S. Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4 dieną buvo rasti be sąmonės ant suoliuko Solsberyje. Jų būklė ir toliau išlieka kritinė.

Nervus paralyžiuojančios medžiagos pėdsakų rasta ir kitose vietose, „tačiau jos koncentracija buvo mažesnė“, nei S. Skripalio namuose, teigė policija. Tyrėjai po pasikėsinimo nuodų pėdsakų ieškojo ant suolelio, vienoje aludėje bei restorane, taip pat ant buvusios S. Skripalio žmonos kapo.

„Šiuo tyrimo momentu manome, kad Skripalių pirmasis kontaktas su nervus paralyžiuojančia medžiaga įvyko prie jų priekinių durų“, – sakė Londono policijos pareigūnas Deanas Haydonas.

Kovo 4 dieną Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytas Skripalių apnuodijimas sulaukė didžiulio atsako: dešimtys šalių paskelbė išsiųsiančios daugiau kaip 150 Rusijos diplomatų.

Didžiosios Britanijos pareigūnai dėl incidento kaltina Maskvą, nors ši neigia kaip nors su juo susijusi. Pasak pareigūnų, Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje.

„Nervus paralyžiuojančios medžiagos pėdsakų rasta keliose kitose vietose, kuriose detektyvai dirbo kelias pastarąsias savaites, bet jos koncentracija buvo mažesnė negu nustatyta jų gyvenamojoje vietoje“, – pabrėžė D. Haydonas.

Tyrėjai anksčiau atitvėrė suolelį, ant kurio Skripaliai buvo rasti susmukę, alaus barą ir restoraną, kur jiedu lankėsi, taip pat buvusio dvigubo agento žmonos kapą.

Policija nurodė, kad šiuo metu bylą tiria apie 250 kovos su terorizmu detektyvų ir kad šis procesas gali trukti kelis mėnesius.

„Gyvenantieji Skripalių kaimynystėje gali tikėtis, kad pareigūnai atliks susijusias paieškas, bet noriu juos patikinti, kad pavojus išlieka mažas, o mūsų paieškos yra prevencinės“, – aiškino D. Haydonas.

Sergejus Skripalis

Didžioji Britanija dėl išpuolio kaltina Rusiją. Londonas teigia, kad prieš buvusį dvigubą agentą buvo panaudoti sovietinės gamybos „Novičiok“ grupės nuodai.

Britų policijos duomenimis, nusikaltimą tiria apie 250 pareigūnų, tyrimas gali užsitęsti ne vieną mėnesį. Norima apklausti 500 liudytojų ir išanalizuoti vaizdo kamerų įrašus, kurių bendra trukmė - 5 000 valandų. Tyrime dalyvauja ir Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW).