Buvusios premjerės Julijos Tymošenko Tėvynės partijos nariai ir dar kai kurie deputatai pateikė parlamentui atitinkamą iniciatyvą. Aukščiausioji Rada įstatymą dėl specialaus statuso Donecko ir Luhansko regionams priėmė trečiadienį uždarame posėdyje.

Dabar dalis parlamentarų reikalauja dėl tariamų nusižengimų galiojančioms balsavimo taisyklėms atšaukti įstatymą. Esą kad būtų nežinoma, kaip kas balsavo, balsavimas vyko elektroniniu būdu. Taip kyla balsavimo patikimumo klausimas, argumentuoja deputatai.

Rusija teigiamai įvertino specialaus statuso suteikimą Rytų Ukrainos regionams.

Šis įstatymas yra „žingsnis teisinga kryptimi“, laikraščiui „Rosijskaja Gazeta“ sakė Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko. Tačiau ji pridūrė nemananti, kad konfliktas tarp provakarietiškos Ukrainos vyriausybės ir Maskvai ištikimų separatistų bus greitai išspręstas.

Pradžioje esą turi būti atkurtas abipusis pasitikėjimas.

Separatistai ignoruoja įstatymą

Vienas Rytų Ukrainos separatistų lyderių sakė BBC, kad naujasis įstatymas, suteikiantis ribotą savivaldą regionams rytuose, nepaveiks jų reikalavimo dėl nepriklausomybės.

Nepriklausomybę pasiskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ pirmasis vicepremjeras Andrejus Purginas sakė, kad neplanuojama plėtoti jokių politinių, federalinių ar kitų santykių su Ukraina.

Tačiau jis pažymėjo, kad yra „teigiamų“ aspektų Aukščiausiosios Rados sprendime suteikti savivaldą ir amnestiją prorusiškiems separatistams.

Anot A. Purgino, tai gali būti pasinaudota kaip pagrindu dialogui, tačiau sukilėliai neatsisakys savo ambicijų dėl „rusiškojo pasaulio“.

Naująjį įstatymą, kuris galioja Donecko ir Luhansko regionams ir yra rugsėjo 5 dieną Minske pasirašyto taikos plano dalis, dalis ukrainiečių parlamentarų pasmerkė kaip „kapituliaciją“.

A. Purgino teigimu, parlamentarų sprendimas iš esmės yra „kvietimas prie derybų stalo“.

„Pirmas teigiamas dalykas yra tai, kad apie mus nebekalbama kaip apie teroristus. Antra, pagal šį įstatymą mes turime teisę į užsienio politinius ir ekonominius santykius“, – sakė A. Purginas ir pridūrė, kad Ukrainos parlamentas balsavo tik dėl įstatymų Ukrainai, o „mes turime savo aukštesnę tarybą, kuri priima savo įstatymus“.

Donecką drebina sprogimai ir šūviai

Prorusiškų separatistų bastionu tapusiame Donecko mieste Ukrainos rytuose trečiadienį aidėjo pavieniai sprogimai ir artilerijos šūviai.

Sprogimai griaudėjo kitą dieną po to, kai Aukščiausioji Rada priėmė įstatymo projektą dėl laikinos savivaldos suteikimo kai kuriems separatistų kontroliuojamiems rajonams šalies rytuose.

Ukrainos kariškiai pranešė, kad praėjusią naktį separatistiniame regione per šaudymą žuvo keli žmonės ir dar keli buvo sužeisti, tačiau nepateikė jokių detalių. Vietos pareigūnai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Prorusiški separatistai ištiesė alyvos šakelę Kijevui, atsargiai pasveikindami antradienį Rados rengtą žingsnį, tačiau taip pat pabrėžė, jog tai nesustabdys jų kovos už visišką nepriklausomybę.

Žuvo du civiliai žmonės

Du civiliai žmonės žuvo per susirėmimus separatistų kontroliuojamame Donecko mieste Ukrainos rytuose, kuriame trečiadienį vyko įnirtingi mūšiai šalia oro uosto, pranešė miesto taryba.

Kol kas neaišku, kada žuvo šie žmonės, tačiau tai, regis, yra pirmosios aukos po to, kai Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė įstatymo projektą dėl laikinos savivaldos suteikimo kai kuriems sukilėlių kontroliuojamiems rytiniams rajonams. Tai numatyta taikos plane, kuriam pritarė Kijevas ir Maskva.

Donecko miesto taryba nurodė, kad du civiliai žuvo ir dar trys buvo sužeisti netoli turgaus, kuris anksčiau šią savaitę buvo intensyviai apšaudytas iš artilerijos pabūklų.

Nuo rugsėjo 5 dienos, kai buvo pasirašytas susitarimas dėl ugnies nutraukimo, jau žuvo iš viso 30 civilių ir karių, dauguma jų – Donecko srityje, rodo AFP duomenys, paremti oficialiai pateikiama informacija.

Priėmė įstatymą

Ukrainos Aukščiausioji Rada antradienį priėmė įstatymą dėl ribotos savivaldos suteikimo separatistų kontroliuojamiems rajonams šalies rytuose.

Šis įstatymas yra dalis vyriausybės pasiūlymų, kuriais siekiama užbaigti penkis mėnesius vykstantį kruviną konfliktą.

Už šio įstatymo priėmimą balsavo 277 Rados deputatai.

Ultranacionalistų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas pareiškė, kad „Svoboda“ buvo vienintelė frakcija, „neatidavusi nė vieno balso už specialiojo statuso suteikimą (separatistiniams rajonams)“.

Partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko pažymėjo, kad visuomenės atstovai turi reikalauti, kad Rados vadovybė paskelbtų pavardes visų deputatų, kurie balsavo už šio įstatymo projekto priėmimą.

„Partija „Batkivščyna“ ir jos deputatai už šiuos žeminančius, išdavikiškus įstatymus nebalsavo“, - sakė ji, pridūrusi, kad antradienį patvirtinti teisės aktai neatneš šaliai taikos.

Savo ruožtu partijos „Batkivščyna“ deputatas Andrijus Ševčenka socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Petro Porošenka ir Oleksandras Turčynovas slaptu būdu prastūmė įstatymą dėl specialiojo statuso“.

Rados deputatai antradienį 287 balsais taip pat priėmė įstatymą, numatantį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ginkluotų formuočių narius, kurie nuo 2014 metų vasario 22-osios iki šio teisės akto įsigaliojimo dienos Donecko ir Luhansko srityse įvykdė veikas, turinčias nusikaltimo požymių.

Ši nuostata taip pat bus taikoma asmenims, dalyvavusiems savavališkai pasiskelbusių Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos valdžios institucijų veikloje ar trukdžiusiems vykdyti antiteroristinę operaciją.

Tačiau nuo baudžiamojo persekiojimo nebus atleisti asmenys, kurie savo veiksmais prisidėjo prie „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo katastrofos, per kurią liepos 17 dieną žuvo visi 289 jame buvę žmonės.