Šalyje, turinčioje 6 mln. gyventojų, renkamasi iš devynių kandidatų, bet jokios opozicijos netoleruojantis prezidentas Gurbanguly Berdimuhamedowas, dominavęs šalies viešajame gyvenime nuo pat pirmojo Turkmėnijos prezidento mirties 2006 metais, nėra įrašytas į balsalapius.

G. Berdimuhamedowas savo ketinimus pasitraukti iš valdžios paskelbė praeitą mėnesį. Jis sakė, kad leis valdyti „jauniems lyderiams“.

Iš šio pareiškimo buvo galima spręsti, kad prezidentą ruošiamasi pakeisti lyderio 40-mečiu sūnumi Serdaru Berdimuhamedowu, staigiai iškilusiu į vadovaujamus postus.

Valstybinė televizija patvirtino, kad balsavimas prasidėjo šeštadienį 7 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku ir kad šie rinkimai „taps dar vienu aiškiu įrodymu, kad šiuolaikiškos Turkmėnijos visuomenės demokratizacijos procesas – neatšaukiamas“.

Rinkimų apylinkės veiks iki 19 val. (16 valandos).

„Labiausiai patyręs“ kandidatas

64 metų G. Berdimuhamedowas mėgavosi savo asmenybės kultu, įskaitant paauksuotą statulą, vaizduojantį jį raitą. Turkmėnija buvo dažnai lyginama su Šiaurės Korėja, kurioje valdžia jau dukart buvo perduota paveldėjimo būdu.

Socialinėje žiniasklaidoje, kuri pačioje Turkmėnijoje blokuojama, plačiai nušviečiami ekscentriško 64 metų G. Berdimuhamedowo pomėgiai, pavyzdžiui, jodinėjimas, dainų kūrimas ir knygų rašymas.

Lyderis, teigiantis, kad jo šalyje iki šiol nebuvo nė vieno koronavirusinės infekcijos atvejo, praeitą mėnesį paskelbė pageidaujantis likti politikoje kaip Turkmėnijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkas.

Daug mažiau žinoma apie Serdarą Berdimuhamedową, kurio darbas valstybės tarnyboje sulaukdavo nedaug dėmesio, kol prezidento sūnus 2016 metais pateko į parlamentą.

Nuo tada jis dirbo užsienio reikalų ministro pavaduotojo, vienos srities vadovo ir pramonės bei statymų ministro postuose.

Praeitais metais S. Berdimuhamedowas sulaukė trigubo paaukštinimo – jis užėmė ministrų kabineto pirmininko pavaduotojo, generalinio auditoriaus ir saugumo tarybos nario pareikgas.

39 metų valstybės tarnautoja Selbi Nepesova naujienų agentūrai sakė, kad Serdaras Berdimuhamedowo oficiali biografija rodo, jog jis yra „labiausiai patyręs iš kandidatų, nors yra jaunesnis už varžovus, kurių daugumą sudaro žemo rango valdininkai.

„Su juo dirbę žmonės apie jį žino daugiau negu mes, paprasti žmonės. Tėvas visuomet bus šalia jo“, – sakė sostinės Ašchabado gyventoja, aiškindama savo sprendimą balsuoti už prezidento sūnų.

Pažeidžiama ekonomika

Turkmėnijos ekonomika beveik visiškai priklausoma nuo gamtinių dujų eksporto, todėl ji pažeidžiama išorinių sukrėtimų, menkinančių gyventojų, neturinčių galimybių gauti tvirtos valiutos, perkamąją galią.

Pagrindinė turkmėniškų dujų pirkėja tapo Kinija. Anksčiau šiame sektoriuje dominavusi Rusija užleidžia pozicijas, tvyrant abejonėms dėl jos padėties dėl griežtų sankcijų, įvestų Vakarų šalių dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Turkmėnijos valstybinė žiniasklaida Europoje vykstantį kruviną karą beveik visiškai ignoravo.

Tačiau penktadienį ji užsiminė apie „sudėtingas aplinkybes“ Ukrainoje pranešime apie evakuojamus turkmėnų studentus, kurie buvo priversti bėgti iš tos šalies.

Nieko nenustebino, kad valdžios ruporas nuopelnus už evakuacija priskyrė kadenciją baigiančiam prezidentui.

Grįžtantys studentai „reiškė nuoširdžią padėką savo šalies lyderiui už jo išties tėvišką rūpinimąsi“, sakoma valstybinės naujienų agentūros TDH pranešime.

Prognozuojamas Turkmėnijos valdžios paveldėjimo aktas būtų pirmasis korupcijos krečiamoje Centrinėje Azijoje, nors anksčiau tokia kryptis buvo prognozuojama Turkmėnijos didesniems kaimynams Kazachstanui ir Uzbekistanui.

Planuojama, kad naujo prezidento inauguracijos ceremonija įvyks kovo 19 dieną, penktadienį pranešė TDH.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją