D. Trumpas yra užsiminęs, kad savo pergalės rinkimuose atveju įves 60 proc. ar dar didesnius muitus produkcijai iš Kinijos, taip pat bendrus 10 proc. tarifus į JAV importuojamoms prekėms. Per ketverių metų kadenciją tai Vokietijos ekonomikai gali reikšti bendrą 120 mlrd. eurų nuostolį, rašo tyrimo autoriai.

Jei Kinija reaguotų padidindama savo muitus importui iš JAV, ši suma esą dar didėtų. Toks prekybos konfliktas slopintų pasaulio prekybą, Vokietijoje sumažėtų eksportas ir privačios investicijos. Tai, anot vokiečių ekspertų, Vokietijai ir ES pakenktų labiau nei JAV. Remiantis konservatyvesniu scenarijumi, jei Kinija nesiimtų atsakomųjų veiksmų, Vokietijos bendrasis vidaus produktas 2028 m. būtų 1,2 proc. mažesnis, lyginant su situacija be šių papildomų muitų,

Todėl IW ekspertai rekomenduoja išnaudoti laiką iki galimo tolesnio D. Trumpo prezidentavimo naujiems susitarimams su Jungtinėmis Valstijomis dėl plieno ir svarbių žaliavų. Kritiniu atveju esą galėtų padėti ir grasinimas atsakomosiomis priemonėmis. Be to, ES reikia tolesnių laisvosios prekybos sutarčių, pavyzdžiui, su Australija, Pietų Amerikos MERCOSUR valstybėmis, Indonezija ir Indija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)