Apie tai pranešta lapkričio 22 d. paskelbtoje agentūros „Guildhall“ ataskaitoje.

Oficialus protestų Lenkijos–Ukrainos pasienyje organizatorius yra Lenkijos pilietis Rafałis Mekleris, kuriam priklauso krovinių pervežimo bendrovė „Rafał Mekler Transport“. R. Mekleris taip pat priklauso su Rusija glaudžius santykius palaikančios prorusiškos partijos „Laisvės ir nepriklausomybės sąjungos“ skyriui Liublino vaivadijoje. Šios partijos lyderis pirma yra paraginęs pripažinti Rusijos Krymo okupaciją, o 2015 m. netgi pats lankėsi neteisėtai aneksuotame pusiasalyje, kur susitiko su Krymo rusų okupacinės valdžios vadovu Sergejumi Aksenovu.

„Laisvės ir nepriklausomybės sąjunga“ siejama ir su dar viena kraštutinių dešiniųjų organizacija „Lenkijos jaunimas“, nuo seno palaikančią ryšius su Rusijos imperiniu sąjūdžiu, kuris, be kita ko, samdė kovotojus į Rusijos parankinių grupuotes DPR ir LPR. Buvęs „Lenkijos jaunimo“ judėjimo lyderis yra Ziemovitas Przebitkowskis, pagrindinis partijos „Laisvės ir nepriklausomybės sąjunga“ kandidatas 2023 m. rinkimuose į Lenkijos parlamentą.

„Laisvės ir nepriklausomybės sąjunga“ ir „Lenkijos jaunimas“ ne kartą organizavo bendrus renginius.

Šiuo metu Lenkijos ir Ukrainos pasienyje vykstantis protesto demonstravimas – ne pirmas atvejis, kai lenkų vėžėjai dalyvauja kampanijose, turinčiose tam tikrų Rusijos „aktyvių priemonių“ arba kišimosi ženklų. Nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios „Rafał Mekler Transport“ ir dar keletas kitų šiuose protestuose dalyvaujančių Lenkijos bendrovių, tokių, kaip „Kam-Trans“, „Jata-Trans“, „BOR-TOM“, „GLT POLSKA“, „KMS LOGISTYKA“ ir „PEO-TRANS“ ne kartą surengė mitingus, reikalaudamos panaikinti ES sankcijas Rusijai.

Įvykiams Lenkijoje daroma politinė įtaka nusipelno ypatingo dėmesio. Lapkričio 16 d. Lenkijos Korchovos pasienio kontrolės punkte įvyko mitingo organizatorių ir vieno iš partijos „Laisvės ir nepriklausomybės sąjunga“ bei „Lenkijos karališkosios sąjungos“ lyderio Grzegorzo Brauno susitikimas.

Nuo pat plataus masto karo Ukrainoje pradžios Grzegorzas Brauno buvo vienintelis Lenkijos Sejmo narys, balsavęs prieš rezoliuciją Rusijai pasmerkti, kuri buvo priimta po to, kaip buvo atskleisti Bučioje įvykdyti žiaurumai. Jis sistemingai pasisako prieš Lenkijoje prieglaudą radusius pabėgėlius iš Ukrainos ir net sugalvojo lozungą „Stop Lenkijos ukrainizacijai“.

2018 m. G. Braunas Maskvoje susitiko su leidinio „Rosija sevodnia“ žurnalistu Leonidu Sviridovu, kuris buvo deportuotas iš Lenkijos už šnipinėjimą Rusijos naudai.

G. Braunas kartu su „Laisvės ir nepriklausomybės sąjunga“ dalyvauja bendruose „Lenkijos jaunimo“ renginiuose. Organizacija taip pat palaiko ryšius su radikalia kraštutinių dešiniųjų pažiūrų grupuote „Zadrużny Krąg – Dywizja Słowiańska“, bendradarbiaujančia su Rusovo neonacių grupuote, kurios nariai šiuo metu kaunasi rusų okupantų kariuomenės gretose.

Dar vienas Lenkijos ir Ukrainos pasienyje vykstančios akcijos dalyvis yra Baltarusijos pilietis Viktoras Stepanovičius Gordejukas, kuriam priklauso bendrovė „PEO-Trans“. Kaip galima spręsti iš jo veiklos socialiniuose tinkluose, V. Gordejukas šiuo metu studijuoja vienoje iš Baltarusijos aukštesniųjų karo mokyklų. Jo brolis Andrejus Stepanovičius Gordejukas tarnauja Baltarusijos kariuomenės 38-ojoje atskirojoje desantininkų brigadoje.

Slovakijoje surengto protesto mitingo organizatoriai atstovauja Slovakijos kelių vežėjų sąjungai (UNAS). Akciją rėmė antieuropietiška radikalioji kraštutinių dešiniųjų partija „Mūsų Slovakija“, pasisakanti už tai, kad būtų „atkurti draugiški santykiai“ su Rusija. Partijos lyderis slovakų politikas Marianas Kotleba 2014 m. parašė laišką negarbingai nušalintam buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovičiui, kuriame vasario revoliuciją palygino su terorizmu.

Primename, kad krovinių vežėjai Lenkijoje ir Slovakijoje toliau blokuoja keletą pasienio kontrolės punktų, reikalaudami, kad Europos Komisija Ukrainos vairuotojams vėl įvestų komercinius leidimus, nors Komisija jau yra pasakiusi, kad šiuo metu tokius reikalavimus įvykdyti yra teisiškai neįmanoma.