentu.

„Pirmiausia, kadangi Ukrainoje plinta apie mane visokie gandai, turiu pasakyti, kad aš gyvas“, - sakė V. Janukovyčius.

Tačiau jis sakė, jog negali pareikšti, kad jaučiasi gerai, kai Ukrainoje nuolat vyksta neramumai ir dėl jų apkaltino nacionalistus ir fašistus.

"Šalyje siautėja neofašistai, kurie nori užimti valdžią, užvaldyti jėgos struktūras ne tik Kijeve, bet ir regionuose. Jie nori pilietinio karo po (ukrainiečių nacionalizmo ideologo Stepano) Banderos vėliava", - tikino V. Janukovyčius.

Jis dėstė, jog JAV yra paskelbusi apie ketinimus suteikti finansinę paramą "banditų gaujai".

"Planuoju kreiptis į JAV Kongresą ir Senatą įvertinti šios šalies vykdomosios valdžios veiksmus. Jie neturi teisės remti banditiško režimo", - dėstė V. Janukovyčius.

Kalbėdamas jis pabrėžė, jog yra vienintelis teisėtai išrinktas šalies vadovas.

"Esu vienintelis teisėtas prezidentas ir kariuomenės vadas, - pabrėžė jis. - Ir niekur nebėgau, nes perversmo dienomis nepalikau Ukrainos. Aš būtinai grįšiu, kai leis aplinkybės, o gegužės mėnesio rinkimai - neteisėti."

Spaudos konferencija rengiama po Ukrainos žiniasklaidoje pasirodžiusių gandų apie jį ištikusį širdies smūgį.

Prieš konferenciją pranešta, jog klausimų užduoti nebus galima. Iki antradienio ryto buvo nežinoma, kur ir kada jis kalbės.

Praėjusį kartą V. Janukovyčius kalbėjo Rostove prie Dono vasario 28-ąją.

Tai buvo jo pirmas viešas pasirodymas po to, kai Ukrainos parlamentas nušalino jį nuo valdžios. Tąsyk bendraudamas su žurnalistais jis atsiprašė Ukrainos žmonių, paragino surengti nacionalinį referendumą ir papasakojo apie savo pabėgimo iš Ukrainos aplinkybes.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4583)