Nors komplikacijos dažniausiai pasitaikė vyresniems nei 50 metų asmenims, tyrimas atskleidė reikšmingą riziką ir jaunesniems žmonėms. Tarp 19–29 metų žmonių, hospitalizuotų dėl „Covid“, 27 proc. vėliau patyrė dar vieną kūno organų sistemos pažeidimą ar priepuolį. Panašių komplikacijų patyrė 37 proc. 30–39 metų amžiaus asmenų, žurnale „Lancet“ ketvirtadienį pranešė mokslininkai.

Tyrėjai stebėjo 73 197 pacientus, patekusius į JK ligonines nuo 2020 m. sausio iki rugpjūčio mėnesio, taigi neįtraukė nei vakcinų, nei patobulintų gydymo metodų poveikio, taip pat neatsižvelgė į viruso atmainas, kurios šiais metais išplito visame pasaulyje. Patikimiausias būdas sustabdyti komplikacijas – neleisti žmonėms įsisirgti tiek, kad juos reikėtų hospitalizuoti, pabrėžė tyrimo grupė spaudos konferencijoje.

„Patikimiausias būdas to išvengti yra skiepai“, – sakė Calumas Semple, Liverpulio universiteto vaikų sveikatos ir protrūkių medicinos profesorius ir tyrimo vyriausiasis tyrėjas.

Mokslininkai pastebėjo, kad beveik ketvirtadalį visų hospitalizuotų žmonių persekiojo inkstų pažeidimai, o kepenų ir žarnyno problemos ypač dažnai pasitaikė jaunesniems pacientams. Tyrimo metu daugiausia dėmesio buvo skiriama ligoninės komplikacijoms, ūmiems priepuoliams, kilusiems pradinio gydymo metu, o ne „ilgojo Covid“ simptomams.