Ieškinį dėl aplaidumo pagrindiniam tuomečiam D. Tusko pagalbininkui Tomaszui Arabskiui pateikė kelių lėktuvo avarijos aukų artimieji. Per katastrofą žuvo tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir dar 95 orlaiviu skridę žmonės.

T. Arabskis anksčiau neigė jam metamus įtarimus. Teisme jis sakė nedalyvavęs organizuojant katastrofa pasibaigusį skrydį į Smolensko miestą Rusijoje.

Avariją patyrusiu orlaiviu Lenkijos prezidento delegacija skrido į Katynės miške turėjusią vykti šalies karininkų, kuriuos 1940 metais sušaudė sovietų slaptoji policija, atminimo ceremoniją. Nelaimė įvyko tvyrant tirštam rūkui.

Teisme liudydamas kaip liudininkas, o ne kaip atsakovas, D. Tuskas - Lenkijos premjero pareigas ėjęs nuo 2007-ųjų iki 2014-ųjų - taip pat tikino, kad jis, kaip premjeras, nebuvo atsakingas už tokių skrydžių organizavimą.

„Nebuvau politiškai atsakingas už šio vizito organizavimą. (...) Jokiais būdais ne premjero atsakomybė yra rūpintis organizacinėmis detalėmis“, - Varšuvos teisme sakė D. Tuskas.

„Aš ir toliau labai gerai vertinu T. Arabskio darbo kokybę“, - pridūrė D. Tuskas.

Be kita ko, buvęs Lenkijos premjeras atmetė retsykiais pasigirstančius įtarimus, esą aviakatastrofa įvyko dėl konspiracijos, prie kurios prisidėjo jis arba dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tuo metu ėjęs premjero pareigas.

„Man teko susidurti su itin neteisingais kaltinimais, kad aš ir V. Putinas suorganizavome ataką,“ - teisme sakė D. Tuskas.

EVT vadovas Lenkijos teisme liudijo tuo metu, kai Varšuva mėgina išspręsti ginčą su ES, kilusį dėl kontraversiškos šalies teismų sistemos reformos. Briuselis ją laiko pažeidžiančia teisinės valstybės principus.